Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Επενδυτές, προσοχή! Ύφεση και πληθωρισμός «σπρώχνουν» τον S&P 500 στο -25% ή 3.150 μονάδες

Goldman Sachs: Επενδυτές, προσοχή! Ύφεση και πληθωρισμός «σπρώχνουν» τον S&P 500 στο -25% ή 3.150 μονάδες
Oι αγορές άρχισαν να προεξοφλούν μια επιστροφή σε μια πορεία μέτριας αλλά θετικής αύξησης του ΑΕΠ, παράλληλα με χαμηλό πληθωρισμό και επιτόκια, αλλά...
Σχετικά Άρθρα

Στις 3.150 μονάδες ή περίπου -25% από τα τρέχοντα επίπεδα αναμένεται να οδηγήσουν τον δείκτη S&P 500 της Wall Street η ύφεση και πληθωρισμός στις ΗΠΑ, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή της η Goldman Sachs, προτρέποντας τους επενδυτές να είναι προσεκτικοί και να μην παρασύρονται από ανοδικές αναλαμπές.
Πιο συγκεκριμένα, επανειλημμένως η αμερικανική τράπεζα είχε υποστηρίξει πως η ανάκαμψη στην αμερικανική χρηματαγορά τις προηγούμενες ημέρες ομοίαζε με bear-market rally, δηλαδή με μια παγίδα για τους επενδυτές που θα τους εγκλώβιζε σε χαμηλότερα επίπεδα…
Υπενθυμίζεται πως ο δείκτης βαρόμετρο της Wall Street S&P 500 έχει σημειώσει αύξηση 16% από τα χαμηλά του Ιουνίου, ενώ προσώρας ο δείκτης υποχωρεί περίπου 11% από τα ιστορικά υψηλά του.
Αξίζει δε να επισημανθεί πως είχε αγγίξει ακόμα και το -20% - γεγονός το οποίο σηματοδοτεί τεχνικά… την έναρξη μιας bear market.
Σε αυτό το περιβάλλον, οι ελπίδες πως οι πληθωριστικές πιέσεις θα αποκλιμακωθούν και ότι η Federal Reserves θα καταφέρει να αυξήσει τα επιτόκια δίχως να πυροδοτήσει… ύφεση (soft landing) έδωσαν ώθηση στις μετοχές, οι οποίες ενισχύθηκαν και από τα ισχυρότερα του αναμενομένου εταιρικά αποτελέσματα στις ΗΠΑ.
Παρ’ όλα αυτά, οι αναλυτές της Goldman Sachs είναι της άποψης πως το ράλι των προηγούμενων ημερών ομοιάζει περισσότερο με άλλα bear-market rally του παρελθόντος ενώ παράλληλα οι κίνδυνοι αυξάνονται.
Χαρακτηριστικά, οι μετοχές ανάπτυξης, δηλαδή τα «χαρτιά» των τεχνολογικών εταιρειών, κινήθηκαν ανοδικά με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό από τις μετοχές αξίας.
«Προφανώς, οι αγορές άρχισαν να προεξοφλούν μια επιστροφή σε μια πορεία μέτριας αλλά θετικής αύξησης του ΑΕΠ, παράλληλα με χαμηλό πληθωρισμό και επιτόκια - ιδανικό περιβάλλον για την υπεραπόδοση των μετοχών ανάπτυξης» λέει η Goldman Sachs, προσθέτοντας:
«Ωστόσο, υπάρχουν κίνδυνοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις μετοχές σε χαμηλότερα επίπεδα.

Οι κίνδυνοι

1. Εάν ο πληθωρισμός εκπλήξει αρνητικά και απαιτήσει από τη Fed να λάβει πιο επιθετικές αποφάσεις για την πάταξή του σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς, οι αποτιμήσεις των μετοχών θα συμπιεστούν».
Μάλιστα, η επενδυτική τράπεζα το «προχωρά» ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας πως ένα ράλι στις μετοχές δεν μπορεί να θεωρηθεί «καλά νέα» εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ - η Fed θέλει να κρατήσει χαμηλά τους χρηματιστηριακούς δείκτες, διαφορετικά κινδυνεύει να ενθαρρύνει τη συνέχιση των δαπανών και, συνεπακόλουθα, την αύξηση των τιμών.
«Η εστίαση της Fed στη διατήρηση αυστηρών οικονομικών συνθηκών απαιτεί οι μετοχές να μην αυξάνονται υπερβολικά» έγραψαν ο επικεφαλής αναλυτής της Goldman Sachs Kostin και οι συνεργάτες του.

2. Ίσως ο μεγαλύτερος κίνδυνος, όμως, είναι μια… βαθιά ύφεση, που μπορεί να προκαλέσει πτώση των μετοχών.
Η Goldman πιστεύει ότι η πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ τους επόμενους 12 μήνες αγγίζει το 33%.
Σε αυτό το σενάριο, οι αναλυτές της τράπεζας πιστεύουν ότι ο S&P 500 θα πέσει στις 3.150, περίπου 25% κάτω από το επίπεδο κλεισίματος της Παρασκευής των 4.228.

Ο ξαφνικός συνωστισμός

Οι μετοχές έχουν αποκαταστήσει περίπου 7 τρισ. δολάρια σε αποτίμηση από τα μέσα Ιουνίου, καθώς αυτό που ξεκίνησε ως μια σύντομη αποσυμπίεση κατέληξε σε ένα μίνι ράλι αγορών από όσους αποχώρησαν από τις μετοχές κατά τη διάρκεια της «σφαγής» του πρώτου εξαμήνου, καθώς οι φόβοι ότι η επιθετική σύσφιξη της πολιτικής Fed για την καταπολέμηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση.
Οι μετοχές έκτοτε ανέκαμψαν καθώς τα στοιχεία έδειξαν μια ισχυρή αγορά εργασίας και χαμηλότερο από το αναμενόμενο πληθωρισμό.
Στην πορεία, οι επενδυτές συνέρρεαν σε call options για να καλύψουν τη διαφορά με την εκπληκτική ανάκαμψη.
Κατά την εξισορρόπηση των λογαριασμών τους, οι traders δικαιωμάτων προαίρεσης είχαν κολλήσει σε θέσεις «long gamma» που τους οδήγησε να χρειαστούν να πάνε ενάντια στην επικρατούσα τάση των μετοχών για να διατηρήσουν μια ουδέτερη έκθεση στην αγορά.
Χάρη εν μέρει στη διαδικασία, η ηρεμία επέστρεψε στην αγορά.
Ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe, ή VIX, ήταν κατά μέσο όρο στο 21 τον Αύγουστο, σε πορεία για το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο.
Σε γενικές γραμμές, τα ανοδικά συμβόλαια αλλάζουν χέρια πιο γρήγορα από τα πτωτικά.
Οι traders θα προσπαθήσουν να ωθήσουν τον S&P 500 στις 4.300 μονάδες, προκειμένου να αποδώσουν τα συμβόλαιά τους για δικαιώματα προαίρεσης, σύμφωνα με τον Brent Kochuba, ιδρυτή της αναλυτικής υπηρεσίας SpotGamma.
Οποιαδήποτε αποτυχία να φτάσει αυτό το όριο θα υποδηλώνει ότι το τελευταίο ράλι χάνει τη δυναμική του, προσκαλώντας πιθανώς τους πωλητές.
Ο δείκτης είναι στις 4.158 μονάδες σήμερα.
498c8c58d90cfa8265052143297199af.webp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης