Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Kόντρα στα σενάρια χάους η γερμανική Scope Ratings: Γιατί δεν πρόκειται να υπάρξει νέα τραπεζική κρίση

Kόντρα στα σενάρια χάους η γερμανική Scope Ratings: Γιατί δεν πρόκειται να υπάρξει νέα τραπεζική κρίση
Όταν ξέσπασε η πανδημική κρίση, οι οιωνοί ήταν τουλάχιστον ζοφεροί για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο… αλλά άντεξε
Σχετικά Άρθρα

Πεπεισμένη πως ο τραπεζικός κλάδος στην ΕΕ θα αντέξει το σοκ της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού είναι η Scope Ratings, με τον γερμανικό οίκο να παραθέτει πέντε λόγους για τους οποίους πρέπει να αισιοδοξούμε…
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται σχετικά, «το 2020, όταν ξέσπασε η πανδημική κρίση, οι οιωνοί ήταν τουλάχιστον ζοφεροί για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο…
Ωστόσο, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εντέλει, άντεξαν ανακτώντας εν καιρώ την εικόνα αξιοπρέπειας που είχαν απολέσει για περισσότερο από μία δεκαετία.
Η τρέχουσα κρίση είναι διαφορετική, αλλά μόνο σε έναν βαθμό».
Η ειδοποιός διαφορά, σύμφωνα με τη Scope Ratings, είναι ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι κεντρικές τράπεζες τήρησαν μια ιδιαίτερα διευκολυντική στάση μέσω εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων και μαζικών αγορών εγχώριου χρέους.
Μοιραία τώρα, όμως, έπρεπε να επιστρέψουν στον πιο παραδοσιακό ρόλο τους: την καταπολέμηση του πληθωρισμού διά της ποσοτικής σύσφιξης και της αύξησης των επιτοκίων - μια διαδικασία που δεν είναι πιθανό να σταματήσει σύντομα.

Πέντε λόγοι για τους οποίους μια νέα τραπεζική κρίση δεν είναι πιθανή…

1 Σε αντίθεση με τις κεντρικές τράπεζες, οι κυβερνήσεις εξακολουθούν να υποστηρίζουν όλο και περισσότερο τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Οι κυβερνήσεις στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, τη Σουηδία, την Τσεχική Δημοκρατία και άλλες χώρες λαμβάνουν μέτρα για να μπορέσουν οι οικονομίες και οι πολίτες τους να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή κρίση.
Εκτός από τα πακέτα οικονομικής βοήθειας, εφαρμόζονται ή τουλάχιστον εξετάζονται και άλλα βήματα, όπως τα ανώτατα όρια στις τιμές της ενέργειας.
Εκτός από την Ουγγαρία, όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι αποφασισμένα να μην υποκύψουν στον ενεργειακό εκβιασμό της Ρωσίας, αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουν ότι οι μη βιώσιμες αυξήσεις στο κόστος ζωής θα οδηγήσουν σε κοινωνική αναταραχή και ανορθόδοξες πολιτικές επιλογές (βλ. Ιταλία ή Γαλλία).
Σε ένα έγγραφο που πρόσφατα δημοσιεύτηκε, το ΔΝΤ ζητά νέα προσέγγιση για τη διαχείριση των δημόσιων οικονομικών, με βάση την κοινή έκδοση χρέους και νέες ροές εισοδήματος – κάτι σαν ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης.
Μένει, βέβαια, να δούμε πώς θα γίνει πραγματικότητα αυτή η πρόταση.
Σε κάθε περίπτωση, τα νοικοκυριά και οι εταιρείες δεν είναι πιθανό να αφεθούν στην τύχη τους, οπότε αθετήσεις δανείων μεγάλης κλίμακας δεν προβλέπονται, λέει ο γερμανικός οίκος.
Και πάλι λοιπόν πρόκειται για μια κατάσταση που προσιδιάζει με αυτή της πανδημίας, η οποία υποδηλώνει ότι δεν θα καταρρεύσει η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων.
Βέβαια, τα επόμενα πολλά τρίμηνα, οι προβλέψεις επί επισφαλών δανείων θα αυξηθούν, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις σε ελεγχόμενα επίπεδα.

2 Συνολικά, οι τράπεζες παρουσιάζουν ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες και δείκτες ρευστότητας.
Σύμφωνα με την EBA, στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2022 (fully-loaded basis), ο δείκτης CET1 ήταν 15% (από 15,5% ένα τρίμηνο νωρίτερα), ο δείκτης μόχλευσης στο 5,6% και ο δείκτης LCR στο 168%.
Ο δείκτης NPEs διαμορφώθηκε στο πολύ χαμηλό 1,9% στην ΕΕ, ενώ στην Ελλάδα έπεσε σε μονοψήφια επίπεδα.
Όλα αυτά είναι πολύ καθησυχαστικές μετρήσεις και δεν θα αλλάξουν σημαντικά.
Η αναμενόμενη υποβάθμιση της ποιότητας του ενεργητικού δεν θα κλονίσει τα θεμελιώδη πιστωτικά μεγέθη των περισσότερων τραπεζών.
Εξάλλου, οι αξίες των collaterals –κυρίως των κατοικιών– παραμένουν σταθερές.
Από την άλλη, λέει η Scope, oι εποπτικές αρχές της ΕΚΤ επισημαίνουν τον δανεισμό εμπορικών ακινήτων (CRE) ως τομέα στον οποίο οι τράπεζες πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή, σημειώνοντας ότι περίπου το 30% των συνολικών NPEs (για μια ομάδα 40 τραπεζών υπό στοχευμένη εξέταση) σχετίζονται με το CRE.
Το τελευταίο εποπτικό ενημερωτικό δελτίο της ΕΚΤ προειδοποιεί ότι, ενώ οι τράπεζες καταβάλλουν προσπάθειες για τη διαχείριση των κινδύνων του CRE, οι διαδικασίες και τα δεδομένα παραμένουν ελάχιστα…
Αυτός είναι επομένως ένας τομέας που θα πρέπει να προσέξουν οι αναλυτές και οι επενδυτές.

3 Καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, οι τράπεζες κατάφεραν να διατηρήσουν και ακόμη και να βελτιώσουν τα κέρδη τους.
Η αύξηση των επιτοκίων που βρίσκεται σε εξέλιξη αναμένεται να ενισχύσει τα καθαρά επιτοκιακά περιθώρια, τα οποία τα τελευταία χρόνια επηρεάστηκαν από τα χαμηλά προς αρνητικά επιτόκια.
Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από τα απροσδόκητα, οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες θα διατηρήσουν την ικανότητα δημιουργίας κεφαλαίου.

4 Στις μεγάλες τράπεζες οι στρατηγικές διαχείρισης και τα επιχειρηματικά μοντέλα συγκλίνουν προς το ασφαλέστερο...
Κρίνεται σώφρον για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εν συνόλω, να αποφεύγουν συναλλαγές όπως οι διασυνοριακές συγχωνεύσεις και εξαγορές, οι οποίες είναι εγγενώς επικίνδυνες και γεμάτες με στρατηγικά προβλήματα.

5 Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, οι επόπτες των τραπεζών παραμένουν σταθερά υπεύθυνοι.
Οι αυστηρότεροι κανονισμοί και η αποτελεσματικότερη εποπτεία, μεταξύ άλλων από την ΕΚΤ μέσω του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού, αποτελούν βασικούς παράγοντες παγίωσης ενός σταθερά ισχυρότερου τομέα.
Τα τελευταία χρόνια, τα stress tests αποκαλύπτουν ότι ο κλάδος παραμένει καλά κεφαλαιοποιημένος…
Οι τράπεζες θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν πιο δύσκολες στιγμές χωρίς να πέσουν κάτω από τις εποπτικές μετρήσεις τους.
Για να βοηθήσουν τις τράπεζες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι εποπτικές αρχές συμφώνησαν σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο ανοχής, ώστε να μην αποθαρρύνουν νέους δανεισμούς και άλλες δραστηριότητες.
Αυτή η εποπτική στρατηγική κατέληξε να είναι επιτυχής και οδήγησε τον κλάδο σε αβέβαιες περιόδους.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να πιστεύουμε ότι, ενόψει της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, οι ευρωπαίοι επόπτες θα αλλάξουν στάση και θα γίνουν υπερβολικά αυστηροί με τις τράπεζές τους.
Ο λεγόμενος ρυθμιστικός κίνδυνος, τον οποίο φοβούνται πολύ οι τράπεζες και οι επενδυτές, δεν θα είναι πιο απειλητικός κατά τη διάρκεια της αναδυόμενης κρίσης από ό,τι αποδείχθηκε ότι ήταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Εάν οι τράπεζες δεν λάβουν υπόψη τους ρυθμιστικούς κανόνες, ιδίως όσον αφορά τη συμπεριφορά, οι επόπτες δεν θα έχουν λόγο να ταρακουνήσουν άσκοπα το σκάφος, καταλήγει η Scope.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης