Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Η FED θα χρειαστεί να «συντρίψει» την ανάπτυξη για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%

Nomura: Η FED θα χρειαστεί να «συντρίψει» την ανάπτυξη για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο 2%
Όσο περισσότερο ευελπιστεί η αγορά μέσω της ύφεσης στη χαλάρωση και τα ράλι... τόσο πιο δύσκολο θα είναι η Fed να επιτύχει το στόχο του χαμηλού πληθωρισμού.
Σχετικά Άρθρα
Πλάνην οικτρά πλανώνται οι αγορές, λαμβανομένων υπόψη των αντιδράσεών τους, μετά την ανακοίνωση για αύξηση επιτοκίων κατά 75 μ.β., στο εύρος του 2,25% - 2,5%, εκ μέρους της Oμοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Federal Reserves), σύμφωνα με την Nomura.

Η αντίδρασή τους ήταν τέτοια που προσιδίαζε σε καιρούς χαλαρής νομισματικής πολιτικής, και όχι σε περιόδους σύσφιξης, όπως προαναγγέλλουν εδώ και καιρό οι Αμερικανοί policy makers.
Και είναι να απορεί κανείς, δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell για άλλη μία φορά επανέλαβε πως είναι αποφασισμένος να περιορίσει τον πληθωρισμό στο ύψος του 2%, ακόμα και εις βάρος της ανάπτυξης.
«Θα επικεντρωθούμε στη μείωση του πληθωρισμού και, όπως έχω πει σε άλλες περιπτώσεις, η σταθερότητα των τιμών είναι πραγματικά το θεμέλιο της οικονομίας.
Τίποτα δεν λειτουργεί στην οικονομία χωρίς σταθερότητα τιμών.
Δεν μπορούμε να έχουμε ισχυρή αγορά εργασίας χωρίς σταθερότητα τιμών για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Θέλουμε να επιστρέψουμε στο είδος της αγοράς εργασίας που είχαμε πριν από την πανδημία. 
Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί χωρίς την αποκατάσταση της σταθερότητας των τιμών.
Άρα, αυτό είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε και θεωρούμε ότι είναι ένας τρόπος για να διευκολυνθεί η επιθυμία μας για ανάπτυξη της απασχόλησης μακροπρόθεσμα».
Σε αυτό το πλαίσιο, ο επικεφαλής αναλυτής της Nomura, Charlie McElligott, επισημαίνει ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν ξανά «άβολα» τους επόμενους μήνες, αν διατηρηθεί η τρέχουσα «χαλαρή» αντίληψη του «dovish pivot» και της έκχυσης νέων μεγάλων ποσοτήτων ρευστότητας στην αγορά... 
Η Fed έχει δεσμευθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμός, και αυτό θα πράξει με διαδοχικές επιτοκιακές αυξήσεις.

1_40.png
Η σκληρή προσγείωση της οικονομίας

Όπως σημειώνει ο McElligott, το σενάριο αυτό της FED, δηλαδή η δυναμική των «υψηλών επιτοκίων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», θα συνεχίσει να επιβραδύνει την ανάπτυξη και αυξάνει τις πιθανότητες ύφεσης, την οποία ο ίδιος ο Powell εμμέσως αναγνώρισε, υπογραμμίζοντας πως «γνωρίζουμε ότι το μονοπάτι έχει στενέψει και μπορεί να στενέψει περαιτέρω».
Και όλα αυτά ενάντια σε μια Fed που θα πρέπει να επιβραδύνει, καθώς θα πρέπει να περιμένουμε «σαφείς και πειστικές» αποδείξεις ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να πέφτει.
Αυτό είναι πολύ λογικό να συμβεί, αφού φτάνουμε στο 5-6% τους επόμενους μήνες.
«Αλλά θα χρειαστούν να γίνουν πολλά ακόμα για να δούμε πληθωρισμό στο 2%» λέει η Nomura.
2_209.jpg
Τι πιστεύει ο Ryan Plantz

Ο «αναλυτής» των επιτοκίων της Nomura, Ryan Plantz, αποτυπώνει την υποκριτική στάση του Powell και την αντίδραση της αγοράς:
«Μια υπενθύμιση.
Ο,τι ανεβαίνει πρέπει να κατέβει κιόλας, γι' αυτό η σχέση της αντίδρασης της επιθετικότητας των επιτοκίων έναντι του πληθωρισμού θα είναι τελικά η κινητήρια δύναμη για μικρότερη ανάπτυξη».
Με άλλα λόγια, όσο περισσότερο ευελπιστεί η αγορά μέσω της ύφεσης στη χαλάρωση και τα ράλι... τόσο πιο δύσκολο θα είναι η Fed να επιτύχει το στόχο του χαμηλού πληθωρισμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης