Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Ετοιμαστείτε για περισσότερο πόνο στις αγορές το 2022, καθυστερεί η Fed - Στις 3.400 μονάδες ο S&P 500 ή -15%

Morgan Stanley: Ετοιμαστείτε για περισσότερο πόνο στις αγορές το 2022, καθυστερεί η Fed - Στις 3.400 μονάδες ο S&P 500 ή -15%
Ραγδαία πτώση αναμένει για τον δείκτη S&P 500 η αμερικανική τράπεζα Morgan Stanley
Σχετικά Άρθρα

Με την ανησυχία για τις μετοχές να διογκώνεται λόγω της επικείμενης επιτοκιακής αύξησης εκ μέρους της Fed και της επιθετικής ρητορικής του προέδρου της Jay Powell στο οικονομικό συμπόσιο του Jackson Hole, η Morgan Stanley αναφέρει ότι ο δείκτης βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 θα σημειώσει μεγάλη πτώση στις 3.400 μονάδες (πτώση -15% από τα τρέχοντα επίπεδα, δηλαδή τις 3.966 μονάδες) μέχρι το τέλος του 2022.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον αναλυτή της τράπεζας Michael Wilson, έπειτα από αρκετές εβδομάδες, με τις μετοχές να σημειώνουν άνοδο παρά τις εκτιμήσεις, «η καταστροφή και η κατήφεια» επιστρέφουν, με την τρέχουσα πτώση να θεωρείται μόνο η αρχή όσων δυσάρεστων πρόκειται να ακολουθήσουν.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μια από τις μεγαλύτερες αρκούδες της Wall Street, ο Wilson, είχε προβλέψει ότι η αύξηση στις αποτιμήσεις το διάστημα Ιουνίου - Αυγούστου δεν θα ήταν παρά ένα bear market ράλι.

Πού τελειώνει η ύφεση;

Πλέον, λοιπόν, σύμφωνα με τον αναλυτή της Morgan Stanley, το μείζον ερώτημα είναι πού τελειώνει η ύφεση…
Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα, προειδοποίησε τους επενδυτές λέγοντάς τους πως πρέπει να επενδυτές να προετοιμαστούν για περισσότερο πόνο καθώς «οι αμερικανικοί χρηματιστηριακοί δείκτες δεν έχουν φτάσει στα χαμηλά τους για το έτος».
«Ο δείκτης είναι συνήθως το τελευταίο πράγμα που πέφτει» είπε ο Wilson, ο οποίος προέβλεψε σωστά το φετινό selloff των μετοχών, παρόλο που σχεδόν όλοι οι όμοιοί του περίμεναν ότι ο S&P θα ανέβαινε εύκολα και θα διατηρούνταν πάνω από τις 5.000 μονάδες.
«Ο Ιούνιος πιθανότατα έδωσε τα χαμηλό για τη μέση μετοχή, αλλά ο δείκτης, πιστεύουμε, έχει περιθώριο πτώσης».
Αυτό είναι αξιοσημείωτο, διότι όπως εξηγήσαμε πριν από αρκετές εβδομάδες, ο S&P, αφού επανήλθε από το -50% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της πτωτικής αγοράς τον Ιούνιο, δεν υπήρξε ποτέ «bear market ράλι».
Αντίθετα, συνέχισε να κινείται προς χαμηλότερα επίπεδα.
Με άλλα λόγια, προβλέποντας νέα χαμηλά φέτος, ο Wilson αναμένει από τον S&P να κάνει κάτι που δεν έχει κάνει ποτέ πριν.

«Είτε στο σενάριο της ύφεσης είτε στην περίπτωση της ομαλής προσγείωσης, ο S&P 500 θα μειωθεί στις 3.400 μονάδες», σημείωσε ο Wilson, το οποίο είναι ακόμη πιο ανοδικό από την Goldman, της οποίας ο επικεφαλής αναλυτής David Kostin προέβλεψε πρόσφατα ότι ο S&P θα πέσει έως και 3.150 μονάδες.
Και ενώ η Goldman δεν έχει ακόμη κάνει ύφεση τη βασική της υπόθεση για την οικονομία των ΗΠΑ, είναι θέμα χρόνου να «αναγκαστεί» να το κάνει, παραδεχόμενη πως ο στόχος των 5.100 μονάδων για το τέλος του έτους ήταν πραγματικά ένα μεγάλο αστείο.

«Λειτουργικά περιθώρια»

Στο μεταξύ, ο Wilson δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι οι τάσεις στα λειτουργικά περιθώρια ήταν χειρότερες από τις προβλέψεις, ενώ αναμένει ότι αυτή η αρνητική κατεύθυνση θα συνεχιστεί.
«Η εκτίμηση για τα P/E είναι λάθος όχι επειδή η Fed θα είναι επιθετική, αλλά επειδή η αγορά μετοχών είναι πολύ αισιόδοξη» είπε ο Wilson, προσθέτοντας ότι «πολλαπλάσια θα αρχίσουν να μειώνονται καθώς μειώνονται τα κέρδη ενώ στη συνέχεια, κάπου στη μέση αυτής της διαδικασίας περικοπής κερδών, η αγορά θα φτάσει στο κάτω μέρος.
Αυτό πιστεύουμε ότι αυτό είναι πιθανώς μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου».

Αργεί η Fed…


Στα χαμηλά του Ιουνίου, ο S&P 500, με όρους PE, τύγχανε διαπραγμάτευσης με 18x, πολλαπλάσιο που ξεπέρασε τις κατώτερες αποτιμήσεις που παρατηρήθηκαν σε όλους τους προηγούμενους 11 κύκλους πτώσης από τη δεκαετία του 1950.
Το τρέχον P/E για τον δείκτη βρίσκεται πάνω από το 19x.
Εν τω μεταξύ, καθώς η Fed παραμένει επικεντρωμένη στα οικονομικά δεδομένα, ο Wilson πιστεύει ότι η κεντρική τράπεζα «πάντα θα καθυστερεί», καθώς βασίζεται σε δύο από τα σημεία δεδομένων: τα δεδομένα της αγοράς εργασίας και τον πληθωρισμό.
«Μέχρι να καταρρεύσει η αγορά εργασίας, θα είναι πολύ αργά», είπε, αφού ως τότε, όπως είναι προφανές, η οικονομία των ΗΠΑ θα βρίσκεται σε ύφεση.
Τέλος, ενώ ο Wilson είναι ζοφέρος για τις περισσότερες μετοχές, τηρεί… μαλακή στάση για την ενέργεια, και γι' αυτό η Morgan Stanley είναι «neutral» για τον κλάδο.
«Όταν η ενέργεια πάει καλά, είναι συνήθως κακό για όλα τα άλλα», είπε, προσθέτοντας ότι η απόκλιση θα συνεχιστεί.
«Η ενέργεια είναι πραγματικά ο αντίποδας για οτιδήποτε άλλο» καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης