Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Βέλη» El-Erian (Allianz) σε Fed:«Θα μπορούσε να είχε αποφύγει επιτόκια και ύφεση - Έπρεπε να είχε δράσει νωρίτερα»

«Βέλη» El-Erian (Allianz) σε Fed:«Θα μπορούσε να είχε αποφύγει επιτόκια και ύφεση - Έπρεπε να είχε δράσει νωρίτερα»
Η Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης την Τετάρτη, σημειώνοντας την τρίτη συνεχόμενη άνοδο των επιτοκίων.
Σχετικά Άρθρα

Δεν έχουν περάσει παρά μόλις λίγες ώρες από τότε που η  Fed αύξησε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης χθες Τετάρτη 21/9, σημειώνοντας την τρίτη συνεχόμενη άνοδο των επιτοκίων και οι αγορές σε Ευρώπη αντέδρασαν με αρνητικό τρόπο για ακόμη μία φορά τον τελευταίο μήνα, με την αγωνία όλων να επικεντρώνεται πλέον στη Wall Street και τη σημερινή της εκκίνηση.

Υπό αυτό το πρίσμα τοποθετήθηκε και ο γνωστός οικονομολόγος Mohamed El Erian, ο οποίος σημείωσε με έμφαση πως «τα υψηλότερα επιτόκια που αυξάνονται ταχύτερα και διαρκούν περισσότερο, καθώς και ο αυξημένος κίνδυνος οικονομικής ύφεσης, θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν η Federal Reserve είχε δράσει νωρίτερα για να περιορίσει τον πληθωρισμό».
Να σημειωθεί, ότι τα σχόλιά του έγιναν, αφότου η Fed αύξησε την Τετάρτη τα επιτόκια κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες για τρίτη συνεχή φορά σε μία προσπάθεια να τιθασεύσει την άνοδο των τιμών.
Όμως τα υψηλότερα επιτόκια μπορεί από τη μια να αποθαρρύνουν τον δανεισμό, μειώνοντας έτσι τη ζήτηση σε ολόκληρη την οικονομία, όμως από την άλλη η κίνηση κινδυνεύει να επιβραδύνει την ανάπτυξη, τόσο πολύ που η οικονομία θα μπορούσε να διολισθήσει σε ύφεση.



Η ανάρτηση

«Τα επιτόκια που ανεβαίνουν υψηλότερα, πιο γρήγορα και παραμένουν εκεί περισσότερο» και ο αυξημένος κίνδυνος ύφεσης θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν η Fed ανταποκρινόταν έγκαιρα στη μείωση του πληθωρισμού, έγραψε ο El-Erian σε tweet την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση της απόφασης για τα επιτόκια της Fed

Η ενέργειες της Fed

Η Fed έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια πέντε φορές φέτος, με μεγαλύτερες αυξήσεις να σημειώνονται με ταχύτερο ρυθμό κατά τη διάρκεια των μηνών, καθώς αγωνίζεται να μειώσει τον πληθωρισμό, ο οποίος έφτασε στο υψηλό 40 ετών του 9,1% τον Ιούνιο.
Μπορεί, ο πληθωρισμός να μειώθηκε τους επόμενους μήνες, αλλά παρέμεινε υψηλός στο 8,3% τον Αύγουστο.
«Αντί να ηγείται των αγορών στη μάχη με τον πληθωρισμό, η Fed αναγκάστηκε να τις ακολουθήσει», έγραψε ο El-Erian σε ξεχωριστό άρθρο γνώμης για το CNN που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη πριν από την ανακοίνωση των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας. «Ωστόσο, επειδή άργησε να απαντήσει, η Fed θα προχωρήσει επιθετικά σε μια αποδυναμωμένη εγχώρια και παγκόσμια οικονομία». υπογράμμισε με έμφαση ο γνωστός οικονομολόγος.

Προβηματισμός για τη Fed

Η κατάσταση έχει κάνει πολλούς να χάσουν την πίστη τους στην κεντρική τράπεζα  των ΗΠΑ, ενώ  υπάρχει κίνδυνος οι πολιτικοί, οι εταιρείες και τα νοικοκυριά να σκεφτούν τη Fed "ως μέρος του προβλήματος και όχι ως μέρος της λύσης", πρόσθεσε ο El-Erian, ο οποίος είναι ο επικεφαλής σύμβουλος της Allianz και ο πρόεδρος του Queens' College στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προηγουμένως ήταν διευθύνων σύμβουλος του αμερικανικού κολοσσού των ομολόγων Pimco.
«Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός οικονομολόγων που προειδοποιούν ότι η Fed θα οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ύφεση· και ένας αυξανόμενος αριθμός υπευθύνων χάραξης εξωτερικής πολιτικής που παραπονιούνται ότι η πιο ισχυρή και συστημικά σημαντική κεντρική τράπεζα του κόσμου βγάζει το χαλί κάτω από μια ήδη εύθραυστη παγκόσμια οικονομία. " δήλωσε στο CNN.

Η παραδοχή Powell

Ο J.Powell, ο σημερινός πρόεδρος της Fed, παραδέχτηκε σε ακρόαση στο Κογκρέσο τον Μάρτιο, ότι η κεντρική τράπεζα έπρεπε να είχε δράσει νωρίτερα σημειώνοντας πως: "Η εκ των υστέρων λέει ότι έπρεπε να είχαμε προχωρήσει νωρίτερα",  σύμφωνα με το Bloomberg.
«Απλώς χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος για να επουλωθεί η πλευρά της προσφοράς από όσο πιστεύαμε» είχε καταλήξει στην ανακοίνωση του ο πρόεδρος της Fed, δηλώνοντας τον περασμένο μήνα, ότι η μείωση του πληθωρισμού «θα φέρει κάποιο πόνο στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης