Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Mises Institute - Η Μεγάλη Ύφεση του 2022: Τα λάθη της Fed εκτίναξαν τον πληθωρισμό και τα χειρότερα έπονται για την οικονομία

Mises Institute - Η Μεγάλη Ύφεση του 2022: Τα λάθη της Fed εκτίναξαν τον πληθωρισμό και τα χειρότερα έπονται για την οικονομία
Ο πραγματικός μοχλός της παρούσας κρίσης είναι ο νομισματικός πληθωρισμός - Ενώ ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή είναι πλέον η πιο εμφανής συνέπεια, η πραγματική ζημιά σημειώθηκε στην κεφαλαιακή διάρθρωση της οικονομίας.
Σχετικά Άρθρα
Έχοντας περάσει την κρίση του κορωνοϊού του 2020 και οι περισσότεροι από τους περιορισμούς σε όλο τον κόσμο έχουν καταργηθεί ή χαλαρώσει.
Ωστόσο, οι μακροπρόθεσμες συνέπειες των αυθαίρετων και καταστροφικών πολιτικών του κορωνοϊού εξακολουθούν να είναι μαζί μας - στην πραγματικότητα, βρισκόμαστε τώρα στη μέση της αναπόφευκτης οικονομικής κρίσης τονίζει σε ανάλυσή του το αυστριακό Ινστιτούτο Mises.
Η κήρυξη του μεγάλου κραχ και της οικονομικής κρίσης του 2022 δεν είναι σε αυτό το σημείο ιδιαίτερα προφητικό ή διορατικό, όπως το προβλέπουν οι σχολιαστές εδώ και μήνες.
Η αιτία εξακολουθεί να είναι κάπως σκοτεινή, καθώς η χρηματοοικονομική και οικονομική δημοσιογραφία εξακολουθεί να επικεντρώνεται σε ό,τι ανακοινώνει η Federal Reserve.
Αλλά η σημασία των κινήσεων της Fed είναι πολύ υπερβολική.
Η Fed δεν μπορεί να ορίσει επιτόκια κατά βούληση. δεν μπορεί να δημιουργήσει μια έκρηξη ή μια ύφεση κατά βούληση.
Μπορεί μόνο να τυπώσει χρήματα και να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση της μεγαλύτερης ευημερίας, αλλά τελικά, η πραγματικότητα επιβεβαιώνεται εκ νέου.
Ο πραγματικός μοχλός της παρούσας κρίσης είναι ο νομισματικός πληθωρισμός.
Το 2020, επισημάνθηκε ο ρόλος της πληθωριστικής νομισματικής πολιτικής στην κρίση του κορωνοϊού.
Ενώ ο πληθωρισμός των τιμών καταναλωτή είναι πλέον η πιο εμφανής συνέπεια, η πραγματική ζημιά σημειώθηκε στην κεφαλαιακή διάρθρωση της οικονομίας.
Αυτή είναι η αιτία της παρούσας κρίσης.

Ένας επιχειρησιακός κύκλος

Ενώ για τους περισσότερους ανθρώπους η πιο προφανής συνέπεια του πληθωρισμού του κορωνοϊού ήταν οι πληρωμές μεταβιβάσεων που έλαβαν από την κυβέρνηση, η πραγματική δράση σημειώθηκε στον επιχειρηματικό τομέα.
Μέσω διαφόρων σχημάτων, τα χρήματα που δημιουργήθηκαν πρόσφατα διοχετεύονταν στον παραγωγικό τομέα από τη Fed μέσω του Υπουργείου Οικονομικών.
Το αποτέλεσμα ήταν ένας κλασικός επιχειρηματικός κύκλος μη βιώσιμης επέκτασης που κατέληξε σε αναπόφευκτη ύφεση.

Το άμεσο αποτέλεσμα της εισροής εύκολου χρήματος ήταν διπλό.
Πρώτον, έκρυψε ορισμένες από τις οικονομικές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα lockdown και άλλοι περιορισμοί.
Δεδομένου ότι έλαβαν κρατικά κεφάλαια για να αναπληρώσουν τα χαμένα έσοδα και να καλύψουν υψηλότερα κόστη, οι επιχειρηματίες διατήρησαν γραμμές παραγωγής που πραγματικά θα έπρεπε να είχαν κλείσει ή να είχαν αλλάξει με κάποιο τρόπο λόγω των lockdown.
Δεύτερον, το εύκολο χρήμα ώθησε τους καπιταλιστές να κάνουν νέες, ακατάλληλες επενδύσεις, καθώς πίστευαν ότι τα επιπλέον χρήματα σήμαιναν μεγαλύτερη διαθεσιμότητα κεφαλαίου.
Αυτές οι επενδύσεις ήταν αβάσιμες όχι επειδή η κυβέρνηση έκλεισε γρήγορα ξανά το στόμιο χρημάτων: ήταν ακατάλληλες επειδή δεν υπήρχαν οι πραγματικοί πόροι.
Οι άνθρωποι δεν είχαν αποταμιεύσει περισσότερα για να τα διαθέσουν.
Η προσφορά συμπληρωματικών συντελεστών παραγωγής δεν είχε αυξηθεί, ή όχι τόσο όσο υποδεικνύεται από την αύξηση των χρημάτων που διατίθενται για επενδύσεις.

Καθώς οι επιχειρήσεις επεκτάθηκαν και αύξησαν τη ζήτηση για αυτούς τους συμπληρωματικούς παράγοντες, οι τιμές τους αυξήθηκαν.

Για να συνεχιστεί η άνθηση, οι επιχειρήσεις άρχισαν να δανείζονται περισσότερα χρήματα στην αγορά, αυξάνοντας τα επιτόκια.
Αλλά δεν υπάρχει φθηνή πίστωση σε αυτό το σημείο, καθώς δεν έχουν υπάρξει πρόσθετες εισροές φθηνού χρήματος από τον αρχικό πληθωρισμό του 2020, επομένως τα επιτόκια αυξάνονται γρήγορα.
Αυτή είναι η πραγματική εξήγηση της αντιστροφής της καμπύλης αποδόσεων: οι επιχειρήσεις αγωνίζονται για χρηματοδότηση καθώς βρίσκονται σε έλλειψη ρευστότητας, καθώς οι τιμές των εισροών τους αυξάνονται πάνω από τα έσοδά τους.
Δεν είναι η αγορά που προπορεύεται από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ή οποιαδήποτε άλλη φανταχτερή αιτία που βασίζεται σε προσδοκίες: τα επιτόκια αυξάνονται επειδή οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη κεφαλαίων.

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει την αύξηση των τιμών παραγωγού σε σύγκριση με τις τιμές καταναλωτή—μια αύξηση σχεδόν 40 τοις εκατό από τις αρχές του 2020 είναι σαφώς μη βιώσιμη. Το ότι οι τιμές καταναλωτή δεν έχουν αυξηθεί τόσο πολύ είναι μια σαφής ένδειξη ότι έχουμε να κάνουμε με επιχειρηματική άνθηση και ότι οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αναμένουν μελλοντικά έσοδα που θα καλύψουν το αυξημένο κόστος τους. Ούτε βλέπουμε απλώς αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου λόγω διαταραχών στον εφοδιασμό.
Το πετρέλαιο και τα ενεργειακά εμπορεύματα συμπληρώνουν σχεδόν όλες τις παραγωγικές διαδικασίες, επομένως οι επενδύσεις που προκαλούνται από τον πληθωρισμό θα οδηγήσουν σε πρόωρη άνοδο των τιμών του πετρελαίου και της ενέργειας.
01_28.JPG
Τελικά, τα επιτόκια θα είναι πολύ υψηλά και οι επιχειρηματίες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις επενδύσεις τους.
Πολλοί θα διοχετεύσουν αποθέματα στην αγορά σχεδόν σε οποιαδήποτε τιμή για να χρηματοδοτήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, να περικόψουν το εργατικό δυναμικό τους και πιθανότατα να χρεοκοπήσουν.
Αυτό φαίνεται να συμβαίνει ήδη, καθώς το CNBC αναφέρει πολλές απολύσεις σε εταιρείες τεχνολογίας.

Μια πιθανή συνέπεια αυτής της κατάρρευσης θα είναι μια τραπεζική κρίση: καθώς αυξάνεται το μερίδιο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα τραπεζικά έσοδα θα εξαντληθούν και οι τράπεζες μπορεί να βρεθούν ανίκανες να ανταποκριθούν στις δικές τους υποχρεώσεις.
Θα μπορούσε να αναπτυχθεί μια κρίση, που θα οδηγήσει σε αυτό που ονομάζεται «δευτερογενής αποπληθωρισμός»: η συρρίκνωση της προσφοράς χρήματος καθώς οι καταθέσεις σε χρεοκοπημένες τράπεζες απλώς εξατμίζονται. Αν και αυτό είναι μια ολοκλήρωση που πρέπει να το ευχηθούμε, είναι απίθανο, για να το θέσω ήπια, ότι η Federal Reserve θα αφήσει τα πράγματα να φτάσουν σε αυτό το σημείο.
Αυτό μας φέρνει καθαρά σε ένα κεντρικό ερώτημα:
Τι θα κάνει η κεντρική τράπεζα;

Η... αυστηρή, συσταλτική Fed

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η Fed ακολουθεί πραγματικά μια αυστηρότερη πολιτική.
Όχι απαραίτητα αυτό που ανακοίνωσαν επίσημα—στην πραγματικότητα δεν μειώνουν τον ισολογισμό τους, αλλά μια εξαιρετικά αυστηρή πολιτική παρόλα αυτά.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να δημιουργήσει χρήματα, είτε άμεσα είτε έμμεσα, παρέχοντας στις τράπεζες τα απαραίτητα αποθέματα για την τραπεζική πιστωτική επέκταση.
Όλα τα πράγματα σχετικά με τον καθορισμό των επιτοκίων είναι δευτερεύοντα, αν όχι άσχετα: η αγορά ορίζει πάντα και παντού τα επιτόκια.
Οι κεντρικές τράπεζες μπορούν να επηρεάσουν τα επιτόκια μόνο, το μαντέψατε, τυπώνοντας χρήματα.
02_19.JPG
Ενώ η Fed ήταν πολύ πληθωριστική το 2020, όπως δείχνουν τα σχήματα 2 και 3, έκτοτε έχει αντιστρέψει την πορεία της και έγινε όχι μόνο συντηρητική, αλλά και εντελώς συσταλτική.
Δηλαδή, όχι μόνο επιβραδύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης, αλλά υπήρξε πραγματική, αν και μικρή, πτώση στην ποσότητα του χρήματος στις αρχές του 2022.
03_9.JPG
Αυτή η συρρίκνωση δεν είναι άμεσα εμφανής αν κοιτάξουμε μόνο τον συνολικό ισολογισμό της Fed, επειδή από τον Μάρτιο του 2021, η Fed αύξησε επιθετικά το ποσό των συμφωνιών αντίστροφης επαναγοράς (reverse repos) που κατέχει (ή οφείλει, τεχνικά).
Σε μια συναλλαγή αντίστροφης επαναγοράς, η Fed πουλάει προσωρινά ένα ομόλογο σε μια τράπεζα (όπως ακριβώς αγοράζει προσωρινά ένα ομόλογο από μια τράπεζα σε μια συναλλαγή repo).
Αυτό απορροφά αποθέματα από το σύστημα, όπως τα repos προσθέτουν αποθέματα στο σύστημα.
Από σχεδόν μηδενικό τον Μάρτιο του 2021, το ποσό των reverse repos αυξήθηκε σε 2.421,6 δισεκατομμύρια δολάρια στις 15 Ιουνίου, μειώνοντας το ποσό των διαθέσιμων αποθεματικών κατά το ίδιο ποσό.
Ο ισολογισμός της Fed δεν έχει συρρικνωθεί λόγω της απλής λογιστικής: το ομόλογο στο οποίο βασίζεται η συναλλαγή repo εξακολουθεί να καταγράφεται στον ισολογισμό της Fed.
Οι τράπεζες, εν τω μεταξύ, επωφελούνται από αυτή τη συναλλαγή, παρόλο που τα αποθεματικά τους μειώνονται προσωρινά, κερδίζοντας πρακτικά 0,8% χωρίς κινδύνους (η Fed αύξησε το επιτόκιο ανάθεσης στα reverse repos στο 1,55% στις 15 Ιουνίου και πιθανότατα θα το αυξήσει στο εγγύς μέλλον καθώς το επιτόκιο της αγοράς συνεχίζει να αυξάνεται).
04_4.JPG
Όποια και αν είναι αυτή, δεν είναι μια πολιτική που θα τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό - στην πραγματικότητα, ο πληθωρισμός θα είναι πραγματικά παροδικός εάν η Fed συνεχίσει την τρέχουσα πολιτική της.
Αυτό είναι κάπως ειρωνικό, καθώς η Fed αύξησε τις κατοχές της σε ομόλογα με δείκτη πληθωρισμού, υποδηλώνοντας ότι οι ίδιοι οι οικονομολόγοι της δεν πιστεύουν την παροδική αφήγηση. Φυσικά, είναι πιθανό ότι η Fed μπορεί απλώς να προετοιμάζεται για τον επόμενο γύρο πληθωριστικής πολιτικής.
Το σίγουρο είναι ότι η Fed εξουδετερώνει πλέον τον προηγούμενο πληθωρισμό της.
Ο μεγάλος πληθωρισμός του 2020 πήγε πρώτα στον λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ στη Fed και μετά στους ευνοούμενους πελάτες της κυβέρνησης.
Καθώς η κυβέρνηση κατέβασε τον λογαριασμό της, τα χρήματα πήγαν στις τράπεζες και κατατέθηκαν στη Fed ως αποθεματικά.

Σε αυτό το σημείο, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να έχει επιταχυνθεί.

Οι τράπεζες ήταν ήδη γεμάτες με αποθέματα και θα μπορούσαν να έχουν χορηγήσει πίστωση πέρα ​​από το παλιρροϊκό κύμα πρόσθετων αποθεματικών που εισέρρεαν σε αυτές.
Αυτό πιθανότατα θα είχε συμβεί καθώς το επιτόκιο της αγοράς άρχισε να αυξάνεται, αν όχι νωρίτερα, αλλά απομυζώντας τα αποθεματικά των τραπεζών η Fed περιορίζει το πληθωριστικό δυναμικό των τραπεζών.
Η πιστωτική επέκταση είναι ακόμα δυνατή, καθώς οι τράπεζες διατηρούν έναν ιστορικά αυξημένο δείκτη αποθεματικών-καταθέσεων της τάξης του 20% περίπου και από το 2020 έχουν απελευθερωθεί από κάθε είδους υποχρεωτικό νόμιμο αποθεματικό.
Όμως, μειώνοντας τα αποθεματικά στο σύστημα, η Fed αποτρέπει ουσιαστικά αυτήν την εξέλιξη.
Αφού κορυφώθηκε σε πάνω από 23%, ο δείκτης αποθεματικών μειώνεται σταθερά από τον Σεπτέμβριο του 2021, φθάνοντας στο 19% τον Απρίλιο, όπως φαίνεται στο σχήμα 5.
Δεδομένου ότι οι συναλλαγές αντίστροφης επαναγοράς συνεχίστηκαν τον Μάιο και τον Ιούνιο, η νομισματική συρρίκνωση που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο είναι πιθανή συνεχίζεται, αν και θα πρέπει να περιμένουμε πιο πρόσφατα στοιχεία για την προσφορά χρήματος για να το επιβεβαιώσουν.
05_1.JPG

Τι γίνεται τώρα;

Ό,τι κι αν συμβεί στη συνέχεια, ένα πράγμα είναι ξεκάθαρο: η κρίση είναι ήδη μπροστά μας.
Οι πτώσεις στο χρηματιστήριο και το χάος των χρηματοπιστωτικών αγορών είναι ήδη εμφανή και εντυπωσιακά.
Η ζημιά έχει ήδη γίνει.
Και ενώ έχω επικεντρωθεί εδώ στην εποχή του Covid, ήδη οδεύαμε προς την κρίση το 2019—ο κορωνοϊός απλώς έδωσε μια δικαιολογία για μια τελευταία γιγάντια πληθωριστική υπερφαγία.
Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι απλώς οι κακοεπενδύσεις των δύο τελευταίων ετών που πρέπει να ξεκαθαρίσουν - αλλά η συσσωρευμένη καταστροφή κεφαλαίου των τελευταίων δεκαπέντε ετών γίνεται πλέον εμφανής.
Πόσο κεφάλαιο σπαταλήθηκε σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας που δεν είχαν καμία πιθανότητα να αποκομίσουν ποτέ κέρδη;
Όπως επισημαίνει αυτό το άρθρο στο The Atlantic, τεράστια ποσά κεφαλαίου διατέθηκαν σε τεχνολογικά έργα που στοχεύουν στον τρόπο ζωής της μοντέρνας αστικής χιλιετίας—και τώρα που δεν μπορούν να καλύψουν το λειτουργικό κόστος με ατελείωτες εισροές επιχειρηματικών κεφαλαίων, οι τιμές εκτοξεύονται και οι εταιρείες απολύουν εργαζομένους .
Η έκρηξη στις κατασκευές βρίσκεται επίσης στο τέλος της, καθώς η ζήτηση για στέγαση είναι απίθανο να παραμείνει αυξημένη καθώς τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων αυξάνονται.

Κατά πάσα πιθανότητα, η Fed δεν πρόκειται να διατηρήσει την πορεία της.

Η πίεση από τα οικονομικά και την κυβέρνηση είναι πιθανό να την αναγκάσει να επιστρέψει στον πληθωρισμό, αλλά αυτός ο πληθωρισμός δεν μπορεί να αποτρέψει την κατάρρευση.
Όπως τόνισε ο Ludwig Von Mises, δεν μπορείς να ξεκαθαρίσεις την οικονομική κρίση με ακόμα μια ένεση ρευστοτητας από εκτύπωση χαρτονομίσματος. 
Αυτό που μπορεί να κάνει η Fed είναι να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την κυβέρνηση και να διασώζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα όταν βρίσκονται υπό πίεση.
Και τα δύο θα είναι πολύ πληθωριστικά.
Ο υψηλός πληθωρισμός θα παραμείνει, δεδομένων των πολιτικών πιέσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης