Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Σήμα παγκόσμιας κατάρρευσης από την αγορά ομολόγων - Το κλίμα είναι χειρότερο από την κρίση του 2008

Bank of America: Σήμα παγκόσμιας κατάρρευσης από την αγορά ομολόγων - Το κλίμα είναι χειρότερο από την κρίση του 2008
Σύμφωνα με την BofA, τα κρατικά ομόλογα υποχωρούν 20% το 2022, ενώ διαγράφουν μια από τις χειρότερες επιδόσεις τους από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, η οποία υπογράφηκε το 1919 και τέθηκε σε ισχύ το 1920
Σχετικά Άρθρα

Oλοένα και αυξάνονται οι «φωνές» που ανησυχούν πως η ύψους 24 τρισεκατομμυρίων δολαρίων αγορά τίτλων χρέους του αμερικανικού Δημοσίου δείχνει… κρίση στην οικονομία αλλά και στα assets, καθώς η Federal Reserves και οι άλλες κεντρικές τράπεζες επιταχύνουν τη νομισματική σύσφιξη.
Η παγκόσμια αγορά ομολόγων έχει «κολλήσει» σε αυτό που οι αναλυτές της Ban of America ονομάζουν τη «μεγαλύτερη» bear market όλων των εποχών – γεγονός το οποίο αναμένεται να δυσχεράνει οποιαδήποτε απόπειρα των επενδυτών για έξοδο από την πλέον δημοφιλή αγορά στον κόσμο…
Οι εν λόγω συναλλαγές σχετίζονται με το δολάριο, αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας και private equities, επισημαίνουν οι αναλυτές της BofA Michael Hartnett, Elyas Galou και Myung-Jee Jung.
Σημειώνεται πως, γενικά, τα ομόλογα θεωρούνται μία από κατηγορίες των περιουσιακών στοιχείων που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη ρευστότητα…
Εάν λοιπόν η ρευστότητα στερέψει σε αυτή την αγορά, τα νέα θα είναι άσχημα για σχεδόν κάθε άλλη μορφή επένδυσης, είπαν άλλοι αναλυτές.
Σύμφωνα με την ΒοfA, οι αγορές ακόμη δεν έχουν τιμολογήσει τα αποτελέσματα για τον πληθωρισμό, τα επιτόκια και την οικονομία σε όλο τον κόσμο στο κακό σενάριο, παρά την πτώση των μετοχών μαζί με τo sell off στα ομόλογα στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, ο βιομηχανικός δείκτης Dow βυθίστηκε σχεδόν κατά 500 πόντους και φλέρταρε με την bear arket (-20% από τα ιστορικά υψηλά), ενώ ο δείκτης S&P 500 έφτασε στα επίπεδα του Ιουνίου... και ακόμη παρακάτω.
Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά…
Από την άλλη, σύμφωνα με την BofA Securities, τα ομόλογα σε Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία και Γαλλία σημειώνουν την ταχύτερη πτώση από τη δεκαετία του 1990.
Οι κραδασμοί που προκάλεσαν ο πληθωρισμός, τα επιτόκια και η ύφεση δεν τελειώνουν, συν το κραχ των ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες, σημαίνει ότι οι μετοχές δεν έχουν δει ακόμη τα χαμηλά τους.
«Το επενδυτικό κλίμα είναι… αναμφισβήτητα το χειρότερο από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008.
Οι αναλυτές βλέπουν επίσης ότι ο στόχος για το επιτόκιο των Fed funds, οι αποδόσεις των ομολόγων και το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ θα κινηθεί μεταξύ 4% και 5% τους επόμενους μήνες και τρίμηνα.
Σύμφωνα με την BofA, τα κρατικά ομόλογα υποχωρούν 20% το 2022, ενώ διαγράφουν μια από τις χειρότερες επιδόσεις τους από τη Συνθήκη των Βερσαλλιών, η οποία υπογράφηκε το 1919 και τέθηκε σε ισχύ το 1920, καθιερώνοντας τους όρους για ειρήνη στο τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.
Η ρευστότητα στις αγορές έχει σημασία επειδή διασφαλίζει ότι τα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να αγοραστούν ή να πωληθούν χωρίς να επηρεαστεί σημαντικά η τιμή του τίτλου.
Ελλείψει επενδυτικού ενδιαφέροντος, είναι πιο δύσκολο να ρευστοποιηθεί ένα περιουσιακό στοιχείο χωρίς να χαθούν χρήματα, με την τιμή να κυμαίνεται.
Τα κρατικά ομόλογα είναι το περιουσιακό στοιχείο με τη μεγαλύτερη ρευστότητα στον κόσμο, επομένως «εάν η αγορά ομολόγων δεν λειτουργεί, τότε δεν λειτουργεί καμία άλλη αγορά», δήλωσε ο Ben Emons, διευθύνων σύμβουλος παγκόσμιας στη Medley Global Advisors στη Νέα Υόρκη.
«Οι αυξανόμενες αποδόσεις συνεχίζουν να αποδυναμώνουν τα oμόλογα και θα πλήξουν σκληρά την παγκόσμια οικονομία», δήλωσε ο Emons.
«Υπάρχει ο κίνδυνος ενός sell off που θα μοιάζει με τον Μάρτιο του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημική κρίση, καθώς οι άνθρωποι αποσύρονται από τις αγορές εν μέσω μεγαλύτερης αστάθειας και διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν πραγματικά να πραγματοποιήσουν συναλλαγές».
im-629812.png
Επιδείνωση στα ομόλογα

Μεγάλη επιδείνωση καταγράφηκε και σήμερα 26/9 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με τις προοπτικές της αγοράς να γίνονται όλο και πιο αβέβαιες, εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμού και της επιβράδυνσης της οικονομίας.
Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, συνεχώς αναθεωρούνται επί τα χείρω....με τις Κεντρικές Τράπεζες να συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ομολόγων σίγουρα θα πάρουν την ανιούσα.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,65% και το 10ετές ιταλικό 4,47%.
Ισχυρές πωλήσεις καταγράφονται και τα αμερικανικά ομόλογα, με το 10ετές στο 3,76% και το 2ετές στο 3,8% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σημάδια ύφεσης
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Στην εγχώρια αγορά η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και από την έκρηξη του πολιτικού ρίσκου η οποία αυξάνει τις πιθανότητες το 10ετές ομόλογο να φτάσει το 5% με 5,5% και υπό όρους και στο 6% αλλά και την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού της ΕΚΤ καθώς η απόκλιση στο spread με την Γερμανία έχει ξεκινήσει, βρίσκεται στις 254 μονάδες βάσης… με όριο τις 250 μονάδες βάσης.
Μια χώρα που χρειάζεται βοήθεια, επειδή κινδυνεύει να τεθεί εκτός αγορών λόγω επιδείνωσης των αποδόσεων στα ομόλογα θα πρέπει να προσφύγει σε αυτό τον μηχανισμό που θέτει 4 όρους, 4 μνημονιακούς όρους…
Προφανώς για όποια χώρα προσφύγει σε ένα τέτοιο μηχανισμό θα θεωρείται στίγμα… θα χαρακτηριστεί αποτυχημένη χώρα…
Οι κερδοσκόποι λοιπόν… θα θελήσουν να τεστάρουν τον μηχανισμό της ΕΚΤ… χτυπώντας τους συνήθεις ύποπτους δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία, τις δυο πιο αδύναμες οικονομίες λόγω χρέους και δημοσιονομικών ελλειμμάτων…ενώ αντιμετωπίζουν και ένα άλλο κίνδυνο… τον πολιτικό κίνδυνο.
Στην Ιταλία, με την νίκη της ακροδεξιάς θα υπάρξει κύμα ανατροπών στην Δύση ενώ στην Ελλάδα, μπορεί οι εκλογές να αργούν, πάνε για Ιούνιο 2023, ωστόσο οι επενδυτές αρχίζουν να αναλύουν το απόλυτα υπαρκτό σενάριο όπου η Νέα Δημοκρατία ούτε στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ούτε στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση δεν έχει αυτοδυναμία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης


Parse error: syntax error, unexpected end of file in /var/www/vhosts/bankingnews.gr/httpdocs/views/ad_prestitial78.php on line 85