Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Η νομισματική σύσφιξη φέρνει μεγάλες προκλήσεις στον κλάδο ακινήτων παγκοσμίως

ΔΝΤ: Η νομισματική σύσφιξη φέρνει μεγάλες προκλήσεις στον κλάδο ακινήτων παγκοσμίως
Σχόλιο του ΔΝΤ για τον εμπορικό κλάδο ακινήτων
Ο κλάδος ακινήτων και συγκεκριμένο ο εμπορικός (τα ακίνητα χρησιμοποιούνται μόνο ως επενδύσεις), αναμένεται να βρεθεί εκ νέου σε δύσκολες καταστάσεις εν μέσω νομισματικής σύσφιξης, αναφέρεται σε άρθρο στο blog του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
Το Ταμείο σημειώνει πως μετά το χτύπημα που δέχθηκε κατά την έναρξη της πανδημίας, ο τομέας των εμπορικών ακινήτων έχει ανακάμψει, καθώς οι τιμές των βιομηχανικών και οικιστικών ακινήτων έχουν αυξηθεί παγκοσμίως από τα τέλη του 2020.
Η ανάκαμψη, ωστόσο, φαίνεται να χάνει τη δύναμή της καθώς οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές συνθήκες έχουν συσφίξει το 2022 καθώς οι κεντρικές τράπεζες στρέφονται σε αύξηση επιτοκίων. Όπως δείχνει το Διάγραμμα της Εβδομάδας, οι τιμές των ακινήτων στο βιομηχανικό και οικιστικό τμήμα παρουσίασαν, κατά μέσο όρο, επιβράδυνση σε όλες τις περιοχές τους τελευταίους μήνες.
Οι αυστηρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες τείνουν να έχουν άμεσο αντίκτυπο στις τιμές των εμπορικών ακινήτων καθιστώντας ακριβότερη για τους επενδυτές τη χρηματοδότηση νέων συμφωνιών ή την αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων, μειώνοντας έτσι τις επενδύσεις στον κλάδο. Θα μπορούσαν επίσης να έχουν έμμεσο αντίκτυπο στον κλάδο επιβραδύνοντας την οικονομική δραστηριότητα, μειώνοντας τη ζήτηση για εμπορικά ακίνητα όπως καταστήματα, εστιατόρια και βιομηχανικά κτίρια.
Το ΔΝΤ διαπιστώνει ότι οι οικονομικές συνθήκες είναι πράγματι ένας σημαντικός μοχλός των τιμών των εμπορικών ακινήτων και βοηθούν στην εξήγηση της αποκλίνουσας απόδοσης του κλάδου σε όλες τις περιοχές κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Γενικά, οι οικονομίες με χαλαρότερες χρηματοοικονομικές συνθήκες (δηλαδή χαμηλότερα πραγματικά επιτόκια και συνθήκες αγοράς που διευκολύνουν την απόκτηση χρηματοδότησης) σημείωσαν μικρότερη πτώση στις τιμές των εμπορικών ακινήτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας και ταχύτερη ανάκαμψη. Οι τιμές των εμπορικών ακινήτων ήταν επίσης υψηλότερες σε χώρες που εφάρμοσαν σχετικά λιγότερο αυστηρά δημόσια μέτρα περιορισμού για τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού, κυκλοφόρησαν μεγαλύτερα πακέτα δημοσιονομικής στήριξης και έχουν υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού.
Μια απότομη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών θα μπορούσε επομένως να θέσει τον τομέα των εμπορικών ακινήτων υπό νέα πίεση, ειδικά σε περιοχές όπου οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης είναι αδύναμες.
Η αυξημένη τηλεργασία, για παράδειγμα, τείνει να μειώνει τη ζήτηση για χώρους γραφείων, ενώ το ηλεκτρονικό εμπόριο επηρεάζει αρνητικά την τιμή των λιανικών ακινήτων καθώς οι καταναλωτές ψωνίζουν στο διαδίκτυο.
Οι διαταραχές στην αγορά εμπορικών ακινήτων θα μπορούσαν με τη σειρά τους να απειλήσουν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα μέσω της σύνδεσης του κλάδου με το χρηματοπιστωτικό σύστημα και την ευρύτερη μακροοικονομία. Απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση εκ μέρους των χρηματοπιστωτικών εποπτικών αρχών για τον μετριασμό τέτοιων κινδύνων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης