Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Η παγκόσμια ύφεση το βασικό της σενάριο - Ανακάμπτει η Κίνα

Nomura: Η παγκόσμια ύφεση το βασικό της σενάριο - Ανακάμπτει η Κίνα
Αρκετές οικονομίες μεσαίου μεγέθους διατρέχουν κίνδυνο βαθύτερης από την προβλεπόμενη ύφεση

Λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου η Nomura έγινε η πρώτη τράπεζα που σταχυολόγησε τα συμπεράσματά της για την ύφεση των ΗΠΑ, προβλέποντας συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας στα τέλη του 2022, οι οικονομολόγοι της ιαπωνικής τράπεζας δημοσίευσαν μια νέα έκθεση στην οποία, εκτός από τις ΗΠΑ, αναμένουν τώρα ύφεση στη ζώνη του ευρώ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία και τον Καναδά.
nomura_rate_cut_forecast_2_1.jpg

Αρκετές οικονομίες μεσαίου μεγέθους, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, του Καναδά και της Νότιας Κορέας, παρουσίασαν άνοδο στην αγορά κατοικίας και διατρέχουν κίνδυνο βαθύτερης από την προβλεπόμενη ύφεση, εάν οι αυξήσεις των επιτοκίων πυροδοτήσουν πτώση των κατοικιών και απομόχλευση.

Η Κίνα ανακάμπτει από την ύφεση καθώς η οικονομία της ξεκλειδώνει εν μέσω πολιτικών παρεμβάσεων, αν και κινδυνεύει από νέα lockdown, εφόσον το Πεκίνο συνεχίσει να τηρεί τη στρατηγική του για μηδενικά κρούσματα Covid.
Παρά την αποδυνάμωση της ανάπτυξης, αναμένουμε ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα διατηρηθεί για κάποιο χρονικό διάστημα.
Εν μέσω ύφεσης και μόλις καταστεί σαφές ότι ο πληθωρισμός υποχωρεί προς τον στόχο, αναμένουμε τώρα ότι ορισμένες κεντρικές τράπεζες θα μειώσουν τα επιτόκια το 2023.

Οι οικονομολόγοι έχουν κακή φήμη στις προβλέψεις υφέσεων, ίσως επειδή οι υφέσεις έχουν δυσάρεστα αποτελέσματα κι έτσι τείνουν να τις προβλέπουν με επιτυχία μόνο όταν είναι ξεκάθαρα προφανείς.

Λόγω των αυστηρότερων νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών, των αυξανόμενων πιέσεων στο κόστος ζωής από τις υψηλές τιμές των βασικών εμπορευμάτων και των αυστηρότερων χρηματοοικονομικών συνθηκών, προβλέπεται μια σειρά από άλλες μεγάλες οικονομίες – Ευρωζώνη, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Αυστραλία και Καναδάς – να οδηγηθούν σε ύφεση μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Οι αυξανόμενες ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σε μια συγχρονισμένη επιβράδυνση της ανάπτυξης, που σημαίνει ότι οι χώρες δεν μπορούν πλέον να βασίζονται σε ανάκαμψη των εξαγωγών για ανάπτυξη, μας ώθησαν επίσης να προβλέψουμε διαφορετικών επιπέδων υφέσεις.

Η έκταση της ύφεσης διαφέρει από χώρα σε χώρα.


2_197.jpg

Στις ΗΠΑ, αναμένουμε μια ρηχή αλλά μακρά ύφεση, που θα διαρκέσει πέντε τρίμηνα, καθώς οι ισχυροί ισολογισμοί των νοικοκυριών ίσως περιορίσουν το βάθος της ύφεσης, αλλά, σε αντίθεση με τις τελευταίες δεκαετίες, δεν περιμένουμε καμία στήριξη πολιτικής, με την Fed να αυξάνει τα επιτόκια καθώς επικεντρώνεται στην πλέον ξεκάθαρη εντολή του να επαναφέρει τον πληθωρισμό υπό έλεγχο.

Στην Ευρώπη, παρά τη νέα μας πρόβλεψη για ύφεση παρόμοιου μεγέθους με τις ΗΠΑ, ο κίνδυνος στρέφεται σταθερά προς μια πολύ βαθύτερη ύφεση, στο σενάριο όπου η Ρωσία διακόπτει εντελώς το φυσικό αέριο προς την Ευρώπη.

Στην Ιαπωνία, η πρόβλεψή μας είναι για την πιο ήπια τεχνική ύφεση, καθώς η οικονομία διαθέτει ορισμένους αντισταθμιστικούς παράγοντες και συνεχή πολιτική υποστήριξη.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης