Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fed, BoE, EKT αυξάνουν επιτόκια, η Τουρκία τα μειώνει - Αδιαφορεί για πληθωρισμό 80%, δίνει ώθηση στο χρηματιστήριο +74%

Fed, BoE, EKT αυξάνουν επιτόκια, η Τουρκία τα μειώνει - Αδιαφορεί για πληθωρισμό 80%, δίνει ώθηση στο χρηματιστήριο +74%
Μία κεντρική τράπεζα στον κόσμο ακολουθεί αντίθετη πολιτική
Σχετικά Άρθρα
Με τον πληθωρισμό στις περισσότερες δυτικές οικονομίες να κινείται στα όρια του διψήφιου ποσοστού, οι περισσότερες κεντρικές τράπεζες του κόσμου προχωρούν σε επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων προκειμένου να ελέγξουν την αύξηση των τιμών καταναλωτή.
Μία κεντρική τράπεζα όμως ακολουθεί αντίθετη πολιτική.
Με τον πληθωρισμό να ξεπερνά το 80%, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας θεωρεί ότι η βέλτιστη πολιτική για την αντιμετώπιση της καλπάζουσας αύξησης των τιμών είναι η μείωση των επιτοκίων.

Σύγκριση αγορών

Τα Erdoganomics, όπως χαρακτηρίζουν πλέον την "ανορθόδοξη" πολιτική που ακολουθεί η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας οι αναλυτές, έχουν οδηγήσει τη λίρα σε ιστορικά χαμηλά, στις 18,3617 λίρες ανά δολάριο.
Ωστόσο, αυτό που υποστηρίζει το οικονομικό επιτελείο του Erdogan, είναι ότι το τουρκικό χρηαμτιστήριο καταγράφει από την αρχή του έτους κέρδη 74%.
Αυτό συγκρίνεται με το -17,6% του ευρωπαϊκού Stoxx 600, αλλά και το -20% του S&P 500 από την αρχή του έτους.
Βέβαια, υπάρχει και η επισήμανση ότι η υποτίμηση της λίρας έχει απαξιώσει την έκθεση πολλών ξένων επενδυτών στα τουρκικά περιουσιακά στοιχεία, όπως αυτό που δεν παραβλέπεται είναι ότι και οι δυτικές αγορές βρίσκονται σε ένα πτωτικό σπιράλ με τις περισσότερες αναλύσεις να είναι ζοφερές.
Image
Διαφορές ανάπτυξης

Ένα ακόμη σημείο τριβής της νομισματικής θεωρίας είναι ότι η οικονομία της Τουρκίας επεκτάθηκε κατά 7,6% σε ετήσια βάση το β' τρίμηνο, επεκτείνοντας το σερί χάρη στην ισχυρή εγχώρια ζήτηση και τις εξαγωγές, αν και η οικονομική δραστηριότητα εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί μέχρι το τέλος του έτους, καθώς η ζήτηση υποχωρεί.
Αντίθετα, η οικονομία της Ευρωζώνης το προηγούμενο τρίμηνο έτρεξε με ρυθμό 0,8% σε σχέση με το α΄ τρίμηνο του 2022 και με 4,1% εν συγκρίσει με το αντίστοιχο διάστημα ένα χρόνο νωρίτερα.
Σύμφωνα μάλιστα με την Goldman Sachs, οι αυξημένες τιμές φυσικού αερίου και το 2023 θα αλλάξει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ από μια ήπια σε μια μέτρια ύφεση.
Συνολικά, η Goldman Sachs μείωσε την ετήσια πρόβλεψη της για την ανάπτυξη το 2023 προβλέποντας ύφεση 0,4% από ανάπτυξη +1,0% προηγουμένως, κάτω από τις προσδοκίες της αγοράς για ανάπτυξη +0,3%.
Η Goldman Sachs αναμένει πως και η οικονομία της Βρετανίας θα εισέλθει σε ύφεση από το δ' τρίμηνο του 2022, καθώς το ΑΕΠ αναμένεται να πέσει έως και 1% μέχρι τα μέσα του 2023, ενώ στο σύνολο του επόμενους έτους η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 0,6%.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης