Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση Commerzbank: Η Γερμανία κινδυνεύει με βαθιά ύφεση, αντίστοιχη του 2009

Προειδοποίηση Commerzbank: Η Γερμανία κινδυνεύει με βαθιά ύφεση, αντίστοιχη του 2009
Η Γερμανία κινδυνεύει να διολισθήσει σε βαθιά ύφεση, αντίστοιχη με αυτή που προκλήθηκε από την οικονομική κρίση του 2009
Σχετικά Άρθρα
Η Γερμανία κινδυνεύει να διολισθήσει σε βαθιά ύφεση, αντίστοιχη με αυτή που προκλήθηκε από την οικονομική κρίση του 2009, εάν η Ρωσία αποφασίσει να διακόψει πλήρως τις προμήθειες φυσικού αερίου, προειδοποίησε η Commerzbank.
Η δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, ανέφερε στην ενδιάμεση έκθεσή της ότι, εάν η Ρωσία επρόκειτο να μειώσει σημαντικά ή να σταματήσει τις ροές φυσικού αερίου, η γερμανική οικονομία θα μπορούσε να συρρικνωθεί δραματικά κατά 2,7% το 2022 και επιπλέον 1,1% το 2023.

Ύφεση στην Ευρωζώνη

Η Ρωσία έχει ήδη συμπιέσει την ποσότητα φυσικού αερίου που ρέει από τη χώρα προς τη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στο 20% της χωρητικότητας.
Η Μόσχα κατηγόρησε τις κυρώσεις για παρεμπόδιση της προμήθειας του κρίσιμου κιτ, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις υποστηρίζουν ότι ο Vladimir Putin αντεπιτίθεται με «όπλο» την ενέργεια.
Πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν ήδη ότι η ευρωζώνη θα διολισθήσει σε ύφεση τους επόμενους μήνες, καθώς οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάσσονται στα ύψη και οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις μειώνουν τη χρήση ενέργειας.
Οι αναλυτές φοβούνται όλο και περισσότερο ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει εντελώς τις προμήθειες, μια κίνηση που θα προκαλούσε σοκ στο νομισματικό μπλοκ.

Αναπόφευκτο το δελτίο

«Εάν σταματούσαν οι προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου, το δελτίο στην ενέργεια θα ήταν πιθανώς αναπόφευκτο, κάτι που θα επηρέαζε ιδιαίτερα τη βιομηχανία», ανέφερε στην έκθεση η Commerzbank, ο δεύτερος μεγαλύτερος δανειστής της Γερμανίας.
Σε άλλο σημείο της έκθεσης ανέφερε: «Εάν συνέβαινε αυτό, η γερμανική οικονομία πιθανότατα θα βυθιζόταν σε μια σοβαρή ύφεση παρόμοια με αυτή που συνέβη μετά την οικονομική κρίση το 2009».
Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και εξαρτάται ιδιαίτερα από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Εισήγαγε περισσότερο από το ήμισυ του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->