Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Berenberg- EFG Bank: Λάθος η αύξηση των επιτοκίων - Θα οδηγήσει σε ύφεση την Ευρωζώνη

Berenberg- EFG Bank: Λάθος η αύξηση των επιτοκίων - Θα οδηγήσει σε ύφεση την Ευρωζώνη

Με την ύφεση να πλησιάζει, η ΕΚΤ μπορεί να κάνει λάθος τώρα δίνοντας τη μάχη για τον πληθωρισμό

Σχετικά Άρθρα
Όντας αντιμέτωπη με δύο προβλήματα ταυτόχρονα, πρώτο τον αυξανόμενο πληθωρισμό και δεύτερο την επιβράδυνση της ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει τα σχέδιά της.

Λίγες εβδομάδες πριν η κεντρική τράπεζα σχεδίαζε να αυξήσει τα επιτόκιά της για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό.
Πλέον όμως οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι μια επικείμενη ύφεση μπορεί να την αναγκάσει να αλλάξει τις αποφάσεις της.
«Οι κεντρικές τράπεζες έχουν ενοχληθεί επειδή έκαναν λάθος για τον πληθωρισμό – νομίζω ότι οι περισσότεροι κάναμε το ίδιο λάθος – και τώρα θέλουν να δείξουν πόσο αφοσιωμένες είναι στην καταπολέμηση του πληθωρισμού», έγραψε στο Twitter ο οικονομολόγος της EFG Bank, Stefan Gerlach, την περασμένη εβδομάδα.
«Δύο λάθη δεν κάνουν το σωστό, και φοβάμαι ότι η αύξηση των επιτοκίων θα μας να οδηγήσει σε ύφεση».
Η ΕΚΤ έχοντας πίσω της τα τραγικά λάθη των πρόωρων αυξήσεων των επιτοκίων της στις οποίες προχώρησε το 2008 και το 2011 και οι οποίες οδήγησαν σε εμβάθυνση της οικονομικής κρίσης και της κρίσης δημοσίου χρέους, άργησε να αντιδράσει στις πληθωριστικές πιέσεις και πλέον είναι ιδιαίτερα δύσκολη θέση σε σύγκριση με τις αντίστοιχες κεντρικές τράπεζες, λέει ο Gerlach.
Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκιά της πέντε φορές φέτος ενώ η Fed αύξησε τα επιτόκιά της τρεις φορές φέτος, προχωρώντας μεταξύ των άλλων και σε μια τεράστια αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης τον Ιούνιο.
Τα επιτόκια της ΕΚΤ, αντίθετα, παρέμειναν σε αρνητικό έδαφος και αναμένεται να αυξηθούν κατά 25 μονάδες βάσης για πρώτη φορά ως τα τέλη Ιουλίου.

Το IIF έχει προειδοποιήσει από τον Ιούνιο την ΕΚΤ να μην αυξήσει τα επιτόκια

Το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF), το οποίο έχει προειδοποιήσει για μια επικείμενη παγκόσμια ύφεση, είχε καλέσει πάντως την ΕΚΤ να ματαιώσει εντελώς τα σχέδια σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής στις αρχές Ιουνίου.
Εκείνη την εποχή, η ΕΚΤ διατύπωνε προβλέψεις για σταθερή ανάπτυξη, με αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 2,8% το 2022 και 2,1% το 2023 και το 2024.
Οι προβλέψεις αυτές όμως φαίνονται πια υπερβολικά αισιόδοξες.
Η νέα άνοδος κατά 17% στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα ενίσχυσε τους φόβους για ύφεση και τους έφερε στο επίκεντρο των χρηματοπιστωτικών αγορών.
Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Luis De Guindos το αναγνώρισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
«Το καθοδικό σενάριο στις προβλέψεις μας του Ιουνίου αντανακλά αυτόν τον κίνδυνο και συνεπάγεται συρρίκνωση της δραστηριότητας το 2023, μετά από ασθενέστερη αλλά θετική ανάπτυξη το 2022», σημείωσε.
Ο οικονομολόγος της Berenberg, Holger Schmieding, είναι μεταξύ εκείνων που έχουν υιοθετήσει το απαισιόδοξο σενάριο αι αναμένει το ΑΕΠ της ευρωζώνης να μειωθεί κατά 0,8% το επόμενο έτος. «Η ΕΚΤ γνωρίζει καλά ότι οι κίνδυνοι επιδεινώνονται», λέει.
«Ωστόσο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θεωρούν επί του παρόντος την ύφεση ως το πιο πιθανό αποτέλεσμα, όπως κάνουμε εμείς».

Τι δείχνει η πτώση του ευρώ στο 1 προς 1 με το δολάριο

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μαύρα σύννεφα μαζεύονται στον ευρωπαϊκό ορίζοντα, με τους φόβους για ύφεση στην Ευρωζώνη να έχουν  οδηγήσει τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ σε χαμηλό 20 ετών έναντι του δολαρίου.
Η δραστηριότητα στη μεταποίηση μειώθηκε για πρώτη φορά σε δύο χρόνια τον Ιούνιο και η πτώση των παραγγελιών υποδεικνύει ότι η ύφεση θα ενισχυθεί τους επόμενους μήνες, με βάση τα στοιχεία του δείκτη PMI που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Ο τομέας των υπηρεσιών πάει καλύτερα και διατηρεί την οικονομία σε ανάπτυξη προς το παρόν, όμως κι εκεί η ανάπτυξη επιβραδύνει.
Εν τω μεταξύ, οι απειλές για τον ενεργειακό εφοδιασμό της περιοχής θα μπορούσαν να ωθήσουν την οικονομία στα άκρα, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Robert Habeck, για παράδειγμα, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης μπορεί να υποστεί ένα τρομερό πλήγμα αν έρθει αντιμέτωπη με πλήρη διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου.

Bundesbank: Στο 5% η ύφεση της γερμανικής οικονομίας αν κοπεί το ρωσικό αέριο
 
Η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας υπολόγισε ότι ένα παρόμοιο σοκ θα μπορούσε να μειώσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες.
Παρά όλα αυτά τα ανησυχητικά σημάδια, ο Gerlach προειδοποιεί ότι οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δεν δίνουν επαρκή σημασία απέναντι σε αυτόν τον κίνδυνο, καθώς παραμένουν πολύ πρόθυμοι να ανακτήσουν τα διαπιστευτήριά τους για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.
Βεβαίως, είναι αλήθεια ότι η πρωταρχική εντολή της ΕΚΤ είναι να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών, πράγμα που σημαίνει ότι οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό θα πρέπει να υπερισχύσουν των ανησυχιών για την ανάπτυξη.
Αλλά εάν η περιοχή πέσει σε ύφεση, ο κίνδυνος του τρέχοντος υψηλού και σε μεγάλο βαθμό εισαγόμενου πληθωρισμού που ανατροφοδοτείται μέσω της αύξησης των μισθών θα μειωθεί απότομα – επομένως θα μειωθεί και ο πληθωρισμός, χωρίς να χρειαστεί κάποια μεγάλη αύξηση των επιτοκίων.
Βεβαίως κανείς δεν περιμένει από την κεντρική τράπεζα να λάβει υπόψη την έκκληση του IIF και να μην προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο έφτασε το 8,6% τον Ιούνιο και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω μέσα στο καλοκαίρι, συνεπώς η ΕΚΤ θα προχωρήσει στις αυξήσεις επιτοκίων που υποσχέθηκε τόσο για τον Ιούλιο όσο και για τον Σεπτέμβριο.

Ο κίνδυνος του λάθους


Όμως υπάρχει ο κίνδυνος του λάθους που σε συνδυασμό με την παγκόσμια επιβράδυνση θα οδηγήσει την Ευρωζώνη σε ύφεση, τονίζει ο Gerlach.
Εκτός από αυτό το σενάριο, βεβαίως, οικονομολόγοι και επενδυτές αρχίζουν να περιορίζουν τις προσδοκίες για τα επίπεδα στα οποία θα οδηγήσει τα επιτόκιά της η ΕΚΤ.
«Εάν έχουμε δίκιο ως προς τις εκτιμήσεις μας για ύφεση στην ευρωζώνη, η ΕΚΤ θα πρέπει να αναθεωρήσει ουσιαστικά τις προοπτικές της και πάλι τον Δεκέμβριο», λέει ο Smieding.
«Αν και ενδεχομένως ο πληθωρισμός εκείνη την εποχή πάλι θα ξεπερνά τις τρέχουσες προβλέψεις της ΕΚΤ λόγω των ακόμη πιο αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου, η ύφεση θα οδηγήσει σε ταχύτερη και μεγαλύτερη πτώση του πληθωρισμού στη συνέχεια».
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Schmieding, πάντως η ΕΚΤ δεν θα αυξήσει τελικά το επιτόκιο αναχρηματοδότησης πάνω από 1% (από 0% ) και το επιτόκιο καταθέσεων πάνω από 0,5% (από -0,5%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης