Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τα τρία διαγράμματα που προμηνύουν το επερχόμενο κραχ στην οικονομία της Ευρωζώνης – Καταλύτης το φυσικό αέριο

Τα τρία διαγράμματα που προμηνύουν το επερχόμενο κραχ στην οικονομία της Ευρωζώνης – Καταλύτης το φυσικό αέριο
Η τραγική κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας αποτυπώνεται ανάγλυφα σε τρία διαγράμματα που υπογραμμίζουν την κλίμακα και τον αντίκτυπο της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη

H Ευρώπη βρίσκεται εν μέσω μιας σοβαρής ενεργειακής κρίσης, με τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας να εκτινάσσονται σε επίπεδα «παράλογα».
Η τιμή του φυσικού αερίου, ενός ορυκτού καυσίμου ζωτικής σημασίας για την οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τη Ρωσία να συμπιέζει τις ροές λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα, στον απόηχο της εισβολής στην Ουκρανία.
Μοιραία, η άνοδός του οδήγησε τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε επίπεδα ρεκόρ, συσσωρεύοντας την πίεση στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις σε ολόκληρη την ΕΕ.
Ενδεικτικά σημειώνεται πως το DEB (German baseload power), η τιμή αναφοράς στην ευρωπαϊκή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, διαπραγματεύεται περισσότερο από 1.400% πάνω από τον μέσο όρο της τη δεκαετία του 2010, συμπαρασύροντας στον οικονομικό κατήφορο το σύνολο των κρατών μελών της ΕΕ.
Και το κραχ φαντάζει αναπόφευκτο

Τρία διαγράμματα…

Η τραγική κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας αποτυπώνεται ανάγλυφα σε τρία διαγράμματα που υπογραμμίζουν την κλίμακα της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη.
Αν μη τι άλλο, ούσα η καρδιά των ενεργειακών δεινών της Ευρώπης, η τιμή του φυσικού αερίου δεν θα σταματήσει να αυξάνεται.
Η ανοδική πορεία του φέτος οφείλεται στην κίνηση της Ρωσίας να μειώσει τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία σε μόλις 20% της χωρητικότητας.
Ως αποτέλεσμα, οι τιμές εκτοξεύτηκαν έως και 290 ευρώ ανά μεγαβατώρα τη Δευτέρα 22 Αυγούστου και έκλεισαν σε επίπεδα ρεκόρ αφότου η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα διακόψει τις ροές για τρεις ημέρες στα τέλη Αυγούστου για να πραγματοποιήσει επισκευές στο Nord Stream 1.
Το ολλανδικό συμβόλαιο TTF, η ευρωπαϊκή τιμή αναφοράς, υποχώρησε ελαφρώς στα 272 ευρώ περίπου την Τρίτη, αλλά ακόμη είναι στο +1.200% πάνω από τη μέση τιμή που παρατηρήθηκε τη δεκαετία του 2010.
Σημειώνεται πως το φυσικό αέριο είναι κεντρικό στοιχείο της ευρωπαϊκής οικονομίας, δεδομένου ότι η ΕΕ έπαιρνε περισσότερο από το 20% της ενέργειάς της από τα ορυκτά καύσιμα πριν από τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Χρησιμοποιείται δε για τη θέρμανση κατοικιών, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και σε διάφορες βιομηχανικές διεργασίες.
1_442.JPG
Καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, αυξάνεται και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο συχνά παράγεται από την καύση του καυσίμου.
Στη Γερμανία, η τιμή χονδρικής εκτοξεύτηκε πάνω από 700 ευρώ ανά μεγαβατώρα τη Δευτέρα για πρώτη φορά.
Διαπραγματεύτηκε δε περίπου στα 640 ευρώ την Τρίτη - περισσότερο από 1.400% πάνω από τη μέση τιμή που παρατηρήθηκε την περίοδο 2010-2020.
«Καθώς ξεκινάμε άλλη μια εβδομάδα, έχουμε τώρα ένα νέο κλείσιμο των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1» δήλωσε ο John Hardy, επικεφαλής στρατηγικής FX στη Saxo Bank.
«Αυτό έχει εκτοξεύσει τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας σε ακόμη πιο παράλογα επίπεδα από τα ήδη τρομακτικά επίπεδα τελευταία».
2_361.JPG
Οι αναλυτές αναμένουν τώρα ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα οδηγηθεί σε ύφεση τους επόμενους μήνες, καθώς οι τιμές της ενέργειας αναγκάζουν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να περικόψουν δραστικά τις δαπάνες και τις συνήθεις δραστηριότητές τους.
Το ευρώ έχει περιπέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών έναντι του δολαρίου, ως ένδειξη των οικονομικών δεινών που αντιμετωπίζει η ήπειρος.
Ειδικότερα, έχει αποδυναμωθεί περίπου 12% φέτος (κάτω από το 1 δολ.), από 1,14 δολ. στις αρχές Ιανουαρίου.
Από την Τρίτη, το ευρώ διαπραγματεύτηκε περίπου στα 0,993 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδό του από το φθινόπωρο του 2002.
«Αναμένουμε βαθιά ύφεση σε Γερμανία και Ιταλία, δηλαδή σε χώρες με μεγάλους μεταποιητικούς τομείς που εξαρτώνται από το ρωσικό αέριο», δήλωσε η οικονομολόγος της Credit Suisse Veronika Roharova σε πρόσφατο ενημερωτικό της σημείωμα.
3_244.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης