Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bluebay: Νικητής ο Erdogan στο ΝΑΤΟ, πήρε αυτό που ήθελε - Υπέκυψε μέχρι και ο Biden

Bluebay: Νικητής ο Erdogan στο ΝΑΤΟ, πήρε αυτό που ήθελε - Υπέκυψε μέχρι και ο Biden

«Καλή η στρατηγική του Erdogan, ο οποίος αύξησε το πολιτικό του κεφάλαιο στις εκλογές», σύμφωνα με την Bluebay Asset Management

 

Σχετικά Άρθρα

Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ γιόρτασαν την άρση του βέτο της Τουρκίας κατά της Σουηδίας και της Φινλανδίας που εντάχθηκαν στη διατλαντική συμμαχία, μια κίνηση που έφερε τα σκανδιναβικά κράτη ένα βήμα πιο κοντά στην πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ τέσσερις μήνες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία.
Η αρχική αντίθεση της Τουρκίας αποτέλεσε σημαντικό εμπόδιο και έκπληξη για πολλούς, εν μέσω επείγουσας ανάγκης μεταξύ των δυτικών εθνών να απωθήσουν τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan ήταν σταθερός στα αιτήματά του από τη Σουηδία και τη Φινλανδία, τα οποία επικεντρώθηκαν στις σχέσεις τους με ομάδες που η κυβέρνηση της Τουρκίας θεωρεί τρομοκρατική απειλή.
Αυτό που είναι μια μεγάλη νίκη για το ΝΑΤΟ είναι επίσης μια νίκη για τον Erdogan, λένε οι αναλυτές, και μια νίκη που χρειαζόταν ο Τούρκος πρόεδρος για να αυξήσει την εγχώρια υποστήριξη καθώς η οικονομία του παραπαίει και οι Τούρκοι αγωνίζονται με πληθωρισμό που ξεπερνά το 70%.
«Κέρδη για όλους, εκτός από τον Putin που είναι ο μεγάλος χαμένος σε όλο αυτό», έγραψε σε ανάλυση ο Timothy Ash, στρατηγικός αναλυτής αναδυόμενων αγορών στην Bluebay Asset Management.
«Καλή η στρατηγική του Erdogan, ο οποίος αύξησε το πολιτικό του κεφάλαιο στις εκλογές», σύμφωνα με τον ίδιο.
«Διαπραγματεύτηκε σκληρά, μέχρι την τελευταία στιγμή, και πήρε πραγματικές νίκες με διαβεβαιώσεις» σε θέματα ασφάλειας και πιθανότατα σε περισσότερο στρατιωτικό εξοπλισμό από τις ΗΠΑ, έγραψε ο Ash.
«Είχε την κλήση του με τον Biden και θα συναντηθούν στη Μαδρίτη».

Η Τουρκία «πήρε αυτό που ήθελε»

Το επίτευγμα με την Τουρκία ακολούθησε τέσσερις ώρες συνομιλιών και εβδομάδες συζητήσεων και συζητήσεων, με αποκορύφωμα μια τριμερή συμφωνία μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας.
Η συμφωνία περιελάμβανε οι σκανδιναβικές χώρες να άρουν τα εμπάργκο όπλων που είχαν προηγουμένως επιβάλει στην Τουρκία, να σκληρύνουν τους νόμους τους εναντίον Κούρδων ακτιβιστών που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκράτες και να αντιμετωπίσουν τα τουρκικά αιτήματα έκδοσης ύποπτων Κούρδων μαχητών.
Η Τουρκία φιλοξενεί 14 εκατομμύρια Κούρδους, μια από τις μεγαλύτερες εθνότητες στον κόσμο χωρίς πατρίδα.
Ο πληθυσμός των 30 εκατομμυρίων είναι κατανεμημένος σε όλη την Τουρκία, το Ιράκ, το Ιράν και τη Συρία καθώς και σε όλο τον κόσμο.
Μια μεγάλη κουρδική αυτονομιστική ομάδα, που ονομάζεται PKK, ή Κουρδικό Εργατικό Κόμμα, βρίσκεται ουσιαστικά σε πόλεμο με το τουρκικό κράτος από τη δεκαετία του 1980, με βίαιες τακτικές που προκάλεσαν αιματηρές αντιδράσεις και είχαν ως αποτέλεσμα περισσότερους από 40.000 θανάτους.
Η Τουρκία, η Σουηδία και η Φινλανδία κατατάσσουν το PKK ως τρομοκρατική οργάνωση.
Όμως ο Erdogan κατηγόρησε τα δύο σκανδιναβικά κράτη ότι φιλοξενούν και υποστηρίζουν μαχητές του PKK, κάτι που αυτές οι χώρες αρνούνται.
Αλλά η Σουηδία ειδικότερα υποστηρίζει και στέλνει βοήθεια σε άλλες κουρδικές ομάδες στη Συρία που η κυβέρνηση της Τουρκίας δεν διαφοροποιεί από το PKK.
Για τον Erdogan, η εγγύηση καλύτερης συνεργασίας σε αυτό το θέμα και ο σεβασμός στις ανάγκες ασφαλείας του ήταν η πρώτη προτεραιότητα.
Η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι δεσμεύτηκαν επίσης «να μην επιβάλουν περιορισμούς εμπάργκο στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας» στην Τουρκία και να λάβουν «συγκεκριμένα μέτρα για την έκδοση τρομοκρατών εγκληματιών», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Μια συμφωνία για F-16 στα σκαριά;

Ο Erdogan θα έχει επίσης κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, κάτι που πολλοί υποπτεύονται ότι ήταν άλλο ένα γλυκαντικό της συμφωνίας.
Αναμένεται να πιέσει για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, κάτι που η κυβέρνηση Biden είπε ότι ήταν ένα θέμα ξεχωριστό από τη συμφωνία του ΝΑΤΟ.
Δεν είναι σαφές εάν η πώληση των F-16 θα πραγματοποιηθεί, αλλά πολλοί παρατηρητές αναμένουν ότι θα γίνει ως χειρονομία καλής θέλησης μετά την αποδοχή από τον Erdogan των νέων υποψηφίων για το ΝΑΤΟ.
Οι ΗΠΑ το 2017 έδιωξαν την Τουρκία από το πρόγραμμα F-35 αφού αγόρασε το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400.
«Η συμφωνία για τα F-16 πρέπει οπωσδήποτε να γίνει – ας ελπίσουμε ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ δεν θα βάλει όρους», έγραψε ο Ash.
Το Κογκρέσο συνήθως απαιτείται να εγκρίνει όλες τις πωλήσεις όπλων στις ΗΠΑ.
«Το πιο σημαντικό είναι να περιμένουμε και να δούμε ποια θα είναι η εφαρμογή των δεσμεύσεων επί τόπου», δήλωσε στο CNBC ο Hakki Akil, πρώην Τούρκος πρεσβευτής που υπηρέτησε στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.
«Ειδικά η Σουηδία μπορεί να αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα εσωτερικής πολιτικής», είπε, λόγω της πολιτικής πίεσης από κουρδικές ομάδες με επιρροή στη Σουηδία.
«Μπορούμε να πούμε ότι αυτή η συμφωνία είναι επιτυχία για τον Πρόεδρο Erdogan, αλλά ο εσωτερικός πολιτικός αντίκτυπος ή το κέρδος στη χώρα ενδέχεται να περιοριστεί λόγω της οικονομικής κατάστασης στη χώρα», πρόσθεσε.
Οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία είναι τον Ιούνιο του 2023 και πολλά μπορούν να συμβούν και τώρα.
«Ο Erdogan έδειξε ξανά τον πραγματισμό του, αποφεύγοντας μια κρίση, λαμβάνοντας κάποιο πολιτικό κεφάλαιο ... το οποίο θα ελπίζει να εξαργυρώσει στο εσωτερικό στις εκλογές», έγραψε ο Ash.
«Αλλά το αποτέλεσμα των εκλογών είναι ακόμα πολύ αβέβαιο», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης