Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Oxford Economics: Ζοφερές οι προοπτικές της Ευρωζώνης, προ των πυλών η ύφεση - Τραγική η εικόνα της Γερμανίας

Oxford Economics: Ζοφερές οι προοπτικές της Ευρωζώνης, προ των πυλών η ύφεση - Τραγική η εικόνα της Γερμανίας
Ζοφερές παραμένουν οι προοπτικές, παρά τη μικρή βελτίωση του δείκτη Sentix για το επενδυτικό κλίμα
Σχετικά Άρθρα
Ζοφερές παραμένουν οι προοπτικές για την οικονομία της Ευρωζώνης, σημειώνει η Oxford Economics, παρά τη μικρή βελτίωση του δείκτη Sentix για το επενδυτικό κλίμα, κατά 1,2 μονάδες τον Αύγουστο στις -25,2 μονάδες, καθώς η ενεργειακή κρίση επιμένει.
Οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για μια οικονομική ύφεση που οφείλεται στις ρωσικές απειλές για τον ευρωπαϊκό εφοδιασμό φυσικού αερίου.
Ο δείκτης τρεχουσών αυξήθηκε μόλις κατά 0,2 μονάδες σε -16,3, ενώ ο δείκτης προσδοκιών αυξήθηκε κατά 4,7 μονάδες, αλλά παραμένει βαθιά σε αρνητικό έδαφος στο -33,8.

Τραγική εικόνα στη Γερμανία

Στη Γερμανία, η εικόνα είναι ακόμη πιο τραγική.
Ο ονομαστικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,2 μονάδες στο -24,4 με τον δείκτη τρεχουσών συνθηκών να υποχωρεί 1,8 μονάδες στο -14,8, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020.
 Ωστόσο, οι επενδυτές μπορεί να υπερεκτιμήσουν τον κίνδυνο της διανομής του φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς η κατανάλωση φυσικού αερίου έχει ήδη μειωθεί σημαντικά σε σχέση με ένα χρόνο πριν. «Βλέπουμε ότι ο δελτίο φυσικού αερίου παραμένει απειλή, αλλά λιγότερο σημαντική, καθώς οι αποθήκες αερίου συνέχισαν να ξαναγεμίζονται μέχρι τον Ιούλιο, παρά τη μεγάλη πτώση της παροχής ρωσικού αερίου», σημειώνουν οι αναλυτές.

Υποτονικό κλίμα στις αγορές

Συνολικά, το κλίμα των χρηματοπιστωτικών αγορών παραμένει υποτονικό και οι χρηματοοικονομικές συνθήκες γίνονται πιο αυστηρές, καθώς η ΕΚΤ προετοιμάζει την επόμενη αύξηση επιτοκίων.
Η Oxford Economics αναμένει νέα αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, ακολουθούμενη από βραδύτερο ρυθμό σύσφιξης με αυξήσεις 25 μ.β, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο, καθώς η οικονομία αποδυναμώνεται ξεκάθαρα.
«Εν μέσω της επιδείνωσης των προοπτικών, πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ σύντομα θα βρεθεί να μην έχει περιθώρια για αύξηση επιτοκίων», προειδοποιούν οι αναλυτές.

sentix.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης