Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Hanke (Johns Hopkins): Οι πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ εκτοξεύθηκαν στο 80% - Οι ευθύνες της Fed

Hanke (Johns Hopkins): Οι πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ εκτοξεύθηκαν στο 80% - Οι ευθύνες της Fed

O Steve Hanke άσκησε σκληρή κριτική στη Fed

Σχετικά Άρθρα

Στο 80% έχουν εκτοξευθεί οι πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ, υπερβαίνοντας κατά πολύ τις αρχικές εκτιμήσεις.
«Οι πιθανότητες για ύφεση, πιστεύω ότι πολύ υψηλότερες από το 50%. Πιστεύω ότι είναι περίπου 80%. Ενδεχομένως και υψηλότερες από το 80%» δήλωσε ο Steve Hanke, καθηγητή εφαρμοσμένων οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.
«Αν συνεχίσουν την ποσοτική σύσφιξη και μετακινήσουν αυτόν τον ρυθμό ανάπτυξης και το M2 (προσφορά χρήματος) σε αρνητικό έδαφος, θα είναι σοβαρό».
Ο Hanke ήταν επικριτικός, και ήταν και στο παρελθόν, για την αποτυχία της Fed να διαχειριστεί τον πληθωρισμό παρακολουθώντας τη μεγάλη προσφορά χρήματος που περιορίζεται στην οικονομία των ΗΠΑ.
«Έψαχναν πραγματικά τον πληθωρισμό και τις αιτίες του πληθωρισμού σε όλα τα λάθος μέρη», είπε ο ίδιος μιλώντας στο CNBC και κατηγόρησε τη Fed για την άνοδο του πληθωρισμού. «Ο λόγος γι' αυτό είναι διότι η Fed εκτόξευσε την προσφορά χρήματα αρχής γενομένης από τις αρχές του 2020 με άνευ προηγουμένου ρυθμό και δεν θέλουν αυτό το μήκος να είναι ορατό μεταξύ της προσφοράς χρήματος και του πληθωρισμού. Διότι εάν φανεί αυτό, η θηλιά είναι γύρω από το λαιμό τους. Κι αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα».
Μια αύξηση της προσφοράς χρήματος αυξάνει τις τιμές καθώς οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερα για τα αγαθά.
Ο Hanke πρόσθεσε ότι η κλασική οικονομία, όπως προτάθηκε από τον Milton Friedman και άλλους, έχει επισημάνει την προσφορά χρήματος ως τον ένοχο για τον εκτροχιασμό του πληθωρισμού.
Η Fed πλημμύρισε την οικονομία των ΗΠΑ με μεγάλα ποσά τόνωσης και ρευστότητας για να τη διατηρήσει στη ζωή κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά δεν επικεντρώθηκε στην προσεκτική μείωση αυτής της προσφοράς χρήματος με την πάροδο του χρόνου, είπε ο καθηγητής.
Η προσφορά χρήματος M2, ένα ευρύ μέτρο της προσφοράς χρήματος που περιλαμβάνει μετρητά και καταθέσεις, αυξάνεται διψήφια τα τελευταία τρία χρόνια.
Τώρα η αύξηση της προσφοράς χρήματος M2 επιβραδύνεται πολύ γρήγορα και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση, προειδοποίησε ο Hanke.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης