Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στη μέγγενη ύφεσης – πληθωρισμού η ΕΚΤ, παλεύει να αποτρέψει το κραχ – Οι διχασμένοι αναλυτές και ο ρόλος της Ελλάδας

Στη μέγγενη ύφεσης – πληθωρισμού η ΕΚΤ, παλεύει να αποτρέψει το κραχ – Οι διχασμένοι αναλυτές και ο ρόλος της Ελλάδας

Η Ευρώπη σχεδόν σίγουρα θα δει το ενεργειακό σοκ να συμπίπτει με την αύξηση των επιτοκίων

Σχετικά Άρθρα
Στον τοίχο της ύφεσης προσκρούει η… αποφασιστικότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να δαμάσει τον πληθωρισμό, έχοντας πλέον 8 μέρες περιθώριο να επιλέξει ανάμεσα στο κραχ… και στην εντολή της.

Όλα τα σημάδια της ευρωπαϊκής οικονομίας εκπέμπουν SOS, ενώ η ευρωζώνη θα αντιμετωπίσει μια πρωτοφανή ενεργειακή κρίση η οποία θα εντείνει το υφεσιακό περιβάλλον.
Και μέσα σε αυτό θα πρέπει να επιτελέσει και την εντολή της, δηλαδή τη σταθερότητα των τιμών, η οποία σε καμία περίπτωση δεν αποτυπώνεται στο 9,1% που είχε διαμορφωθεί τον Αύγουστο.
Αυτό και μόνο το στοιχείο επιβάλει αύξηση του επιτοκίου, η οποία μέχρι πρότινος θεωρείτο σίγουρο ότι θα ήταν της τάξεως του 1% ή 100 μονάδες βάσης.
Ωστόσο, το φάσμα της ύφεσης δεν μπορεί να είναι αμελητέο στις τάξεις της Φρανκφούρτης.
Οι εκτιμήσεις έχουν περιοριστεί σε μια αύξηση 50 μονάδες βάσης στις 8 Σεπτεμβρίου και μία ακόμη ίδιου μεγέθους τον Οκτώβριο.
Αλλά θα μπορούσε μια τέτοια απόφαση να συγκρατήσει τον πληθωρισμό;

Εκτός ελέγχου ο πληθωρισμός

Το πρόβλημα είναι ότι η ΕΚΤ ως επί το πλείστον φαίνεται να έχει περιορισμένο μόνο έλεγχο του προβλήματος.
Πρώτον, οι υψηλές τιμές της ενέργειας, που αποτελούν συνάρτηση του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και των κυρώσεων της Δύσης, δημιουργούν ένα σοκ προσφοράς στο οποίο η νομισματική πολιτική έχει πολύ περιορισμένη επίδραση.
Οι υψηλές δημοσιονομικές δαπάνες των κρατών, επίσης εκτός ελέγχου των κεντρικών τραπεζών, επιδεινώνουν το πρόβλημα.
Τέλος, μπορεί να έχουμε εισέλθει σε ένα νέο καθεστώς πληθωρισμού που θα διατηρήσει την ανοδική πίεση στις τιμές για πολύ πιο παρατεταμένη περίοδο από όσο φανταζόμαστε.
Η αποπαγκοσμιοποίηση, η επανευθυγράμμιση των συμμαχιών λόγω του πολέμου της Ρωσίας, οι δημογραφικές αλλαγές και η αύξηση του κόστους παραγωγής στις αναδυόμενες αγορές θα μπορούσαν όλα να καταστήσουν τους περιορισμούς της προσφοράς πιο μόνιμους.

Ενεργειακό σοκ και αύξηση επιτοκίων

Η Ευρώπη σχεδόν σίγουρα θα δει το ενεργειακό σοκ να συμπίπτει με την αύξηση των επιτοκίων.
Έχοντας υποτιμήσει τις αυξήσεις των τιμών μαζί με πολλές άλλες από τις κεντρικές τράπεζες του κόσμου, η ΕΚΤ είναι πλέον αποφασισμένη να επαναφέρει τον ετήσιο πληθωρισμό στο στόχο της 2%, από το ανησυχητικό 9,1% που καταγράφηκε τον Αύγουστο.
Η Isabel Schnabel, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας, υποστήριξε την πρόκληση μεγαλύτερου πόνου στην οικονομία για να ολοκληρωθεί η δουλειά στην πρόσφατη ετήσια συγκέντρωση κεντρικών τραπεζιτών και οικονομολόγων της Federal Reserve στο Jackson Hole του Wyoming.
Ως εκ τούτου, οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα προσπαθήσει να στηρίξει τα διαπιστευτήριά της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού με σημαντική αύξηση των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της στις 8 Σεπτεμβρίου, αυξάνοντας πιθανώς τα επιτόκια κατά τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας.
Λόγω αυτής της εκτίμησης, οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών βραχυπρόθεσμων και πιο μακροπρόθεσμων ομολόγων αυξήθηκαν τον περασμένο μήνα.
Παρόλα αυτά, το ευρώ συνέχισε να υποχωρεί, φτάνοντας στην ισοτιμία με το δολάριο για πρώτη φορά εδώ και δύο δεκαετίες.
Αυτό αντανακλά την επιδείνωση των προοπτικών για την οικονομία της Ευρώπης και την απόφαση των παγκόσμιων επενδυτών να στραφούν αλλού ως απάντηση.

Ποσοτική σύσφιξη

Η ποσοτική σύσφιξη είναι μια τακτική νομισματικής πολιτικής που χρησιμοποιείται από τις κεντρικές τράπεζες για να μειώσουν τη ρευστότητα και να συρρικνώσουν τους ισολογισμούς τους, συνήθως πουλώντας κρατικά ομόλογα ή επιτρέποντάς τους να ωριμάσουν και απομακρύνοντάς τα από τα ταμειακά διαθέσιμα της τράπεζας.
Η CrossBorder Capital πιστεύει ότι οι κεντρικές τράπεζες απορροφούν υπερβολική ρευστότητα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές πολύ γρήγορα και ο Howell επεσήμανε μια πρόσφατη επιθετική αλλαγή από ορισμένους πολιτικούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία, όπως είπε, μπορεί να προκαλέσει αστάθεια του ευρώ και τελικά στροφή ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες το 2023.
«Η ανησυχία μας είναι ότι το QE/QT έχει μεγάλες επιδράσεις στη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, με την προτεινόμενη συρρίκνωση σχεδόν του ενός τρίτου του ισολογισμού της Fed ισοδύναμη με περίπου 5% μονάδες που προστίθενται στα Fed Funds», είπε ο Howell.
«Σε κάποιο στάδιο το 2023, η Fed θα αναγκαστεί να στραφεί προς την κατεύθυνση της εκ νέου αύξησης του ισολογισμού της και της πτώσης του δολαρίου ΗΠΑ.
Μέχρι να επιτευχθεί αυτό το σημείο, τους επόμενους μήνες θα δούμε μεγαλύτερο QT (ποσοτική σύσφιξη).
Αυτό θα πρέπει να τρομάξει τις αγορές».

Ευρωπαϊκή κρίση και πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα

Για την Ελλάδα το όριο… ενεργοποίησης του μηχανισμού είναι όταν η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ξεπεράσει το 4% με 4,20%.
Ήδη το ελληνικό 10ετές ομόλογο έφθασε παρά την ύπαρξη του μηχανισμού στο 4,2% σήμερα, ενώ το Γερμανικό έχει απόδοση 1,50%.
Η μεταξύ τους διαφορά είναι 250 μονάδες βάσης ή 2,5% ή spread όπως ονομάζεται στην ορολογία…
Η διαφορά αυτή φαίνεται να παραμένει σταθερή δηλαδή το 10ετές γερμανικό ομόλογο έχει 250 μονάδες βάσης χαμηλότερη απόδοση από το ελληνικό.
Εάν σπάσει το spread 250 μονάδων βάσης μεταξύ των Ελληνικών και Γερμανικών ομολόγων η ΕΚΤ θα ενεργοποιήσει τον Μηχανισμό για την Ελλάδα.
Πριν λίγο καιρό είχαμε αναφέρει ότι το κρίσιμο όριο που θα ενεργοποιήσει τον νέο μηχανισμό της ΕΚΤ που έχει μνημονιακά χαρακτηριστικά προσδιορίζεται για την Ελλάδα στο 4% με 4,20%.

Οι λόγοι της επιδείνωσης…

Γιατί ξανά τα ελληνικά ομόλογα εμφανίζουν την χειρότερη επίδοση σε όλη την Ευρώπη;
1)Ένας λόγος είναι κερδοσκοπικός.
Πολλά funds, - το bankingnews το έχει επισημάνει έγκαιρα – θα επιδιώξουν να τεστάρουν τον νέο μηχανισμό της ΕΚΤ που θέτει σχεδόν μνημονιακούς όρους για να ενεργοποιηθεί.
2)Ένας εξίσου σημαντικός λόγος είναι ότι οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, συνεχώς αναθεωρούνται επί τα χείρω.
3)Η Ελλάδα και η Ιταλία – και όχι μόνο – αντιμετωπίζουν και ένα άλλο κίνδυνο… τον πολιτικό κίνδυνο.
Στην μεν Ιταλία, οι δεξιές δυνάμεις σε συνεργασία με τα εθνικιστικά κόμματα θα κυβερνήσουν μετά τις εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου 2022.

Τα τρία διαγράμματα που προμηνύουν το επερχόμενο κραχ στην οικονομία της Ευρωζώνης

Η τραγική κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας αποτυπώνεται ανάγλυφα σε τρία διαγράμματα που υπογραμμίζουν την κλίμακα της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.
Αν μη τι άλλο, ούσα η καρδιά των ενεργειακών δεινών της Ευρώπης, η τιμή του φυσικού αερίου δεν θα σταματήσει να αυξάνεται.
Η ανοδική πορεία του φέτος οφείλεται στην κίνηση της Ρωσίας να μειώσει τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία σε μόλις 20% της χωρητικότητας.
Ως αποτέλεσμα, οι τιμές εκτοξεύτηκαν έως και 290 ευρώ ανά μεγαβατώρα τη Δευτέρα 22 Αυγούστου και έκλεισαν σε επίπεδα ρεκόρ αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τις ροές για τρεις ημέρες στα τέλη Αυγούστου για να πραγματοποιήσει επισκευές στο Nord Stream 1.
Το ολλανδικό συμβόλαιο TTF, η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, υποχώρησε ελαφρώς στα 272 ευρώ περίπου την Τρίτη, αλλά ακόμη είναι στο +1.200% πάνω από τη μέση τιμή που παρατηρήθηκε τη δεκαετία του 2010.
Σημειώνεται πως το φυσικό αέριο είναι κεντρικό στοιχείο της ευρωπαϊκής οικονομίας, δεδομένου ότι η ΕΕ έπαιρνε περισσότερο από το 20% της ενέργειάς της από τα ορυκτά καύσιμα πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Χρησιμοποιείται δε για τη θέρμανση κατοικιών, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και σε διάφορες βιομηχανικές διεργασίες.
1_442.JPG
Καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, αυξάνεται και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο συχνά παράγεται από την καύση του καυσίμου.
Στη Γερμανία, η τιμή χονδρικής εκτοξεύτηκε πάνω από 700 ευρώ ανά μεγαβατώρα τη Δευτέρα για πρώτη φορά.
Διαπραγματεύτηκε δε περίπου στα 640 ευρώ την Τρίτη - περισσότερο από 1.400% πάνω από τη μέση τιμή που παρατηρήθηκε την περίοδο 2010-2020.
«Καθώς ξεκινάμε άλλη μια εβδομάδα, έχουμε τώρα ένα νέο κλείσιμο των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1» δήλωσε ο John Hardy, επικεφαλής στρατηγικής FX στη Saxo Bank.
«Αυτό έχει εκτοξεύσει τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας σε ακόμη πιο παράλογα επίπεδα από τα ήδη τρομακτικά επίπεδα τελευταία».
2_361.JPG
Οι αναλυτές αναμένουν τώρα ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα οδηγηθεί σε ύφεση τους επόμενους μήνες, καθώς οι τιμές της ενέργειας αναγκάζουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να περικόψουν δραστικά τις δαπάνες και τις συνήθεις δραστηριότητές τους.
Το ευρώ έχει περιπέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών έναντι του δολαρίου, ως ένδειξη των οικονομικών δεινών που αντιμετωπίζει η ήπειρος.
Ειδικότερα, έχει αποδυναμωθεί περίπου 12% φέτος (κάτω από το 1 δολ.), από 1,14 δολ. στις αρχές Ιανουαρίου.
Από την Τρίτη, το ευρώ διαπραγματεύτηκε περίπου στα 0,993 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδό του από το φθινόπωρο του 2002.
«Αναμένουμε βαθιά ύφεση σε Γερμανία και Ιταλία, δηλαδή σε χώρες με μεγάλους μεταποιητικούς τομείς που εξαρτώνται από το ρωσικό αέριο», δήλωσε η οικονομολόγος της Credit Suisse Veronika Roharova σε πρόσφατο ενημερωτικό της σημείωμα.
3_244.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης