Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Στα 0,90 – 0,95 δολάρια βλέπουν οι επενδυτικοί οίκοι το ευρώ – Αυξάνονται τα short στοιχήματα

Στα 0,90 – 0,95 δολάρια βλέπουν οι επενδυτικοί οίκοι το ευρώ – Αυξάνονται τα short στοιχήματα

Μαύρα τα σύννεφα πάνω από την οικονομία της Ευρωζώνης

Αναλυτές και επενδυτές στοιχηματίζουν ότι το ευρώ θα συνεχίσει να πέφτει, ακόμη και πέραν της απόλυτης ισοτιμίας με το δολάριο, καθώς οι οικονομικές προοπτικές της Ευρώπης γίνονται όλο και πιο δυσοίωνες και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αυξάνει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον πληθωρισμό.

Το ευρώ έχει ήδη υποχωρήσει 12% φέτος και διαπραγματεύεται σε περίπου 1 δολάριο, ένα επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί εδώ και δύο δεκαετίες.
Ένας αυξανόμενος αριθμός αναλυτών συναλλάγματος αναμένει τώρα ότι το κοινό νόμισμα θα πέσει στο εύρος των 0,90 δολαρίων τους επόμενους μήνες.

Αυξάνονται οι ανησυχίες

Το νόμισμα έχει αποτυπώσει τις ανησυχίες για μια επικείμενη οικονομική επιβράδυνση μετά την άνοδο των τιμών των βασικών εμπορευμάτων - που τροφοδοτήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και προκάλεσε μια εκτεταμένη κρίση ακρίβειας.
Πολλοί αναλυτές λένε ότι η ενεργειακή κρίση θα επιδεινωθεί τους ψυχρότερους χειμερινούς μήνες, πυροδοτώντας νέες προκλήσεις.
«Το ερώτημα δεν είναι τόσο αν πρόκειται να συμβεί η ύφεση, αλλά πόσο άσχημα θα είναι», δήλωσε ο Antoine Bouvet, ανώτερος αναλυτής των επιτοκίων της ING.
Οι αναλυτές της Citigroup δήλωσαν αυτή την εβδομάδα ότι υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος μιας «άτακτης κίνησης» στο κοινό νόμισμα μεταξύ 0,90 και 0,95 δολαρίων.
Παρόμοια άποψη έχει και η Nomura, που προβλέπει ότι το κοινό νόμισμα θα πέσει στα 0,95 δολάρια μέχρι το τέλος Αυγούστου ή ακόμη περισσότερο στα 0,90 δολάρια εάν η Ρωσία δεν ενεργοποιήσει τον Nord Stream 1 - τον κύριο αγωγό φυσικού αερίου της προς τη Γερμανία - μετά τη λήξη μιας περιόδου συντήρησης την επόμενη εβδομάδα.
Μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να οδηγήσει την Ευρώπη στην εύθραυστη θέση της κατανομής του φυσικού αερίου, αναφέρει η Nomura.
«Αν δεν είναι οικονομική κρίση, τι είναι;» πρόσθεσε.
Ο Kaspar Hense, ανώτερος διευθυντής χαρτοφυλακίου στην BlueBay Asset Management, αναμένει επίσης το ευρώ να πέσει στα 0,95 δολάρια λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης.
«Η κατάσταση των τιμών του φυσικού αερίου και ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι απίθανο να εξαφανιστούν σύντομα», είπε.

Μαύρα τα σύννεφα πάνω από την οικονομία της Ευρωζώνης

Στις θερινές της προβλέψεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε την εκτίμησή της για αύξηση του ΑΕΠ στη ζώνη του ευρώ στο 2,6% για το 2022 και στο 1,4% το επόμενο έτος.
Την ίδια ώρα, η τοποθέτηση σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, η οποία αποτελεί βασικό δείκτη για το κλίμα των επενδυτών στην αγορά συναλλάγματος 6,6 τρισεκατομμυρίων δολαρίων την ημέρα, υπογραμμίζει την αίσθηση της ζοφερής πραγματικότητας.
Οι κερδοσκόποι όπως τα αμοιβαία κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου πραγματοποιούν τα μεγαλύτερα short στοιχήματα έναντι του ευρώ από τον Δεκέμβριο του 2021 με καθαρή αρνητική θέση 16.900 συμβολαίων, σύμφωνα με στοιχεία της Επιτροπής Συναλλαγών Μελλοντικής Εκπλήρωσης Εμπορευμάτων έως τις 5 Ιουλίου.

Ενισχύεται το δολάριο

Η πτώση του ευρώ φέτος αντανακλά επίσης μια ευρεία άνοδο του δολαρίου έναντι πολλών άλλων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του γιεν της Ιαπωνίας και της λίρας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Το ράλι του δολαρίου έρχεται καθώς η Federal Reserve αύξησε απότομα τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, κάτι που ενίσχυσε τις σταθερές ροές πληρωμών τόκων που μπορούν να κερδίσουν οι επενδυτές από την κατοχή αμερικανικών ομολόγων.
Το 10ετές ομόλογο του αμερικανικού δημοσίου, για παράδειγμα, παρέχει απόδοση 2,97%, έναντι 1,22% για το 10ετές χρέος της Γερμανίας.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται επίσης ευρέως να αυξήσει το βασικό της επιτόκιο αυτόν τον μήνα για να μειώσει τον πληθωρισμό.
Ωστόσο, οι επενδυτές αμφιβάλλουν για τον βαθμό στον οποίο θα είναι σε θέση να συνεχίσει να αυξάνει το κόστος δανεισμού λόγω των σοβαρών προβλημάτων της οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης