Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πώς η δολιοφθορά στους αγωγούς ρωσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 θα μεταβάλει οριστικά το παγκόσμιο εμπόριο

Πώς η δολιοφθορά στους αγωγούς ρωσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 θα μεταβάλει οριστικά το παγκόσμιο εμπόριο
Η δολιοφθορά στους Nord Stream θα αλλάξει οριστικά το παγκόσμιο εμπόριο…
Σχετικά Άρθρα

Μια νέα εποχή στο παγκόσμιο εμπόριο «σηματοδοτεί» -πιθανότατα- η καταστροφή των δύο σημαντικών αγωγών ρωσικού φυσικού αερίου, του Nord Stream 1 και του Nord Stream 2, με την Ευρώπη και, γενικότερα, τη Δύση να εδραιώνουν τη ρήξη των δεσμών τους με τη Ρωσία προσπαθώντας να γίνουν πιο αυτοδύναμες.
Πράγματι, πρόκειται για μεγάλη στροφή, δεδομένου ότι οι ευρωπαϊκές χώρες τις προηγούμενες δεκαετίες προσπαθούσαν εναγωνίως να συνδεθούν με τη Μόσχα μέσω ενεργειακών συμφωνιών.
Οι λόγοι αυτής της αλλαγής ήταν η απαίτηση για απορωσοποίηση και η πράσινη μετάβαση.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ προειδοποιούν εδώ και χρόνια για τα «προβλήματα» και τους «κινδύνους» που εγκυμονούσαν ο Nord Stream 1 και 2.

Μήκους 1.224 χιλιομέτρων…

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της εταιρείας που τους χειρίζεται, οι δύο υπεράκτιοι αγωγοί, μήκους 1.224 χιλιομέτρων, αποτελoύν την πιο άμεση σύνδεση μεταξύ των τεράστιων αποθεμάτων φυσικού αερίου στη Ρωσία και των αγορών ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η κατασκευή της πρώτης γραμμής ολοκληρώθηκε το 2011.
Ως απόλυτα «ασφαλής τρόπος προμήθειας φυσικού αερίου», οι γραμμές έπρεπε να μεταφέρουν στην ΕΕ 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου ετησίως.
Αλλά, προϊόντος του χρόνου, οι ΗΠΑ ανησυχούσαν ότι η διαμορφωθείσα κατάσταση στο πεδίο θα επέτρεπε στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο, καθιστώντας την Ευρώπη υπερβολικά... εξαρτημένη.
Οι ΗΠΑ άρχισαν να επιβάλλουν κυρώσεις στο Nord Stream 2 το 2017.
Όμως οι χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, ειδικά η Γερμανία υπό την πρώην καγκελάριο Angela Merkel, ήταν υπέρ των έργων.
Και κάπως έτσι φτάσαμε στην περίεργη καταστροφή των αγωγών, σε ένα μυστηριώδες περιστατικό που εκτυλίχθηκε το Σαββατοκύριακο.
Όπως πιστεύεται ευρέως, μάλλον πρόκειται για δολιοφθορά.
Σημειώνεται πως το σαμποτάζ συνέπεσε με τα εγκαίνια ενός νέου αγωγού στη Βαλτική, του Baltic Pipe, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο από τη Νορβηγία.
Σε αυτό το περιβάλλον, η Δύση δεν σταματά να διαλαλεί πως οι ρωσικοί αγωγοί και η ρωσική ενέργεια δεν προσφέρουν καμία ασφάλεια.
Είναι σαν τη Μαφία: «Ποτέ δεν ξέρεις πότε μπορεί να συμβεί ξανά αυτό».
Τα πρωτοσέλιδα της 29ης Σεπτεμβρίου παρουσίαζαν μια όλο και πιο ανησυχητική εικόνα.
Το CNN ανέφερε ότι, σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους ασφαλείας, ρωσικά πλοία βρίσκονταν στα ύδατα κοντά στον αγωγό όταν σημειώθηκαν οι διαρροές.
Μια τέταρτη διαρροή ανακαλύφθηκε την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με το Reuters, «ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg απέδωσε την Τετάρτη τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream σε πράξεις δολιοφθοράς και είπε ότι συζήτησε με τον Δανό υπουργό Άμυνας την προστασία των ζωτικών υποδομών στις χώρες του ΝΑΤΟ».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι σεισμικοί μετρητές κατέγραψαν τις εκρήξεις που κατέστρεψαν τις γραμμές.
Τώρα υπάρχει ανησυχία ότι μπορεί να υπάρξει μια νέα φάση «υβριδικού πολέμου», και η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτού του είδους τα περιστατικά για να ανατρέψει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Αξίζει να σκεφτούμε τι σημαίνει αυτό παγκοσμίως.
Ο Nord Stream θεωρήθηκε ένα σημαντικό έργο, αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο χρηματοδοτήθηκε κυρίως από τράπεζες στην Ευρώπη και από την Gazprom.
Εκθέσεις ανέφεραν ότι οι επενδύσεις της Gazprom καθοδηγούνταν από τα συμφέροντα και τη γεωπολιτική στρατηγική της Μόσχας.
Η Ρωσία δεν επένδυε μόνο σε αυτές τις γραμμές –παρακάμπτοντας τα κράτη της Βαλτικής– αλλά προχωρούσε επίσης με τον Turk Stream, ένα έργο που διέρχεται τη Μαύρη Θάλασσα προς την Τουρκία.
Αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία αγκάλιασε τη Ρωσία για να καταστήσει την Ευρώπη ολοκληρωτικά εξαρτώμενη.

Πώς επηρεάζεται η Ελλάδα

Αυτό έχει επίσης σημασία για την Ελλάδα και τη Μέση Ανατολή, επειδή το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος ήθελαν να συνεργαστούν για τον αγωγό East Med.
Δεν είναι τυχαίο ότι η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ εποφθαλμιά το κοίτασμα φυσικού αερίου Karish.
Το Ιράν δίνει drones στη Χεζμπολάχ, η οποία προσπαθεί ενίοτε να τα χρησιμοποιήσει για να καταστρέψει την υποδομή που λειτουργεί στο πεδίο.
Η Ρωσία αποκτά, επίσης, ιρανικά drones και τα χρησιμοποιεί εναντίον της Ουκρανίας.
Η απειλή που εγκυμονεί η Χεζμπολάχ στις θαλάσσιες πλατφόρμες φυσικού αερίου συνδέεται με πτυχές αυτού του υβριδικού πολέμου και δείχνει πώς τα μη δυτικά καθεστώτα μπορούν να συνεργαστούν για να προκαλέσουν όλεθρο στον ενεργειακό εφοδιασμό.
Η συνειδητοποίηση ότι οι δεσμοί με τη Ρωσία έχουν διαρραγεί… κάνει τις παγκόσμιες οικονομίες να βαδίζουν σαν ζόμπι προς μια και μόνον νέα κατεύθυνση, μακριά από την παγκοσμιοποίηση.
Αυτός ο περιφερειακός προστατευτισμός ενσαρκώνεται όχι μόνο από την απομάκρυνση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, αλλά και από φόρουμ όπως ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σανγκάης, όπου συναντήθηκαν πρόσφατα η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία, το Ιράν και άλλα καθεστώτα.
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και τα δυτικά κράτη, και οι σύμμαχοί τους στην Ασία, όπως η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα και η Ινδία, θέλουν επίσης να συνεργαστούν.
Οι όλο και στενότεροι δεσμοί της Ελλάδας με το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αντιπροσωπεύουν ένα σημαντικό βήμα για την παγκόσμια οικονομία και την Ανατολική Μεσόγειο.
Η σύνδεση των κουκκίδων μεταξύ της Ευρώπης, των ΗΠΑ, του Ισραήλ, των ΗΑΕ, της Ινδίας, της Αυστραλίας και άλλων χωρών έχει οικονομική λογική – αλλά δείχνει επίσης πώς μεταβάλλονται τα παγκόσμια εμπορικά δίκτυα.

Στο προσκήνιο η Covid…

Η κρίση της Covid -και η απόφαση του Πεκίνου να αποκοπεί από τον κόσμο- αντέστρεψε 'ένα διαμορφωθέν κλίμα δεκαετιών, κατά τις οποίες οι χώρες βασίστηκαν και επένδυαν στην Κίνα.
Η Apple μετέφερε πρόσφατα μια αλυσίδα παραγωγής iPhone στην Ινδία, σύμφωνα με αναφορές.
Αυτή είναι μια μεγάλη αλλαγή στη στρατηγική παραγωγής, είπε το CNBC.
Πράγματι, πολλές εταιρείες και χώρες είναι πλέον πιο επιφυλακτικές απέναντι στο Πεκίνο.
Τα ατελείωτα lockdown και το χάος της Κίνας, καθώς και οι καταστολές στο Χονγκ Κονγκ, καθιστούν σαφές πως οι εταιρείες και οι χώρες δεν μπορούν να βασιστούν στην Κίνα.
Η έλλειψη ερευνητικών αποτελεσμάτων για την προέλευση της Covid και τα λάθη στον χειρισμό της επιδημίας τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο του 2020 σημαίνουν ότι τα κράτη συνειδητοποιούν πλέον πως δεν έχουν την πολυτέλεια να βασίζονται σε ένα αυταρχικό καθεστώς για την ασφάλεια της υγείας τους, για μέταλλα, μικροτσίπ και άλλα πράγματα.
Τώρα η Δύση και οι μεγάλες καταναλωτικές χώρες θα πρέπει να το σκεφτούν δύο φορές να επανεπενδύσουν στη Χώρα του Δράκου.
Η παγκοσμιοποίηση ήταν κομμάτι της pax americana που εγκαινιάστηκε τη δεκαετία του 1990.
Το τέλος του Ψυχρού Πολέμου έφερε οικονομικό και πολιτικό φιλελευθερισμό.
Οι νεοφιλελεύθερες ατζέντες υποτίθεται ότι ξέπλυναν τον προστατευτισμό.
Αλλά αυτό δεν λειτούργησε και ο παγκόσμιος πόλεμος κατά της τρομοκρατίας και άλλες τάσεις σαμποτάρουν την πορεία προς μια φιλελεύθερη, βασισμένη σε κανόνες παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Οι δημοκρατίες καταλαβαίνουν, επιτέλους, ότι η προσκόλληση των οικονομιών τους στη Μόσχα, το Πεκίνο ή τις αναδυόμενες αγορές μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες.
Η ζημιά στον αγωγό Nord Stream είναι σημαντική και συμβολική – και επίσης πιθανότατα θα οδηγήσει σε μια νέα παγκόσμια οικονομική τάξη πραγμάτων, εν μέσω αύξησης των εντάσεων μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης