Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

El Erian (Allianz): Τα 2 πράγματα που πρέπει να κάνει η Fed για να ανακτήσει την αξιοπιστία της

El Erian (Allianz): Τα 2 πράγματα που πρέπει να κάνει η Fed για να ανακτήσει την αξιοπιστία της
Ο El-Erian έδωσε τα εύσημα στη Fed για τη δημιουργία ενός σαφούς και συνεπούς μηνύματος, αλλά είπε ότι θα πρέπει να κάνει δύο ακόμη πράγματα για να ανακτήσει την αξιοπιστία της
Σχετικά Άρθρα

Αν και πλέον η Fed προωθεί πιο συνεπή μηνύματα στην αγορά, πρέπει να κάνει ακόμα δύο πράγματα για να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της. Αυτό επεσήμανε ο επικεφαλής οικονομικός συμβούλος της Allianz, Mohamed El-Erian.
Ως γνωστόν, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell, χρησιμοποίησε ένα πιο επιθετικό (hawkish) τόνο κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Jackson Hole, ενισχύοντας τη δέσμευση της κεντρικής τράπεζας για επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να περιοριστεί ο πληθωρισμός και προειδοποιώντας ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα αντιμετωπίσει «κάποιο πόνο» στη διαδικασία.
Πριν από την καθιέρωση ενός σταθερού μηνύματος τους τελευταίους μήνες -με τον πληθωρισμό σε υψηλό 40 ετών- ο Powell κι άλλοι αξιωματούχοι της Fed προσπαθούσαν να καθοδηγήσουν αποτελεσματικά τις αγορές, αφού αποδέχθηκαν το λάθος για ανακριβείς προβλέψεις για όλο το 2021, ότι ο πληθωρισμός θα ήταν «παροδικός».
Ο El-Erian έδωσε τα εύσημα στη Fed για τη δημιουργία ενός σαφούς και συνεπούς μηνύματος, αλλά είπε ότι θα πρέπει να κάνει δύο ακόμη πράγματα για να ανακτήσει την αξιοπιστία της μελλοντικής καθοδήγησης από εδώ και στο εξής.
«Το ένα είναι να εξηγήσει στην αγορά γιατί έκανε τόσο λάθος την ανάλυσή της και τι έχει κάνει για να βελτιώσει τις ικανότητές της στις προβλέψεις», είπε.
«Και δεύτερον, να αλλάξει το πλαίσιο. Θυμηθείτε, έχουμε ακόμα ένα πλαίσιο που αφορά έναν κόσμο ελλιπούς συνολικής ζήτησης και βρισκόμαστε σε έναν κόσμο ελλιπούς συνολικής προσφοράς».
Ο El-Erian πρόσθεσε ότι το τρέχον πλαίσιο έχει προσανατολιστεί σε ένα περιβάλλον στο οποίο ο πληθωρισμός ήταν «πολύ χαμηλός για πάρα πολύ καιρό» και όπου αναμένεται να παραμείνει χαμηλός για μεγάλο χρονικό διάστημα. Πρότεινε ότι η κεντρική τράπεζα χρειάζεται ένα νέο πλαίσιο εντελώς.
«Αυτός ήταν ο κόσμος πριν από την πανδημία. Αυτό το πλαίσιο εισήχθη το 2021, αλλά δυστυχώς είναι παρωχημένο, επομένως χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο και δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι συνειδητοποιούν πολύ πόσο σημαντικό είναι το κυβερνητικό πλαίσιο», είπε.
«Γι’ αυτό, όταν κοιτάζω τη Fed, λέω ότι τα κατάφεραν πολύ καλά σε ένα πράγμα, αλλά υπάρχουν δύο ακόμη πράγματα που πρέπει να κάνουν εάν θέλουν να τηρήσουν οι μελλοντικές πολιτικές τους».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης