Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Τρία γραφήματα που δείχνουν τη σφοδρότητα της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη – Ο ρόλος της Ρωσίας

Τρία γραφήματα που δείχνουν τη σφοδρότητα της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη – Ο ρόλος της Ρωσίας

Πώς η Ρωσία και ο Vladimir Putin συμπιέζουν τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τι σημαίνει αυτό για το μέλλον

Σχετικά Άρθρα
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση που ωθεί την οικονομία πιο κοντά σε ύφεση και θέτει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με τις φιλοδοξίες της περιοχής για την κλιματική αλλαγή.

Το CNBC ρίχνει μια ματιά στο πώς η Ρωσία, με επικεφαλής τον Πρόεδρο Vladimir Putin, συμπιέζει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τι σημαίνει αυτό για το μέλλον.

Η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες

Η Ρωσία έχει μειώσει σημαντικά τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από τότε που οι δυτικές χώρες επέβαλαν σκληρές κυρώσεις στο Κρεμλίνο μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Η Μόσχα αρνείται ότι χρησιμοποιεί φυσικό αέριο ως όπλο, αλλά οι Ευρωπαίοι διαμαρτύρονται ότι η Gazprom, η κρατική ενεργειακή εταιρεία της Ρωσίας, δεν είναι πλέον αξιόπιστος πάροχος.
Οι μειωμένες προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία αποτελούν πρόβλημα για τα κράτη της ΕΕ, δεδομένου ότι συνήθιζε να εισάγει περίπου το 40% των αποθεμάτων φυσικού αερίου της από τη χώρα.
Τα δεδομένα από το Nord Stream, τον αγωγό που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν λιγότεροι όγκοι φυσικού αερίου που κατευθύνονται δυτικά.
Image

Μόνο την περασμένη εβδομάδα, οι προμήθειες μέσω του Nord Stream 1 μειώθηκαν στο 20% από 40% με την Gazprom να επικαλείται προβλήματα συντήρησης.
Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Robert Habeck είπε ότι η τεχνική δικαιολογία της Gazprom ήταν μια «φάρσα».
Οι προμήθειες είχαν διακοπεί για λίγο πριν από την τελευταία μείωση, με τις εργασίες συντήρησης να ολοκληρώνονται μεταξύ 11 Ιουλίου και 21 Ιουλίου.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τον εκτελεστικό βραχίονα της ΕΕ, 12 κράτη μέλη υποφέρουν ήδη από τις μειωμένες ροές φυσικού αερίου και μερικά άλλα έχουν αποκοπεί πλήρως.
Ανώτατοι αξιωματούχοι της ΕΕ λένε ότι η Ρωσία «εκβιάζει» την Ευρώπη και «εξοπλίζει» τις προμήθειες φυσικού αερίου της.
Η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί τις κατηγορίες.
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, μπορεί να υπάρξει πλήρης αναστάτωση στο εγγύς μέλλον, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε ένα σχέδιο σε εφαρμογή», δήλωσε στο CNBC την περασμένη εβδομάδα ο Kadri Simson, επίτροπος ενέργειας της Ευρώπης.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν για την πλήρη διακοπή των προμηθειών, ιδίως επειδή πολλές βιομηχανίες χρησιμοποιούν το εμπόρευμα ως πρώτη ύλη στη διαδικασία παραγωγής τους.
Στο πλαίσιο αυτό, έχουν γίνει προσπάθειες αναζήτησης εναλλακτικών προμηθευτών και διαφορετικών πηγών ενέργειας.
Ωστόσο, αυτή η μετάβαση είναι ένα δύσκολο έργο που είναι αδύνατο να γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η Επιτροπή ζήτησε από τα έθνη της ΕΕ να έχουν έναν ελάχιστο στόχο αποθήκευσης 80% έως τον Νοέμβριο.
Τον Ιούνιο, τα επίπεδα πλήρωσης αερίου ήταν λίγο πάνω από το 56%, σύμφωνα με την Κομισιόν.

Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτινάσσονται στα ύψη

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί δραματικά στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και ακόμη και νωρίτερα όταν η Ρωσία άρχισε να περιορίζει τις ροές.
Υπάρχουν ανανεωμένες πιέσεις τιμών κάθε φορά που η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες της στην Ευρώπη δεδομένου του πόσο σημαντικό είναι το εμπόρευμα για αρκετούς τομείς και δεδομένης της έλλειψης εναλλακτικών λύσεων στα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.
Ο Salomon Fiedler, οικονομολόγος στο Berenberg, σημείωσε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι «υπερβολικά πιο ακριβές» τώρα σε σύγκριση με τον μέσο όρο τιμών 2015-2019.
«Σε ένα κανονικό έτος, η ΕΕ μπορεί να χρησιμοποιεί περίπου 4,3 δισεκατομμύρια μεγαβάτ ανά ώρα (MWh) φυσικού αερίου.
Έτσι, εάν οι τιμές είναι υψηλότερες κατά 100 ευρώ ανά MWh για ένα έτος και η ΕΕ έπρεπε να πληρώσει αυτές τις τιμές αντί να επωφεληθεί από ορισμένες μακροπρόθεσμες συμβάσεις σταθερής τιμής, το κόστος θα αυξηθεί κατά περίπου 430 δισεκατομμύρια ευρώ (437 δισεκατομμύρια δολάρια) – που ισοδυναμεί με 3% του ΑΕΠ της ΕΕ για το 2021», είπε.
Οι υψηλότερες τιμές στη συνέχεια φθάνουν φυσικά στους λογαριασμούς ενέργειας εταιρειών και ιδιωτών σε ολόκληρη την Ένωση.
«Οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ολλανδία (TTF) αυξήθηκαν κατά 15% σε σχεδόν 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας υποβάλλουν προσφορές για εναλλακτικές προμήθειες, εγείροντας ανησυχίες ότι οι καταναλωτές και η βιομηχανία θα δυσκολευτούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας και ότι θα υπάρξει μια χειμερινή ύφεση», ανέφεραν αναλυτές του ομίλου Eurasia.
Image

Οι προσδοκίες για την ανάπτυξη γκρεμίστηκαν

Με τις προμήθειες μειωμένες και τις τιμές υψηλότερες, η κρίση φυσικού αερίου κλονίζει τις οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης.
Η τελευταία μέτρηση για την ανάπτυξη της ευρωζώνης, την Παρασκευή, έδειξε το ΑΕΠ στο +0,7% το δεύτερο τρίμηνο — πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς.
Αλλά όλο και περισσότεροι οικονομολόγοι τιμολογούν μια ύφεση για το 2023.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί 2,7% φέτος και 1,5% το επόμενο έτος.
Ωστόσο, είπε επίσης ότι η πλήρης διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία θα μπορούσε να προκαλέσει ύφεση αργότερα το 2022.
«Οι υψηλότερες τιμές του φυσικού αερίου αυξάνουν το κόστος των επιχειρήσεων και συμπιέζουν τους προϋπολογισμούς των καταναλωτών, αφήνοντάς τους λιγότερα χρήματα για να ξοδέψουν σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες.
Ως αποτέλεσμα, αναμένουμε ότι η ευρωζώνη θα πέσει σε ύφεση αυτό το φθινόπωρο με υψηλό πληθωρισμό», δήλωσε ο Fiedler.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης