Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σύσταση... αποφυγής των ευρωπαϊκών μετοχών από την HSBC - Είναι τέραστιοι πλέον οι κίνδυνοι έκθεσης

Σύσταση... αποφυγής των ευρωπαϊκών μετοχών από την HSBC - Είναι τέραστιοι πλέον οι κίνδυνοι έκθεσης
Αν και η Ευρώπη μια φθηνότερη αγορά από τις ΗΠΑ δεν «αντισταθμίζει τον πρόσθετο κίνδυνο που αναλαμβάνει κανείς»
Οι επενδυτές θα πρέπει να αποφύγουν την έκθεση σε ευρωπαϊκές μετοχές, καθώς η ενεργειακή κρίση σημαίνει ότι η ανταμοιβή του κινδύνου εξακολουθεί να μην υπάρχει, σύμφωνα με τον Willem Sels, παγκόσμιο CIO της HSBC Private Banking and Wealth Management.
Οι μακροοικονομικές προοπτικές στην Ευρώπη είναι ζοφερές καθώς οι διαταραχές του εφοδιασμού και ο αντίκτυπος του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων συνεχίζουν να πνίγουν την ανάπτυξη και αναγκάζουν τις κεντρικές τράπεζες να σφίξουν επιθετικά τη νομισματική πολιτική για να περιορίσουν τον πληθωρισμό.
Συνήθως, οι επενδυτές στρέφονται στις ευρωπαϊκές αγορές αναζητώντας μετοχές αξίας - εταιρείες που διαπραγματεύονται σε χαμηλή τιμή σε σχέση με τα θεμελιώδη χρηματοοικονομικά τους στοιχεία - όταν προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την αστάθεια, επενδύοντας σε μετοχές που προσφέρουν σταθερό μακροπρόθεσμο εισόδημα.
Αντίθετα, οι ΗΠΑ προσφέρουν μια αφθονία μεγάλων μετοχών ανάπτυξης - οι εταιρείες αναμένεται να αυξήσουν τα κέρδη τους με ταχύτερο ρυθμό από τον μέσο όρο.

Φθηνή αγορά η Ευρώπη, αλλά...

Αν και η Ευρώπη είναι φθηνότερη αγορά από τις ΗΠΑ, ο Sels πρότεινε ότι η διαφορά μεταξύ των δύο όσον αφορά τους λόγους τιμής προς κέρδη - οι αποτιμήσεις των εταιρειών με βάση την τρέχουσα τιμή της μετοχής τους σε σχέση με τα κέρδη ανά μετοχή - δεν «αντισταθμίζει τον πρόσθετο κίνδυνο που αναλαμβάνει κανείς».
«Πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ποιότητα.
«Πραγματικά δεν πιστεύω ότι οι πελάτες και οι επενδυτές θα πρέπει να κοιτάζουν να κάνουν γεωγραφική κατανομή — νομίζω ότι θα πρέπει να το κάνουν με βάση τις οικονομικές προοπτικές και τις προοπτικές κερδών, γι' αυτό προειδοποιώ να προσέξουν όταν αγοράζουν στην Ευρώπη λόγω των φθηνότερων αποτιμήσεων και των μεταβολών των επιτοκίων», ανέφερε ο Sels.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης