Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι προβλέψεις του OPEC+, ο «ενεργειακός πονοκέφαλος» και η στήριξη στις τιμές

Οι προβλέψεις του OPEC+, ο «ενεργειακός πονοκέφαλος» και η στήριξη στις τιμές

Oι σοκαριστικές τιμές και οι προβλέψεις από τον ΟPEC+

Σχετικά Άρθρα

Mε την αγορά πετρελαίου να βρίσκεται κυριολεκτικά σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη κατάσταση, και όλο και περισσότερο να αποσυνδέεται από ενδείξεις ισχυρής ζήτησης αργού  ο OPEC+ δήλωσε σήμερα Τρίτη πως θα ενεργήσει, ότι θα ενεργήσει για να στηρίξει τις τιμές που συνέχισαν να κατρακυλούν παρά τις περικοπές στην παραγωγή του καρτέλ.

Τα σχόλια «ακολουθούν» όσα είπε ο Υπ.Ενέργειας της Σ.Α

Η συγκεκριμένη δήλωση σύμφωνα με αναλυτές απειχούν τις δηλώσεις του σαουδάραβα υπουργού Ενέργειας πρίγκιπα Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν μιας και η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός του ομίλου με κάποια διαφορά, τα σχόλια των αξιωματούχων της έχουν μεγάλη επιρροή στις ενέργειες του ομίλου, αλλά είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοια σχόλια εκ μέρους ολόκληρου του καρτέλ των 13 μελών.

Το σημαντικό μήνυμα και οι μειώσεις της προηγούμενης εβδομάδας

Οι παρατηρήσεις, που έγιναν στη μηνιαία έκθεση αγοράς του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών, είναι το τελευταίο μήνυμα, ότι ο όμιλος είναι έτοιμος να στηρίξει την αγορά πετρελαίου και να αποτρέψει την περαιτέρω πτώση των τιμών, που θα προκαλέσει σύγχυση στις προσπάθειες των δυτικών κυβερνήσεων να μειώσουν τον αντίκτυπο των τιμών ενέργειας στα νοικοκυριά.

Ας μην ξεχνάμε, ότι ο OPEC+ την περασμένη εβδομάδα μείωσε τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα και δήλωσε έτοιμος να πραγματοποιήσει έκτακτες συνεδριάσεις τις επόμενες εβδομάδες, σαφές μήνυμα για τους αναλυτές, ότι είναι έτοιμος να μειώσει περαιτέρω την παραγωγή εάν οι τιμές συνεχίσουν να μειώνονται.

Οι προβληματισμοί και οι ισχυρές «δεσμέυσεις»

Η στάση του OPEC+ είδε το φως της δημοσιότητας καθώς η σχετικά μέτρια μείωση - ένα κλάσμα της συνολικής παραγωγής του ομίλου - δεν κατάφερε να  σταματήσει τη διολίσθηση του πετρελαίου, μιας και οι τιμές έχουν μειωθεί περαιτέρω τις τελευταίες ημέρες, όμως οι ανησυχίες για τη ζήτηση που συνδέεται με την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης και τα κυλιόμενα lockdown στην Κίνα έχουν παραμείνει.

Ο ΟΠΕΚ και μια ομάδα συμμαχικών παραγωγών πετρελαίου υπό την ηγεσία της Ρωσίας, γνωστή ως OPEC+, «θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις της αγοράς και να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις, καθώς και να διασφαλίζουν τη βιώσιμη σταθερότητα της αγοράς», ανέφερε η έκθεση.

Παράλληλα, ο OPEC+  σημειώνει, ότι 
οι μειώσεις στις τιμές του πετρελαίου δεν αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια την ισχύ της ζήτησης και ότι οι ανησυχίες για την επισήμανση της παγκόσμιας ανάπτυξης έχουν ξεπεραστεί. Αντίθετα, η υψηλή μεταβλητότητα διώχνει τους επενδυτές από την αγορά πετρελαίου, μειώνοντας τη ρευστότητα και αυξάνοντας περαιτέρω τις ασταθείς τιμές. Ενώ, μεταξύ άλλων, δήλωσε, ότι αναμένει ζήτηση πετρελαίου περίπου 100 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φέτος και ελαφρώς λιγότερα από 103 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023. Και οι δύο προβλέψεις παραμένουν αμετάβλητες σε σχέση με την έκθεση του προηγούμενου μήνα.

 
Oι σοκαριστικές τιμές και οι προβλέψεις

Οι τιμές του αργού Brent, του παγκόσμιου δείκτη αναφοράς για το πετρέλαιο, έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 22% τους τελευταίους τρεις μήνες και κατά καιρούς έπεσαν κάτω από τα 90 δολάρια το βαρέλι, ένα επίπεδο που ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι ο OPEC+ επιδιώκει να διατηρήσει τις τιμές του πετρελαίου πάνω.

Στην έκθεση, ο OPEC+ άφησε αμετάβλητη σε μεγάλο βαθμό την υπό παρακολούθηση πρόβλεψή του για την προσφορά και τη ζήτηση πετρελαίου από τον περασμένο μήνα.

Η αύξηση του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος προβλέπεται στο 3,1% το 2022 και το 2023, αμετάβλητος από την άποψή του τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, ο όμιλος δήλωσε, ότι η οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα θα είναι 4,2% φέτος, ελαφρώς μικρότερη από ό,τι προέβλεψε τον περασμένο μήνα.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι παρά τις πρόσφατες μειώσεις, πολλοί επενδυτές στοιχηματίζουν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν τους επόμενους μήνες, καθώς η εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου πιθανότατα θα προκαλέσει πρόσθετη ζήτηση για πετρέλαιο ως φθηνότερη πηγή ενέργειας, ενώ οι προσπάθειες της ΕΕ να «ξεφύγει» από τις εισαγωγές ρωσικού αργού θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τις τιμές, ανέφερε η UBS Global Wealth Management σε ανάλυσή της, ενώ όπως ανέφερε η ελβετική τράπεζα οι πωλήσεις πετρελαίου από το στρατηγικό απόθεμα των ΗΠΑ - μια προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να μειώσει τις υψηλές τιμές του πετρελαίου - πρόκειται επίσης να τερματιστούν αργότερα φέτος, μειώνοντας ενδεχομένως τις παγκόσμιες προμήθειες πετρελαίου κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα.

Γιάννης Νάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης