Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman: Τα «λαμπρά» σχέδια της ΕΕ λειτουργούν στη θεωρία και καταρρέουν στην πράξη – Η ενεργειακή κρίση θα γίνει χρηματοπιστωτική

Goldman: Τα «λαμπρά» σχέδια της ΕΕ λειτουργούν στη θεωρία και καταρρέουν στην πράξη – Η ενεργειακή κρίση θα γίνει χρηματοπιστωτική

Η Ευρώπη προσποιείται ότι ελέγχει την ενεργειακή κρίση – Με τους χειρισμούς της όμως θα την μετατρέψει σε χρηματοπιστωτική

Η Ευρώπη ετοιμάζεται για την ενεργειακή κρίση θέτοντας… όρια στην τιμή του φυσικού αερίου…

Αυτό επί της ουσίας είναι το σχέδιο που εκπονεί με μεγαλοσύνη η Ευρώπη, οδεύοντας για ακόμη μία φορά στην αποτυχία, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου δεν είναι κάτι που μπορεί να καθοριστεί από τον αγοραστή, όταν μάλιστα αυτός έχει τεράστιες ανελαστικές ανάγκες.
Λίγες μέρες μάλιστα αφότου η ΕΕ απείλησε τους εμπόρους βασικών εμπορευμάτων ότι θα πραγματοποιούσε μια «έκτακτη παρέμβαση» για να πιέσει τις τιμές της ενέργειας που αυξάνονταν με ρυθμό περίπου 20% την ημέρα, ο Putin υπενθύμισε στην Ευρώπη ποιος είναι το αφεντικό…
Αργά την Παρασκευή, 2/9/2022, η Gazprom αποφάσισε ξαφνικά ότι θα «σταματούσε εντελώς» όλη τη διαμετακόμιση του Nord Stream 1 λόγω «διαρροής πετρελαίου», με την είδηση να απειλεί να ωθήσει τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στα υψηλά όλων των εποχών.
Οι σκανδιναβικές αρχές προειδοποίησαν για έναν κίνδυνο «Lehman», ενώ το Bloomberg ανέφερε ότι οι ευρωπαίοι υπουργοί θα συζητήσουν «ειδικά μέτρα για τον περιορισμό του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους - από τα ανώτατα όρια στις τιμές του φυσικού αερίου έως την αναστολή των εμπορικών συναλλαγών παραγώγων ενέργειας - καθώς το μπλοκ προσπαθεί να ανταποκριθεί στις τελευταίες εξελίξεις στην εντεινόμενη κρίση».
Ένα προσχέδιο εγγράφου που είδε το Bloomberg News σημειώνει ότι η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόκειται να συμπεριλάβει αυτά τα εργαλεία σε έναν κατάλογο επιλογών επείγουσας επέμβασης που θα συζητηθούν σε συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας την Παρασκευή, 9/9.

Το τσουνάμι κρίσεων

Ενώ οτιδήποτε κάνει είναι καταδικασμένο να αποτύχει, η Ευρώπη προσπαθεί να αποτρέψει μια ενεργειακή καταστροφή που απειλεί να γίνει επίσης οικονομική, κοινωνική, ακόμη και χρηματοπιστωτική κρίση.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εργάζονται εδώ και μήνες για να προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν τον αντίκτυπο της πίεσης της Ρωσίας στο φυσικό αέριο - μια κίνηση που περιγράφουν ως εργαλειοποίηση της ενέργειας.
Αλλά η απόφαση αργά την Παρασκευή από την Gazprom PJSC να κρατήσει κλειστό τον κρίσιμο αγωγό Nord Stream προκάλεσε μια νέα αίσθηση πανικού.
Ως απάντηση στην άνοδο των τιμών της ενέργειας και του δελτίου των καυσόξυλων, το Σαββατοκύριακο, η Γερμανία - η χώρα που επηρεάστηκε περισσότερο από τη διακοπή του Nord Stream - παρουσίασε ένα πακέτο 65 δισεκατομμυρίων δολαρίων που προοριζόταν να τονώσει τη ζήτηση και να προστατεύσει τους καταναλωτές, με εισφορά στα απροσδόκητα κέρδη.
Στην πραγματικότητα όμως αναίρεσε πλήρως τις προσπάθειες της ΕΚΤ να περιορίσει τη ζήτηση αυξάνοντας τα επιτόκια και τερματίζοντας το QE, παρόμοιο με αυτό που κάνει ο πρόεδρος Biden μέσω της Fed στις ΗΠΑ.

Κοινωνικές αναταραχές

Την ίδια στιγμή, χιλιάδες Τσέχοι που διαδήλωσαν στους δρόμους αυτό το Σαββατοκύριακο υπενθύμισαν τους κοινωνικούς και πολιτικούς κινδύνους.
«Είναι σαφές ότι η επερχόμενη περίοδος που η θέρμανση είναι αναγκαία θα δοκιμάσει την ανθεκτικότητα της ενεργειακής αγοράς της ΕΕ», σκοπεύει να πει η τσεχική προεδρία στα κράτη μέλη, σύμφωνα με το προσχέδιο του εγγράφου για την έκτακτη συνεδρίαση.
«Είναι κρίσιμο να γίνει απολογισμός των εξελίξεων της αγοράς και να εντοπιστούν πιθανά μέτρα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας που οφείλονται στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου».

Μέτρα… αποτυχίας

Τι μπορεί λοιπόν να κάνει η Ευρώπη;
Τίποτα πραγματικά, αλλά θα προσποιηθεί ότι έχει τον έλεγχο μέχρι το τέλος.
Οι επιλογές που πρόκειται να προτείνει η τσεχική προεδρία -σύμφωνα με το Bloomberg- θα συμπληρώσουν τα μέτρα που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ένα σημείωμα πολιτικής που μετέδωσε το Bloomberg την περασμένη εβδομάδα.
Περιλάμβαναν μείωση της ζήτησης ενέργειας και ανώτατα όρια τιμών για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την πυρηνική ενέργεια και τον άνθρακα, μέτρα τα οποία είναι φυσικά αδιέξοδα.
Η Προεδρία είναι έτοιμη να προτείνει παρόμοιες «λύσεις» στον τομέα της ενέργειας και να χρησιμοποιήσει τα ακόλουθα πρόσθετα εργαλεία:

Για να περιοριστεί ο αντίκτυπος των τιμών του φυσικού αερίου στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας:

  • τον προσωρινό περιορισμό της τιμής του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
  • το ανώτατο όριο τιμών για το φυσικό αέριο που εισάγεται από τη Ρωσία
  • ο προσωρινός αποκλεισμός της παραγωγής ενέργειας από φυσικό αέριο και καθορισμό τιμών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε επίσης να είναι κάποιες επιλογές

…κάποιος θα πρέπει να πει στην Ευρώπη ότι εφόσον η Ρωσία εξάγει ήδη μετά βίας οποιοδήποτε φυσικό αέριο στην Ευρώπη για να καταστρέψει την ηπειρωτική οικονομία, ο καθορισμός ανώτατου ορίου τιμής για όσα μόρια φυσικού αερίου έχουν απομείνει δεν θα κάνει πραγματικά τίποτα.

Πιστωτικές γραμμές

Και το σχέδιο της ΕΕ είναι ακόμη καλύτερο…
Για να αυξηθεί η ρευστότητα στην ενεργειακή αγορά, όπου ουσιαστικά κανείς δεν συναλλάσσεται πια αφού απλά δεν υπάρχει φυσικός τρόπος αντιστάθμισης των χρηματοοικονομικών θέσεων, η Ευρώπη θα προτείνει:

  • επείγουσα υποστήριξη πιστωτικών γραμμών σε όλη την Ευρώπη για συμμετέχοντες στην αγορά που αντιμετωπίζουν πολύ υψηλά περιθώρια κέρδους
  • ανώτατο όριο των ορίων περιθωρίου ή αυτόματης προσαρμογής ανώτατου ορίου τιμής
  • προσωρινές αναστολές των ευρωπαϊκών αγορών παραγώγων ενέργειας.

Εν ολίγοις, κάθε αγορά εμπορευμάτων πρόκειται να «ρυθμιστεί» μέχρι θανάτου.
Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές μπορεί σύντομα να φτάσουν στο «0» καθώς οι φυσικές τιμές πλησιάζουν στο… άπειρο (δηλαδή +∞).

Κλιματική αλλαγή

Η τσεχική προεδρία πρόκειται επίσης να προτείνει μια ακόμη ανούσια αξιολόγηση του τρόπου με τον οποίο η ΕΕ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την "αγορά άνθρακα" για να αντιμετωπίσει τις υψηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και να εξασφαλίσει μια γρήγορη συμφωνία σχετικά με πρόταση της Επιτροπής νωρίτερα αυτό το έτος για την πώληση ορισμένων αδειών που αποσύρθηκαν από την αγορά και φυλάσσονται σε ειδικό αποθεματικό.
Τέτοιες πωλήσεις - αναφέρει το Bloomberg - «θα ενίσχυαν την παροχή αδειών εκπομπών, συμβάλλοντας στη μείωση των τιμών τους».
Η σχεδιαζόμενη παρέμβαση θα πρέπει να σχεδιαστεί κατά τρόπο ώστε να αποφευχθεί η αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου ή να τεθούν σε κίνδυνο οι προσπάθειες μείωσης της ζήτησης αερίου.
Θα πρέπει να είναι απλό να εφαρμοστεί και να συντονιστεί σε ολόκληρο το μπλοκ και να συνάδει με τους κλιματικούς στόχους του μπλοκ, ανέφερε η προεδρία στο προσχέδιο του εγγράφου.
Έτσι, αυτές οι εξελίξεις προκάλεσαν το σχόλιο της Goldman Sachs ότι τίποτα δεν θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές.

Όπως ανέφερε ο Damien Couravlin της Goldman, τα «λαμπρά» σχέδια της Ευρώπης λειτουργούν πάντα στη θεωρία και καταρρέουν στην πράξη.
Η απάντηση του Putin θα οδηγήσει σε ένα «σημαντικό ράλι» στις τιμές του φυσικού αερίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης