Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση Goldman Sachs, BlackRock: Έρχεται πόνος στις μετοχές, μείνετε μακριά - Πάνω από 40% η πιθανότητα ύφεσης

Προειδοποίηση Goldman Sachs, BlackRock: Έρχεται πόνος στις μετοχές, μείνετε μακριά - Πάνω από 40% η πιθανότητα ύφεσης
Οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman υποβαθμίζουν τις παγκόσμιες μετοχές σε underweight  για τους επόμενους τρεις μήνες
Σχετικά Άρθρα

Οι αγορές δεν έχουν αποτιμήσει επαρκώς τον κίνδυνο μίας παγκόσμιας ύφεσης, προειδοποιούν η Goldman Sachs και η BlackRock και συμβουλεύουν τους επενδυτές να μείνουν μακριά από τις μετοχές.
Οι επενδυτές επισημαίνουν την αύξηση των πραγματικών αποδόσεων ως μείζον εμπόδιο για τις μετοχές, με τους στρατηγικούς αναλυτές της Goldman να υποβαθμίζουν τις μετοχές διεθνώς σε underweight, για τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ παρέμειναν overweight για τα μετρητά.

«Μείνετε μακριά από τις μετοχές»

Η BlackRock συμβουλεύει τους επενδυτές να «αποφεύγουν τις περισσότερες μετοχές», προσθέτοντας ότι είναι underweight στις μετοχές των αναπτυγμένων αγορών και προτιμά τα ομόλογα βραχυπρόθεσμα.
«Τα τρέχοντα επίπεδα των αποτιμήσεων των μετοχών ενδεχομένως δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως τους σχετικούς κινδύνους και ίσως χρειαστεί να υποχωρήσουν περαιτέρω για να φτάσουν στα χαμηλά της αγοράς», έγραψαν σε σημείωμά τους τη Δευτέρα οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman, μεταξύ των οποίων ο Christian Mueller-Glissmann.

Πάνω από 40% η πιθανότητα ύφεσης

Η εκτιμώμενη από την αγορά πιθανότητα ύφεσης έχει αυξηθεί πάνω από το 40% μετά το πρόσφατο sell off στα ομόλογα, «η οποία ιστορικά υποδεικνύει αυξημένο κίνδυνο πτώσης των μετοχών».
Όπως μεταδίδει το Bloomberg, παρόμοιες ανησυχίες επαναλαμβάνουν η Morgan Stanley και η JPMorgan Asset Management μετά την ανακοίνωση των κεντρικών τραπεζιτών από τις ΗΠΑ έως την Ευρώπη για την αποφασιστικότητά τους να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό, στέλνοντας τις παγκόσμιες μετοχές σε ελεύθερη πτώση τις τελευταίες ημέρες, με φόντο το μπαράζ αύξησης επιτοκίων.
Μία μικρή ανάπαυλα διαφαίνεται στον ορίζοντα, παρά το γεγονός ότι ο παγκόσμιος δείκτης MSCI World Index έχει χάσει περισσότερα από 8 τρισεκατομμύρια δολάρια σε αξία από τα υψηλά στα μέσα Σεπτεμβρίου.
«Δεν βλέπουμε μια «ήπια προσγείωση» κατά την οποία ο πληθωρισμός θα επιστρέψει εντός στόχους χωρίς να συντρίψει τη δραστηριότητα, έγραψαν σε σημείωμά τους τη Δευτέρα οι στρατηγικοί αναλυτές του BlackRock Investment Institute, συμπεριλαμβανομένων των Jean Boivin και Wei Li.
«Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη μεταβλητότητα και πίεση στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου», τόνισαν.

Υπάρχει εναλλακτική στις μετοχές;

Καθώς η μεταβλητότητα των χρηματιστηριακών αγορών κλιμακώνεται, η JPMorgan Asset εμμένει επίσης στην underweight θέση της στις μετοχές ενόψει του τέταρτου τριμήνου.
Η επενδυτική προτιμά τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας έναντι της υψηλής απόδοσης, έγραψε την Τρίτη η Sylvia Sheng, προβλέποντας υποτονική ανάπτυξη στις ΗΠΑ και ύφεση στην Ευρώπη κατά τους επόμενους 12 μήνες.
Το παγκόσμιο μοντέλο πιθανότητας ύφεσης της Ned Davis Research αυξήθηκε πρόσφατα πάνω από το 98%, ενεργοποιώντας ένα σήμα «σοβαρής» ύφεσης.
Ο δείκτης είχε βρεθεί τόσο ψηλά κατά τη διάρκεια προηγούμενων κρίσεων, όπως το 2020 και το 2008-2009, σύμφωνα με την εταιρεία.
Οι ημέρες του TINA -- There Is No Alternative -- για τις μετοχές έχουν τελειώσει, έγραψαν οι στρατηγικοί αναλυτές της Goldman.
Ενώ η πτώση των αποδόσεων είχε ωραιοποιήσει την ελκυστικότητα των μετοχών μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, «οι επενδυτές βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με το TARA (There Are Reasonable Alternatives) με τα ομόλογα να εμφανίζονται πιο ελκυστικά», αναφέρουν. 
Η bearish στάση της Goldman έρχεται αφού οι στρατηγικοί της στις ΗΠΑ υποβάθμισαν τον στόχο τους για το τέλος του έτους για τον δείκτη S&P 500 σε 3.600 από 4.300 την περασμένη εβδομάδα.
Ομοίως, οι στρατηγικοί αναλυτές της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Sharon Bell, υποβάθμισαν τους στόχους για τους περιφερειακούς δείκτες μετοχών, υποβαθμίζοντας την πρόβλεψή τους για την αύξηση των κερδών ανά μετοχή το 2023 για τον δείκτη Stoxx Europe 600 στο -10% από μηδέν.
Τόσο ο S&P 500 όσο και ο Stoxx Europe 600 ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση της Δευτέρας στα χαμηλότερα επίπεδά τους από τον Δεκέμβριο του 2020.
«Αυτή η bear market δεν έχει φτάσει ακόμη σε ένα κατώτατο σημείο», έγραψαν η Bell και οι συνάδελφοί της για τις ευρωπαϊκές μετοχές σε ξεχωριστό σημείωμα τη Δευτέρα.

www.bankingnews..gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης