Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έρχεται οικονομικό «κραχ»; 11+1 ομοιότητες με την κατάρρευση του 2009

Έρχεται οικονομικό «κραχ»; 11+1 ομοιότητες με την κατάρρευση του 2009
Και αυτή η οικονομική κρίση, θυμίζει αρκετά το όχι και τόσο μακρινό 2008, όταν όλοι θυμόμασταν τι συνέβη εκείνο το «μαύρο φθινόπωρο», αν και δεν είναι απαραίτητο ότι η τωρινή κρίση θα έχει ακριβώς τα ίδια αρνητικά απότοκα ή θα εξελιχθεί με ίδιο τρόπο, όπως εκείνη του 2008.
Σχετικά Άρθρα

Η ενεργειακή κρίση όπως είναι φυσιολογικό έχει μετατραπεί σε μια παρατεταμένη οικονομική κρίση με την αβεβαιότητα να διακατέχει ολοένα και περισσότερα τα χρηματιστήρια ανά την υφήλιο, καθώς κανείς δεν βρίσκεται σε θέση να μπορεί να ερμηνεύσει, αλλά και να προβλέψει με βεβαιότητα το τι μέλλει γενέσθαι.
Υπό αυτό το πρίσμα, βλέπουμε ότι και αυτή η οικονομική κρίση, θυμίζει αρκετά το όχι και τόσο μακρινό 2008, όταν όλοι θυμόμασταν τι συνέβη εκείνο το «μαύρο φθινόπωρο», αν και δεν είναι απαραίτητο ότι η τωρινή κρίση θα έχει ακριβώς τα ίδια αρνητικά απότοκα ή θα εξελιχθεί με ίδιο τρόπο, όπως εκείνη του 2008.
Όμως υπάρχουν κάποια στοιχεία που δεν μπορούν να αγνοηθούν και αρκετοί παραλληλισμοί μεταξύ αυτού που συμβαίνει τώρα και αυτού που συνέβη πριν από 14 χρόνια που τουλάχιστον θα πρέπει να μας ανησυχήσει.

Η αδυναμία εξεύρεσης λύσης και το «έλλειμμα ηγετών»

Από την άλλη, φαίνεται ότι βρισκόμαστε στον γκρεμό ενός άλλου οικονομικού κραχ με «λύσεις» που μας δίνουν οι ηγέτες μας φαίνεται να κάνουν τα πράγματα ακόμα χειρότερα και να μην εμπνέουν εμπιστοσύνη στις αγορές και στους επενδυτές ανά τον κόσμο.
Αποτελεί ευχή μας να βρεθεί η πολυπόθητη λύση και να αποφευχθεί το χειρότερο σενάριο, πράγμα που σημαίνει, ότι κράτη και πολίτες έχουν λίγο διαθέσιμο χρόνο για να διαπραγματευτούν τα νέα «οικονομικά συμβόλαια» πριν η «φούσκα του νέου χρέους αρχίσει να σκάει».
Σύμφωνα με το zerohedge υπάρχουν 12 στοιχεία που δείχνουν ότι πλησιάζουμε επικίνδυνα σε ένα οικονομικό κραχ καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο του 2022…

1. Η Αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει, ότι το ποσοστό ανεργίας ανέβηκε μόνο στο 3,7% τον Αύγουστο.

2. Σύμφωνα με τον John Williams του shadowstats.com, αν χρησιμοποιούνται ειλικρινείς αριθμοί, το πραγματικό ποσοστό ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες θα ήταν πάνω από 24 τοις εκατό.

3. Περίπου οι μισές από όλες τις εταιρείες των ΗΠΑ λένε ότι θα καταργήσουν θέσεις εργασίας μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

4 .Η κυβέρνηση μας λέει ότι το ποσοστό πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μόνο 8,5 %.

5. Σύμφωνα με τον John Williams του shadowstats.com, αν ο ρυθμός του πληθωρισμού εξακολουθούσε να υπολογίζεται όπως ήταν το 1980, ο πραγματικός ρυθμός πληθωρισμού θα ήταν κάπου γύρω στο 17 τοις εκατό αυτή τη στιγμή. Αυτό είναι χειρότερο από οτιδήποτε ζήσαμε την εποχή του Τζίμι Κάρτερ.

6. Σε μία εταιρεία, ο αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν βραχυπρόθεσμα δάνεια για είδη παντοπωλείου έχει σχεδόν διπλασιαστεί φέτος.

7. Ένας στους πέντε πωλητές κατοικιών στις Ηνωμένες Πολιτείες έπεσε την τιμή που ζητούσε τον περασμένο μήνα. Αυτό είναι περισσότερο απόδειξη ότι οι τιμές των κατοικιών αρχίζουν να κινούνται γρήγορα σε πτωτική κατεύθυνση.

8. Οι πωλήσεις κατοικιών που ανήκαν στο παρελθόν ήταν περίπου 20 τοις εκατό χαμηλότερες αυτόν τον Ιούλιο σε σχέση με τον περασμένο Ιούλιο.

9. Μια πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι 3,8 εκατομμύρια Αμερικανοί πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να εκδιωχθούν από τα σπίτια τους μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

10.Σύμφωνα με την Εθνική Ένωση Διευθυντών Ενεργειακής Βοήθειας, περίπου 20 εκατομμύρια νοικοκυριά στις ΗΠΑ υστερούν επί του παρόντος στους λογαριασμούς κοινής ωφελείας.

11 Ο βιομηχανικός μέσος όρος Dow Jones υποχώρησε για τρεις συνεχόμενες εβδομάδες. Γίναμε επίσης μάρτυρες αυτού του είδους σταδιακής ολίσθησης λίγο πριν από το μεγάλο κραχ του 2008.

12 Τον Αύγουστο, 2.150 εταιρικά στελέχη πούλησαν μετοχές των εταιρειών τους. Προσπαθούν να κερδίσουν χρήματα όσο μπορούν ακόμα;

Μήπως τελικά τα πράγματα είναι τόσο άσχημα που αυτό που βλέπουμε είναι μόνο η κορυφή στο παγόβουνο;
Εάν ναι, τότε τρομάζουμε στη σκέψη του πως θα είναι οι συνθήκες και η οικονομία σε έξι μήνες ή σε έναν χρόνο από σήμερα.
Ο καιρός που το 2022 θα είναι παρελθόν πλησιάζει αφού το 2023 απέχει λιγότερο από τέσσερις μήνες, με την μεγαλύτερη φούσκα χρέους στην ιστορία του κόσμου να αρχίζει να σκάει σιγά σιγά και οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο να αρχίζουν να πανικοβάλλονται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης