Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Η αμερικανική οικονομία δεν είναι σε ύφεση

JP Morgan: Η αμερικανική οικονομία δεν είναι σε ύφεση
Γιατί η επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης διεθνών αγορών της JP Morgan λέει ότι η οικονομία των ΗΠΑ δεν έχει περάσει σε ύφεση
Σχετικά Άρθρα

Στις ΗΠΑ άνοιξε η συζήτηση για αν η οικονομία έχει περάσει ή όχι σε ύφεση.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Elyse Ausenbaugh, στρατηγική αναλύτρια διεθνών αγορών της JP Morgan, δήλωσε στο Yahoo Finance Live:
«Δεν το πιστεύουμε». «Εμείς εστιάζουμε στην πολύ ισχυρή ακόμη αγορά εργασίας», συνέχισε η Ausenbaugh.
«Εξετάζοντας τις συνιστώσες του ΑΕΠ, το γεγονός ότι οι καταναλωτές εξακολουθούν να ξοδεύουν σε πραγματικούς όρους και ότι οι καθυστερήσεις στις πιστωτικές κάρτες είναι σε ιστορικά χαμηλά, αποτελούν ενθαρρυντικά σημάδια ότι ακόμη δεν βρισκόμαστε σε ένα σενάριο τύπου ύφεση – αν και ενδεχομένως να το δούμε να υλοποιείται αργότερα», αναφέρει η ίδια.
Τυπικά, κατά την οικονομική θεωρία, δύο συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης του ΑΕΠ συνιστούν τεχνική ύφεση.
Το Γραφείο Οικονομικής Ανάλυσης (BEA) των ΗΠΑ ανέφερε ότι το ΑΕΠ β' τριμήνου μειώθηκε κατά 0,9% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, καθώς οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις μείωσαν τις δαπάνες τους λόγω του υψηλού πληθωρισμού.
Αυτό ήταν το δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο κατά το οποίο συρρικνώθηκε η αμερικανική οικονομία, καθώς και το πρώτο τρίμηνο το ΑΕΠ των ΗΠΑ είχε υποχωρήσει κατά 1,6%.
Αλλά η υπηρεσία που είναι στην πραγματικότητα επιφορτισμένη να ορίζει πότε εισέρχεται σε ύφεση η αμερικανική οικονομία - το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών (NBER) - έχει λίγο διαφορετική άποψη για το ποιο είναι το κατώφλι μιας ύφεσης.
«Κατά τον ορισμό του NBER, η ύφεση προκύπτει αν έχουμε σημαντική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας που κατανέμεται σε όλη την οικονομία και διαρκεί περισσότερο από μερικούς μήνες», αναφέρει η υπηρεσία στον ιστότοπό της.
«Για να ερμηνεύσουμε αυτό τον ορισμό, χρησιμοποιούμε τρία κριτήρια - βάθος, διάχυση και διάρκεια». Αυτό θα πει ότι μιλάμε για ύφεση όταν έχουμε μια συρρίκνωση που έχει βάθος, αφορά ένα μεγάλος μέρος της οικονομίας και όχι μόνο ένα ή δύο κλάδους, και έχει μια διάρκεια.
«Τα κριτήρια σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι και εναλλάξιμα», αναφέρεται επίσης.
Δηλαδή, ενώ κάθε κριτήριο πρέπει να πληρούται ξεχωριστά σε κάποιο βαθμό, αν με βάση ένα κριτήριο αποκαλύπτονται κάποιες ακραίες συνθήκες, αυτές μπορεί να αντισταθμίσουν εν μέρει τις αδύναμες ενδείξεις κάποιου άλλου κριτηρίου.
Πολλοί άνθρωποι της αγοράς και επενδυτές, στους οποίους συγκαταλέγονται ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell και η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen, φαίνεται να βρίσκουν παρηγοριά στην ερμηνεία του NBER καθώς η αύξηση των θέσεων εργασίας παραμένει σταθερή και οι καταναλωτικές δαπάνες δεν παρουσίαζουν αξιοσημείωτη πτώση.
Ωστόσο, το γεγονός ότι η αμερικανική οικονομία δεν πληροί τις προϋποθέσεις για ύφεση, δεν σημαίνει ότι οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης