Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Βαρύ το τίμημα του πολέμου για την παγκόσμια οικονομία - ΟΟΣΑ: Στα 2,8 τρισ. δολ. το κόστος, ζοφερές προοπτικές

Βαρύ το τίμημα του πολέμου για την παγκόσμια οικονομία - ΟΟΣΑ: Στα 2,8 τρισ. δολ. το κόστος, ζοφερές προοπτικές
Ο πόλεμος στην Ουκρανία επιδείνωσε τις πληθωριστικές πιέσεις, όταν το κόστος ζωής αυξανόταν ήδη με ταχείς ρυθμούς
Σχετικά Άρθρα
Η παγκόσμια οικονομία θα δεχθεί μεγαλύτερο πλήγμα το 2023 από ό,τι είχε προβλεφθεί προηγουμένως,  λόγω των επιπτώσεων του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκτιμά ο ΟΟΣΑ, ο οποίος υπολογίζει το κόστος του πολέμου για την παγκόσμια οικονομία στα 2,8 τρισ. δολ. 
Σε μια δυσοίωνη έκθεση με τίτλο "πληρώνοντας το τίμημα του πολέμου", ο οργανισμός που εδρεύει στο Παρίσι σημείωσε ότι η σύγκρουση επιδείνωσε τις πληθωριστικές πιέσεις, όταν το κόστος ζωής αυξανόταν ήδη με ταχείς ρυθμούς.
Η πανδημία εξακολουθεί να έχει αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία, ενώ η ανάπτυξη έχει επίσης επηρεαστεί από την αύξηση των επιτοκίων, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να δροσίσουν τις καυτές τιμές, δήλωσε ο ΟΟΣΑ.
«Μία σειρά δεικτών έχει επιδεινωθεί και οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης έχουν σκοτεινιάσει», προειδοποιεί ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης στην έκθεσή του.
Η παγκόσμια ανάπτυξη σταμάτησε το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και τα στοιχεία σε πολλές οικονομίες "δείχνουν τώρα μια παρατεταμένη περίοδο υποτονικής ανάπτυξης", δήλωσε ο ΟΟΣΑ.
Ο οργανισμός υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2023 στο 2,2%, από 2,8% που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή του τον Ιούνιο.

Ύφεση στη Γερμανία

Οι προοπτικές για όλα σχεδόν τα κράτη της ομάδας των 20 κορυφαίων οικονομιών επιδεινώθηκαν, εκτός από την Τουρκία, την Ινδονησία και τη Βρετανία, αν και η τελευταία προβλέπεται να έχει μηδενική ανάπτυξη.
Η ανάπτυξη στις Ηνωμένες Πολιτείες -- τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου -- προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 0,5% το 2023.
Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Κίνας, η οικονομία της οποίας έχει πληγεί από τα αυστηρά λουκέτα του Covid, επιβραδύνθηκε απότομα για φέτος στο 3,2%, ενώ ήταν ελαφρώς χαμηλότερη στο 4,7% για το 2023.
Η Γερμανία αναμένεται πλέον να εισέλθει σε ύφεση το επόμενο έτος, με τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να εκτιμάται πλέον ότι θα συρρικνωθεί κατά 0,7% - μια πτώση 2,4 ποσοστιαίων μονάδων από την προηγούμενη πρόβλεψη.
Η οικονομία της χώρας έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου, τις οποίες η Μόσχα έχει μειώσει σημαντικά ως ύποπτο αντίποινα στις δυτικές κυρώσεις.
Η ευρωζώνη στο σύνολό της θα σημειώσει ισχνή ανάπτυξη 0,3%, μια ραγδαία υποβάθμιση από το 1,6%.
Ο ΟΟΣΑ διατήρησε αμετάβλητη την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2022 στο 3%.

oecd1.JPG

Οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής

Για να αναδείξει τον αντίκτυπο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο ΟΟΣΑ δήλωσε ότι η παγκόσμια παραγωγή το 2023 προβλέπεται τώρα να είναι κατά 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια χαμηλότερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί πριν από τη σύγκρουση τον Δεκέμβριο του 2021.
Ο πόλεμος έχει εκτοξεύσει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων στα ύψη λόγω των ανησυχιών για την προσφορά, καθώς η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ η Ουκρανία είναι βασικός εξαγωγέας σιτηρών σε χώρες σε όλο τον κόσμο.
Ο πληθωρισμός είχε ήδη αρχίσει να αυξάνεται πριν από τη σύγκρουση λόγω των συμφορήσεων στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού μετά την έξοδο των χωρών από τα λουκέτα του Κόβιντ.
"Οι επιπτώσεις του πολέμου και οι συνεχιζόμενες επιπτώσεις από τις επιδημίες του Covid-19 σε ορισμένα μέρη του κόσμου έχουν κάμψει την ανάπτυξη και έχουν ασκήσει πρόσθετες ανοδικές πιέσεις στις τιμές", δήλωσε ο ΟΟΣΑ.
"Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν γίνει όλο και πιο ευρείας βάσης, με το υψηλότερο ενεργειακό, μεταφορικό και άλλο κόστος να μετακυλίεται στις τιμές", ανέφερε.

Στα ύψη ο πληθωρισμός

Ο ΟΟΣΑ αναβάθμισε την πρόβλεψή του για τον πληθωρισμό στην G20 στο 8,2% για το 2022 και στο 6,6% για το επόμενο έτος.
Οι κυβερνήσεις ανακοίνωσαν έκτακτα μέτρα για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη του κόστους ζωής.
Αλλά τα δημοσιονομικά μέτρα για την αντιστάθμιση του ενεργειακού κόστους "ήταν ανεπαρκώς στοχευμένα", δήλωσε ο ΟΟΣΑ.
Οι κεντρικές τράπεζες, εν τω μεταξύ, έχουν αυξήσει τα επιτόκια, μια κίνηση απαραίτητη για την τιθάσευση του πληθωρισμού, η οποία όμως μπορεί επίσης να ωθήσει τις οικονομίες σε ύφεση.
Η νομισματική σύσφιξη είναι ένας "βασικός παράγοντας που επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη", δήλωσε ο ΟΟΣΑ.
Ο οργανισμός προειδοποίησε ότι "σημαντική αβεβαιότητα περιβάλλει τις προβλέψεις" για την παγκόσμια οικονομία.
Οι σοβαρότερες ελλείψεις καυσίμων θα μπορούσαν να «κόψουν» επιπλέον 1,25 ποσοστιαίες μονάδες από την οικονομία της Ευρώπης το 2023 και μισή μονάδα για την παγκόσμια ανάπτυξη.

oecd2_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης