Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Η Fed δεν θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια της μέχρι να συμβεί κάποιο «ατύχημα» στην οικονομία

Bank of America: Η Fed δεν θα σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια της μέχρι να συμβεί κάποιο «ατύχημα» στην οικονομία
«Η Fed συσφίγγει την πολιτική της με τον ταχύτερο ρυθμό προκαλώντας τη μέγιστη αβεβαιότητα για τις μακροοικονομικές προοπτικές», ανέφερε η Bank of America
Ο S&P 500 θα μπορούσε να δοκιμάσει εκ νέου το χαμηλό του Ιουνίου αυτή την εβδομάδα, καθώς στις αγορές παραμένουν οι φόβοι ότι η μάχη του πληθωρισμού της Federal Reserve μπορεί να προκαλέσει ύφεση.
Μια κίνηση της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη συνεχόμενη φορά την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ σηματοδοτούσε πιο σημαντικές αυξήσεις στο άμεσο μέλλον, πιθανότατα ενίσχυσε τις ανησυχίες των επενδυτών ότι επίκειται δύσκολη "προσγείωση" της οικονομίας – ιδιαίτερα καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης νομισματικής πολιτικής σε όλο τον κόσμο ακολούθησαν το παράδειγμά τους τις τελευταίες μέρες.
«Οι πιθανότητες μιας ήπιας προσγείωσης είναι πιθανό να μειωθούν», δήλωσε ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, σε ομιλία μετά την ανακοίνωση της απόφασης.
«Κανείς δεν ξέρει εάν αυτή η διαδικασία θα οδηγήσει σε ύφεση ή, αν ναι, πόσο σημαντική θα ήταν αυτή η ύφεση», τόνισε.

Οι αγορές προεξοφλούν τα χειρότερα

Οι ανησυχίες για την ύφεση επεκτάθηκαν και πέρα ​​από τις μετοχές.
Το ευαίσθητο στα επιτόκια 2ετές ομόλογο του Δημοσίου εκτινάχθηκε σε νέο υψηλό 15ετίας, στο 4,2% την Παρασκευή, ενώ η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ανέβηκε στο 3,7%, το υψηλότερο από το 2011.
Στις αγορές συναλλάγματος, ο δείκτης του δολαρίου ΗΠΑ εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2002 και στα εμπορεύματα, οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κάτω από τα 80 δολάρια, σε χαμηλό οκτώ μηνών.
Ο Mark Cabana της Bank of America παρομοίασε τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς με εκείνες του Μαρτίου του 2020, όταν η πανδημία COVID-19 ανέτρεψε την παγκόσμια οικονομία – αλλά χωρίς ένα backstop πολιτικής.
«Οι κεντρικές τράπεζες δεν βοηθούν», είπε.
«Η αγορά γνωρίζει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια μέχρι η οικονομία να φτάσει στα όρια της».
«Η Fed συσφίγγει την πολιτική της με τον ταχύτερο ρυθμό προκαλώντας τη μέγιστη αβεβαιότητα για τις μακροοικονομικές προοπτικές», πρόσθεσε ο Cabana.
«Για εμάς, να μην ξέρουμε προς ποια κατεύθυνση θα σταματήσει αυτή η διαδρομή της Fed – ένα ατύχημα φαίνεται αναπόφευκτο».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης