Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αγνόησαν τον πυρηνικό κίνδυνο του Putin οι αγορές - Ουδείς πιστεύει πλέον τις απειλές

Αγνόησαν τον πυρηνικό κίνδυνο του Putin οι αγορές - Ουδείς πιστεύει πλέον τις απειλές
Οι αγορές προσπαθούν να προσαρμοστούν σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού που φέρνει απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού
Σχετικά Άρθρα
Νωρίτερα φέτος, οι αγορές έδειχναν εφησυχασμένες καθώς η Ρωσία συγκέντρωνε στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία.
Τώρα, για άλλη μια φορά αρνούνται σε μεγάλο βαθμό το μήνυμα του Vladimir Putin ότι θα μπορούσε να είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα.
Οι παγκόσμιες μετοχές αντιμετώπισαν ψύχραιμα την απόφαση του Putin να κινητοποιήσει περισσότερα στρατεύματα για την Ουκρανία και απείλησε να χρησιμοποιήσει όλο το οπλοστάσιο της Ρωσίας ενάντια σε αυτό που αποκάλεσε τον «πυρηνικό εκβιασμό» της Δύσης για τον πόλεμο.
Ήταν η πρώτη τέτοια κινητοποίηση της Ρωσίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και σηματοδότησε μια μεγάλη κλιμάκωση του πολέμου, στον έβδομο μήνα του.
Και ενώ τα ασφαλή περιουσιακά στοιχεία όπως το δολάριο, το οποίο έφτασε σε υψηλό δύο δεκαετιών έναντι άλλων σημαντικών νομισμάτων, και τα κρατικά ομόλογα στη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν ράλι, οι χρηματιστηριακές αγορές δεν φάνηκαν να αναδιπλώνονται.
Αρχικά πιέστηκαν, αλλά ως επί το πλείστον ανέβηκαν, ενώ οι κύριοι δείκτες στη Wall Street άνοιξαν υψηλότερα.
Αργότερα υποχώρησαν, αλλά για άλλον λόγο, κυρίως λόγω της Fed.

Υποτιμάται ο Putin

«Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, όταν κινητοποιήθηκαν τα ρωσικά στρατεύματα, οι συμμετέχοντες στην αγορά το ερμήνευσαν λανθασμένα ως μπλόφα και ως προσπάθεια αύξησης της διαπραγματευτικής ισχύος του Putin.
Αλλά στη συνέχεια ο Putin ξεπέρασε τις προσδοκίες προχωρώντας σε πλήρη εισβολή στην Ουκρανία», δήλωσε η Tina Fordham, της Fordham Global Foresight.
«Η πιο σημαντική πτυχή αυτού που δεν τιμολογούν τώρα οι αγορές είναι η δυνατότητα της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει ένα αντισυμβατικό όπλο, δηλαδή ένα τακτικό χημικό ή ένα πυρηνικό όπλο», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ο Putin είχε κάνει κάποιες απειλητικές παρατηρήσεις.
Η Fordham είπε ότι ενώ ο Putin πιθανότατα θα σταματούσε χωρίς μια πλήρη αντισυμβατική επίθεση, προκειμένου να προκαλέσει τη μέγιστη αστάθεια.
Pasted_image_1663766215154.png
Η πτώση των αγορών οφείλεται σε άλλους λόγους

Ο Παγκόσμιος Δείκτης MSCI υποχωρεί κατά 21% φέτος και ο δείκτης Europe STOXX 600 χάνει 16% — και οι δύο οδεύουν για τη χειρότερη χρονιά τους από το 2008, όταν ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση.
Οι αγορές προσπαθούν να προσαρμοστούν σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού που φέρνει απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού από τη Federal Reserve και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Pasted_image_1663765874819.png
Η Ευρώπη ειδικότερα έχει υποφέρει, καθώς η Ρωσία έχει σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου, οδηγώντας τις τιμές της ενέργειας σε άνοδο, πιέζοντας τους καταναλωτές και τις εταιρείες και αυξάνοντας τον κίνδυνο ύφεσης.
Η εξάρτηση της Γερμανίας και της Ιταλίας από τη Ρωσία έχει καταστήσει τα χρηματιστήρια τους ανάμεσα στις χειρότερες επιδόσεις του κόσμου φέτος.
Όσοι βρίσκονται κοντά στις μάχες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Ουγγαρίας, έχουν δει επίσης τις τοπικές τους αγορές να καταρρέουν.
Οι επενδυτές έχουν χάσει επίσης από τα ομόλογα χωρών με υψηλούς λογαριασμούς εισαγωγών αερίου ή σιταριού.

Προειδοποιήσεις από τους αναλυτές

Ο Chris Weafer, διευθύνων σύμβουλος της Macro-Advisory, μιας εταιρείας συμβούλων που συμβουλεύει εταιρείες για επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ρωσία, είπε ότι η Μόσχα προετοιμάζεται για μια μακρά σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένου του συνεχούς περιορισμού των ενεργειακών προμηθειών, και ότι θα μπορούσε να αντέξει καλύτερα τη σύγκρουση από την Ευρώπη.
"Υπήρχε μια αίσθηση στην Ευρώπη ότι η Ρωσία θα αναζητούσε έναν συμβιβασμό.
Η τελευταία ανακοίνωση καθιστά σαφές ότι αυτό είναι εσφαλμένο", είπε.
Ο Arne Petimezas, ανώτερος αναλυτής στο AFS Group στην Ολλανδία, είπε ότι ο Putin υποτιμάται.
"Κλιμακώνει κάθε φορά.
Για αυτόν είναι ζωή ή θάνατος.
Δεν βλέπω γιατί η επόμενη κίνησή του θα είναι η αποκλιμάκωση αν δεν κερδίσει", είπε ο Petimezas.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης