Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έρευνα CNBC: Η Fed αναμένεται να αυξάνει τα επιτόκια και να τα διατηρεί σταθερά υψηλά - Η ανεργία και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό

Έρευνα CNBC: Η Fed αναμένεται να αυξάνει τα επιτόκια και να τα διατηρεί σταθερά υψηλά - Η ανεργία και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό
Η Wall Street φαίνεται τελικά να υιοθετεί την ιδέα ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια σε περιοριστικά εδάφη και θα παραμείνει εκεί, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του CNBC.

Η Wall Street φαίνεται τελικά να υιοθετεί την ιδέα, ότι η Federal Reserve θα αυξήσει τα επιτόκια έως ένα επίπεδο και θα τα διατηρήσει υψηλά σε αυτό το υψηλό επιτόκιο για μια σημαντική περίοδο. 
Δηλαδή, η Fed θα αυξήσει και θα κρατήσει, όχι θα αυξήσει και θα περικόψει όπως πολλοί στις αγορές είχαν προβλέψει.

Η έρευνα της CNBC Fed του Σεπτεμβρίου δείχνει, ότι ο μέσος ερωτώμενος πιστεύει, ότι η Fed θα αυξήσει κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες, ή 75 μονάδες βάσης, στη συνεδρίαση της Τετάρτης, ανεβάζοντας το επιτόκιο ομοσπονδιακών κεφαλαίων στο 3 - 3,25.
Η κεντρική τράπεζα προβλέπεται να συνεχίσει αυτή την τακτική, έως ότου το επιτόκιο κορυφωθεί τον Μάρτιο του 2023 στο 4,26%.

Η νέα πρόβλεψη των επιτοκίων αιχμής αντιπροσωπεύει αύξηση σχεδόν 40 μονάδων βάσης από την έρευνα του Ιουλίου.

Οι προσδοκίες των κεφαλαίων της Fed

Οι προσδοκίες των κεφαλαίων της Fed

Οι ερωτηθέντες κατά μέσο όρο προέβλεψαν, ότι η Fed θα παραμείνει σε αυτό το επιτόκιο αιχμής για σχεδόν 11 μήνες, αντικατοπτρίζοντας μια σειρά απόψεων εκείνων που λένε ότι η Fed θα διατηρήσει το επιτόκιο αιχμής της για μόλις τρεις μήνες, σε εκείνους που λένε ότι θα διατηρήσει εκεί για έως και δύο χρόνια.

«Η Fed συνειδητοποίησε επιτέλους τη σοβαρότητα του προβλήματος του πληθωρισμού και στράφηκε στην αποστολή μηνυμάτων για ένα θετικό πραγματικό επιτόκιο πολιτικής για μεγάλο χρονικό διάστημα», έγραψε ο John Ryding, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Brean Capital, απαντώντας στην έρευνα.
Ο Ryding βλέπει ότι η Fed είναι πιθανή ανάγκη να αυξήσει τα επιτόκια έως και 5%, από το τρέχον εύρος του 2,25%-2,5%.
Ταυτόχρονα, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των 35 ερωτηθέντων, συμπεριλαμβανομένων των οικονομολόγων, των διαχειριστών κεφαλαίων και των αναλυτών στρατηγικής, ότι η Fed θα υπερβάλει τη σύσφιξή της και θα προκαλέσει ύφεση.
«Φοβάμαι ότι είναι στο κατώφλι της υπέρβασης με την επιθετικότητα της σύσφιξής τους, τόσο ως προς το μέγεθος των πεζοποριών μαζί με (ποσοτική σύσφιξη) όσο και ως προς την ταχύτητα με την οποία το κάνουν», είπε ο Peter Boockvar, επικεφαλής.
Ο υπεύθυνος επενδύσεων της Bleakley Financial Group, έγραψε απαντώντας στην έρευνα.
Ο Boockvar ήταν μεταξύ εκείνων που είχαν προτρέψει τη Fed να σφίξει την πολιτική πολύ νωρίς, μια καθυστέρηση που πολλοί λένε ότι δημιούργησε την ανάγκη των αξιωματούχων να κινηθούν γρήγορα τώρα.
Οι ερωτηθέντες έθεσαν την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ κατά τους επόμενους 12 μήνες στο 52%, ελάχιστα άλλαξε από την έρευνα του Ιουλίου. 
Αυτό συγκρίνεται με πιθανότητα 72% για την Ευρώπη.

Η Fed θα πιέσει μέχρι να σπάσει κάτι, λέει ο Scott Minerd του Guggenheim
 

Η Fed θα πιέσει μέχρι να σπάσει κάτι, λέει ο Scott Minerd του Guggenheim
 

Στις ΗΠΑ, το 57% πιστεύει ότι η Fed θα σφίξει πάρα πολύ και θα προκαλέσει ύφεση, ενώ μόλις το 26% λέει ότι θα σφίξει αρκετά και θα προκαλέσει μόνο μια μέτρια επιβράδυνση, πτώση 5 μονάδων από τον Ιούλιο.

Ο Jim Paulsen, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στο The Leuthold Group, είναι από τους λίγους αισιόδοξους, καθώς υποστηρίζει, ότι η Fed «έχει μια πραγματική ευκαιρία για μια ήπια προσγείωση» επειδή οι καθυστερημένες επιπτώσεις της σύσφιξής της μέχρι σήμερα θα μειώσουν τον πληθωρισμό.
 
Αλλά αυτό υπό την προϋπόθεση ότι δεν πάει πολύ μακριά.
«Το μόνο που χρειάζεται να κάνει η Fed για να απολαύσει μια ήπια προσγείωση είναι να αποχωρήσει μετά την αύξηση του επιτοκίου των κεφαλαίων στο 3,25%, να αφήσει την ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ να παραμείνει θετική και να λάβει όλη την πίστωση καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται ενώ η πραγματική ανάπτυξη επιμένει», έγραψε ο Paulsen.

Το μεγάλο πρόβλημα

Το μεγαλύτερο πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι οι περισσότεροι ερωτηθέντες δεν βλέπουν τη Fed να πετύχει τον στόχο της για πληθωρισμό 2% για αρκετά χρόνια.
Οι ερωτηθέντες προέβλεψαν ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα κλείσει το έτος με ρυθμό 6,8% σε ετήσια βάση, από το τρέχον επίπεδο του 8,3% και θα υποχωρήσει περαιτέρω στο 3,6% το 2023.
Μόνο το 2024 η πλειοψηφία προβλέπει, ότι η Fed θα πετύχει τον στόχο της.

 
Προσδοκίες για τον πληθωρισμό

Σε άλλο σημείο της έρευνας, περισσότερο από το 80% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν έκαναν καμία αλλαγή στις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό για φέτος ή το επόμενο έτος ως αποτέλεσμα του νόμου για τη μείωση του πληθωρισμού.
Στο μεταξύ, οι μετοχές φαίνονται να βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση.
Οι ερωτηθέντες υποβάθμισαν τις μέσες προοπτικές τους για το 2022 για τον S&P 500 για την έκτη συνεχόμενη έρευνα.
Βλέπουν τώρα τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να τελειώνει το έτος στις 3.953, ή περίπου 1,4% πάνω από το κλείσιμο της Δευτέρας. 
Ο δείκτης αναμένεται να ανέλθει στις 4.310 έως το τέλος του 2023.
Ταυτόχρονα, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι οι αγορές έχουν πιο λογικές τιμές από ό,τι ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος της πανδημίας του Covid.
Περίπου οι μισοί λένε ότι οι τιμές των μετοχών είναι πολύ υψηλές σε σχέση με τις προοπτικές για τα κέρδη και την οικονομία, και οι μισοί λένε ότι είναι πολύ χαμηλές ή σχεδόν σωστές.
Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τουλάχιστον το 70% των ερωτηθέντων είπε ότι οι τιμές των μετοχών ήταν πολύ υψηλές σχεδόν σε κάθε έρευνα.
Η αναλογία κινδύνου/ανταμοιβής που μετράει την πιθανότητα διόρθωσης 10% ανοδική μείον την καθοδική πλευρά τους επόμενους έξι μήνες --- είναι πιο κοντά στην ουδέτερη ζώνη στο -5. Ήταν -9 με -14 το μεγαλύτερο μέρος του περασμένου έτους.
Η αμερικανική οικονομία φαίνεται να τρέχει με ταχύτητα αυτό το έτος και το επόμενο έτος με πρόβλεψη ανάπτυξης μόλις 0,5% το 2022 και μικρή βελτίωση που αναμένεται για το 2023, όπου η μέση πρόβλεψη για το ΑΕΠ είναι μόλις 1,1%.

Προοπτικές για την ανεργία

Προοπτικές για την ανεργία
 

Αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον δύο χρόνια ανάπτυξης κάτω από την τάση είναι τώρα η πιο πιθανή περίπτωση.
Ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος στο Moody’s Analytics έγραψε: «Υπάρχουν πολλά πιθανά σενάρια για τις οικονομικές προοπτικές, αλλά σε οποιοδήποτε σενάριο η οικονομία θα δυσκολευτεί τους επόμενους 12-18 μήνες».
Το ποσοστό ανεργίας, τώρα στο 3,7 , φαίνεται να αυξάνεται στο 4,4% το επόμενο έτος. Αν και εξακολουθεί να είναι χαμηλό από ιστορικά πρότυπα, είναι σπάνιο το ποσοστό ανεργίας να αυξάνεται κατά 1 ποσοστιαία μονάδα εκτός ύφεσης, μιας και οι περισσότεροι οικονομολόγοι είπαν ότι οι ΗΠΑ δεν βρίσκονται σε ύφεση τώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης