Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νέα υποβάθμιση προβλέψεων για Κίνα από Nomura: Στο 2,7% η ανάπτυξη το 2022

Νέα υποβάθμιση προβλέψεων για Κίνα από Nomura: Στο 2,7% η ανάπτυξη το 2022
Η Nomura είχε τη χαμηλότερη πρόβλεψη για την οικονομία της Κίνας και ως συνήθως μείωσε τις εκτιμήσεις της πριν από άλλους οίκους
Σχετικά Άρθρα

Σε νέα υποβάθμιση των προβλέψεων για την οικονομία της Κίνας προχώρησε η Nomura, λόγω των νέων lockdown που έχουν επιβάλλει οι αρχές της χώρας.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Nomura για την Κίνα, Ting Lu, επισημαίνει πως έως χθες (6/9/2022), σχεδόν το 12% του κινεζικού ΑΕΠ επηρεάζεται από τέτοιους είδους περιορισμούς για τον κορωνοϊού, έναντι 5,3% την περασμένη εβδομάδα. Αυτό είναι -σύμφωνα με το νέο μοντέλο των αναλυτών- που επιβαρύνει το ΑΕΠ των επηρεαζόμενων περιοχών ανάλογα με το πόσο αυστηρά είναι τα μέτρα.
Με βάση αυτή την αύξηση, η Nomura μείωσε την πρόβλεψή της για το ΑΕΠ στο 2,7% για το 2022, από την εκτίμηση 2,8% που είχε καθοριστεί τον Αύγουστο.
«Πίσω (στις 17 Αυγούστου), όταν μειώσαμε τις προβλέψεις μας για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το γ' και το δ' τρίμηνο, δεν περιμέναμε ότι η ανάπτυξη θα επιδεινωθεί με τέτοιο ρυθμό», ανέφεραν οι αναλυτές.
Οι μεγάλες επενδυτικές τράπεζες έχουν επανειλημμένα μειώσει τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ της Κίνας φέτος, ειδικά μετά την απαγόρευση λειτουργίας της μητρόπολης της Σαγκάης για περίπου δύο μήνες. Η Nomura είχε τη χαμηλότερη πρόβλεψη και ως συνήθως μείωσε τις εκτιμήσεις της πριν από άλλους οίκους.
Οι περιορισμοί στις επιχειρήσεις και στην κοινωνική δραστηριότητα διαφέρουν ανά περιοχή. Ενώ πολλές πόλεις όπως το Πεκίνο ενδεχομένως να απαιτούν απλά τέστ κορωνοϊού, άλλες περιοχές έχουν καθυστερήσει την επαναλειτουργία των σχολείων ή ακόμα έχουν επιβάλλει την παραμονή στο σπίτι.
«Αυτό που γίνεται όλο και πιο ανησυχητικό είναι ότι τα hotspot του κορωνοϊού συνεχίζουν να φεύγουν από αρκετές απομακρυσμένες περιοχές και πόλεις -με φαινομενικά μικρότερη οικονομική σημασία για τη χώρα- σε επαρχίες που έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία για την οικονομία της Κίνας», ανέφεραν οι αναλυτές της Nomura.
Οι ίδιοι προειδοποίησαν ότι το νέο τους μοντέλο έδειξε ότι ο αντίκτυπος του Covid στο ΑΕΠ της Κίνας πλησίαζε γρήγορα τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια του lockdown της Σαγκάης τον Απρίλιο και τον Μάιο. Εκείνη την εποχή, ο σταθμισμένος αντίκτυπος στο ΑΕΠ ήταν λίγο πάνω από 20%, σύμφωνα με την ανάλυση της Nomura.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης