Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Αναπόφευκτη η ύφεση στην Ευρωζώνη - Κατέρρευσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη

Capital Economics: Αναπόφευκτη η ύφεση στην Ευρωζώνη - Κατέρρευσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη
Το ΑΕΠ θα αρχίσει σύντομα να μειώνεται, και με τις τιμές της ενέργειας να παραμένουν υψηλές
Σχετικά Άρθρα

Αναπόφευκτη θεωρεί την ύφεση στην οικονομία της Ευρωζώνης τα επόμενα τρίμηνα, η Capital Economics, σχολιάζοντας τα στοιχεία για το ΑΕΠ που ανακοίνωσε σήμερα (7/9) η Eurostat, ενώ εκτιμά ότι η επακόλουθη ανάκαμψη θα προχωρήσει με αργούς ρυθμούς.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 0,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, είναι η καλύτερη δυνατή για το επόμενο διάστημα.
Η ύφεση φαίνεται αναπόφευκτη τα επόμενα τρίμηνα και η επακόλουθη ανάκαμψη είναι πιθανό να είναι υποτονική, όπως τονίζουν.
Η ανοδική αναθεώρηση της αύξησης του ΑΕΠ το β΄ τρίμηνο, από 0,6% σε 0,8%, σε τριμηνιαία βάση, συνοδεύτηκε από ανοδικές αναθεωρήσεις των προηγούμενων τριμήνων, με αποτέλεσμα να είναι κατά 0,4% μεγαλύτερη από ό,τι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.

Έρχεται περαιτέρω επιβράδυνση

Η αρχική δημοσίευση της ανάλυσης των δαπανών του β΄ τριμήνου έδειξε ότι η ανάπτυξη είχε ευρεία βάση, ωστόσο, αυτή η ρόδινη εικόνα δεν θα διαρκέσει, όπως σημειώνει η Capital Economics.
Η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 1,3% το δεύτερο τρίμηνο, σε τριμηνιαία βάση, μετά τη στασιμότητα των προηγούμενων έξι μηνών, εν μέσω του κύματος κρουσμάτων της covid-19.
Αλλά η ταχεία επιτάχυνση του πληθωρισμού έκτοτε έχει διαβρώσει περαιτέρω τα πραγματικά εισοδήματα και η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει καταρρεύσει.
Έτσι, οι δαπάνες φαίνεται ότι θα μειωθούν. (Βλ. Διάγραμμα 1.)

Έκρηξη του ενεργειακού κόστους

Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους θα επιβαρύνει επίσης τις επενδύσεις, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Η αύξηση κατά 0,9% του ακαθάριστου σχηματισμού πάγιου κεφαλαίου το β΄ τρίμηνο ήταν αρκετή μόνο για να αντισταθμίσει την πτώση του α΄ τριμήνου, και οι επιχειρήσεις αναφέρουν έναν μακρύ κατάλογο περιορισμών στην παραγωγή επενδυτικών αγαθών.
Το ποσοστό των επιχειρήσεων που δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν περιορισμοί βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, γεγονός που σημαίνει ότι οι επενδύσεις δεν θα μπορέσουν να αντέξουν για πολύ ακόμη.
(Βλ. Διάγραμμα 2)
Εν τω μεταξύ, τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές αυξήθηκαν το δεύτερο τρίμηνο, γεγονός που υποδηλώνει υγιή εγχώρια και εξωτερική ζήτηση κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Όμως οι παραγγελίες εξαγωγών μειώνονται τώρα απότομα και οι εκτιμήσεις για την αύξηση του ΑΕΠ στους βασικούς εμπορικούς εταίρους της ευρωζώνης, υποδηλώνουν ότι οι εξαγωγές θα μειωθούν.
(Βλ. Διάγραμμα 3.)
Ομολογουμένως, οι προοπτικές για την αγορά εργασίας φαίνονται λίγο καλύτερες, σύμφωνα με την ανάλυση.
Άλλα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα κατλεηραψαν ανοδικές αναθεωρήσεις της απασχόλησης κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους και οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι πρόκειται να σημειωθούν περαιτέρω αυξήσεις. (Βλέπε Διάγραμμα 4.)
Ωστόσο, αυτή η εικόνα δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ.
Το ΑΕΠ θα αρχίσει σύντομα να μειώνεται, και με τις τιμές της ενέργειας να παραμένουν υψηλές και την ΕΚΤ να είναι πιθανό να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια παρά τις οικονομικές συνέπειες, η ανάκαμψη είναι πιθανό να είναι αργή, καταλήγει η Capital Economics.

capital1_8.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης