Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS Morningstar: Aναβάθμισε σε Α (low) την αξιολόγηση της Πορτογαλίας - Σταθερό το trend

DBRS Morningstar: Aναβάθμισε σε Α (low) την αξιολόγηση της Πορτογαλίας - Σταθερό το trend
Αναβαθμίστηκε η Πορτογαλία...

Σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της πορτογαλικής οικονομίας σε «Α (low)» και «R-1 (low)» για τη μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη -αντίστοιχα- πιστοληπτική ικανότητά της προχώρησε ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (trend).
Οι αναβαθμίσεις αντικατοπτρίζουν την εκτίμηση του Οίκου ότι οι πιστωτικές ευπάθειες της Πορτογαλίας που συνδέονται με εξωτερικούς κραδασμούς υποχωρούν και οι μακροοικονομικές προοπτικές βελτιώνονται.
Μετά τη σοβαρή οικονομική συρρίκνωση 8,4% το 2020, η ανάκαμψη ήταν ισχυρή.
Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,9% πέρυσι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC) προβλέπει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 6,5% φέτος.
Το σοκ τιμών που επιδεινώθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πιθανότατα θα προκαλέσει στασιμότητα της ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ωστόσο, η σειρά των κρίσεων δεν φαίνεται να έχει προκαλέσει μακροπρόθεσμη ζημιά στην πορτογαλική οικονομία.
Η ανάπτυξη και η αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών το 2021 οδήγησαν σε απότομη καθοδική τροχιά του λόγου χρέους προς ΑΕΠ της Πορτογαλίας.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες παραδοχές, το δημόσιο χρέος αναμένεται να πέσει κάτω από το προ πανδημίας επίπεδο έως το 2023, με μείωση σχεδόν 20 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ από την κορύφωση το 2020.
Μεσοπρόθεσμα, οι δυσμενείς δημογραφικές τάσεις είναι πιθανό να επηρεάσουν τις δαπάνες για συντάξεις και υγειονομική περίθαλψη.
Ο δείκτης χρέους της Πορτογαλίας, αν και εξακολουθεί να είναι συγκριτικά υψηλός, μειώνεται με ταχύ ρυθμό
Η απάντηση της κυβέρνησης στην πανδημία μαζί με την οικονομική ύφεση αύξησαν τον λόγο χρέους προς ΑΕΠ στο 135,2% το 2020, σχεδόν κατά 19 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ από το 2019.
Η δυναμική του χρέους της Πορτογαλίας δείχνει ταχεία πτώση του: μειώθηκε στο 127,4% του ΑΕΠ το 2021 και πρόκειται να φτάσει 120,7% φέτος.
Μετά από επτά συνεχόμενα έτη πλεονασμάτων, το 2020 και το 2021 καταγράφηκαν ελλείμματα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών 1,2% και 1,1% του ΑΕΠ, αντίστοιχα.
Αυτά όμως είναι μικρά σε σύγκριση με τα διψήφια ελλείμματα της Πορτογαλίας που καταγράφηκαν πριν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση
Ο Εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 9,4% τον Ιούλιο του 2022.
Οι έκτακτες εκτιμήσεις υποδεικνύουν μια μικρή αρνητική συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά β’ τρίμηνο και κινδύνους για τις οικονομικές επιδόσεις.
Ωστόσο, ακόμη και αν το ΑΕΠ παραμείνει αμετάβλητο από το δεύτερο τρίμηνο, η παραγωγή του 2022 θα εξακολουθήσει να έχει ως αποτέλεσμα ρυθμό ανάπτυξης περίπου 6,0%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης