Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Γιατί το ρούβλι βρίσκεται σε υψηλά 7ετίας, παρά τις κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία; Οι 3 λόγοι

Γιατί το ρούβλι βρίσκεται σε υψηλά 7ετίας, παρά τις κυρώσεις της Δύσης προς τη Ρωσία; Οι 3 λόγοι

Πολλοί αναλυτές θεωρούν την ενίσχυση του ρουβλίου συγκυριακή

 

Σχετικά Άρθρα

Στα επίπεδα των 52,3 ρουβλίων ανά δολάριο βρίσκεται σήμερα το ρωσικό νόμισμα, φτάνοντας στο ισχυρότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2015.
Το ρούβλι συνεχίζει την ισχυρή πορεία του από τα επίπεδα των 139 ρουβλίων ανά δολάριο που βρέθηκε στις αρχές Μαρτίου, όταν οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση άρχισαν να επιβάλλουν κυρώσεις στη Μόσχα ως απάντηση στην εισβολή της στην Ουκρανία.
Και αυτή η εκπληκτική άνοδος του ρουβλίου, έδωσε ισχυρή ώθηση στην πολιτική του Κρεμλίνου, ότι οι δυτικές κυρώσεις δεν λειτουργούν.
Στα τέλη Φεβρουαρίου, μετά την αρχική πτώση του ρουβλίου και τέσσερις ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, η Ρωσία υπερδιπλασίασε το βασικό επιτόκιο της χώρας στο 20% από 9,5% που ήταν πριν.
Από τότε, η αξία του νομίσματος έχει βελτιωθεί σε σημείο που η Κεντρική Τράπεζα είχε περιθώριο να μειώσει το επιτόκιο τρεις φορές για να φτάσει στο 11% στα τέλη Μαΐου.
Το ρούβλι έχει γίνει τόσο ισχυρό που η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας λαμβάνει ενεργά μέτρα για να προσπαθήσει να το αποδυναμώσει, φοβούμενη ότι αυτό θα καταστήσει τις εξαγωγές της λιγότερο ανταγωνιστικές.

Τι πραγματικά κρύβεται πίσω από την άνοδο του νομίσματος;

Οι λόγοι είναι απλοί: οι εντυπωσιακά υψηλές τιμές ενέργειας, οι έλεγχοι κεφαλαίων και οι ίδιες οι κυρώσεις.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου.
Ο κύριος πελάτης της;
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αγοράζει ρωσική ενέργεια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων την εβδομάδα, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να την τιμωρήσει με κυρώσεις.
Αυτό φέρνει την ΕΕ σε δύσκολη θέση – έχει στείλει τώρα εκθετικά περισσότερα χρήματα στη Ρωσία σε αγορές πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα από ό,τι έστειλε βοήθεια στην Ουκρανία, η οποία βοήθησε να γεμίσει το σεντούκι του πολέμου του Κρεμλίνου.
Και με τις τιμές του αργού Brent κατά 60% υψηλότερες από ό,τι ήταν πέρυσι, παρόλο που πολλές δυτικές χώρες έχουν περιορίσει τις αγορές πετρελαίου από τη Ρωσία, η Μόσχα εξακολουθεί να έχει κέρδη ρεκόρ.
Στις πρώτες 100 ημέρες του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, η Ρωσική Ομοσπονδία άντλησε έσοδα 98 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, σύμφωνα με το Κέντρο Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα, έναν ερευνητικό οργανισμό με έδρα τη Φινλανδία.
Περισσότερα από τα μισά από αυτά τα κέρδη προέρχονταν από την ΕΕ, περίπου 60 δισεκατομμύρια δολάρια.
Και ενώ πολλές χώρες της ΕΕ σκοπεύουν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας, αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει χρόνια – το 2020, το μπλοκ στηρίχθηκε στη Ρωσία για το 41% ​​των εισαγωγών φυσικού αερίου και το 36% των εισαγωγών πετρελαίου, σύμφωνα με τη Eurostat.
Μπορεί η ΕΕ να ενέκρινε ένα πακέτο κυρώσεων τον Μάιο που απαγόρευε εν μέρει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, αλλά είχε σημαντικές εξαιρέσεις για το πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών, καθώς χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σλοβενία ​​δεν μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε εναλλακτικές πηγές πετρελαίου.
Επίσης, αποστέλλονται δια θαλάσσης.

Η υψηλή τιμή του πετρελαίου

«Αυτή η συναλλαγματική ισοτιμία που βλέπετε για το ρούβλι υπάρχει επειδή η Ρωσία εμφανίζει ρεκόρ πλεονασμάτων τρεχουσών συναλλαγών», δήλωσε στο CNBC ο Max Hess, συνεργάτης στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής.
Αυτά τα έσοδα είναι κυρίως σε δολάρια και ευρώ μέσω ενός πολύπλοκου μηχανισμού ανταλλαγής ρουβλίων.
«Αν και η Ρωσία μπορεί να πουλά ελαφρώς λιγότερα στη Δύση αυτή τη στιγμή, καθώς η Δύση προχωρά σε περικοπές, εξακολουθεί όμως να πουλά σε υψηλές τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Έτσι, αυτό φέρνει ένα μεγάλο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών».
Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Ρωσίας από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του τρέχοντος έτους ήταν λίγο πάνω από 110 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας – περισσότερο από 3,5 φορές το ποσό της ίδιας περιόδου πέρυσι.

Αυστηροί έλεγχοι κεφαλαίων

Οι έλεγχοι κεφαλαίων – ή ο περιορισμός της κυβέρνησης για το ξένο νόμισμα που εγκαταλείπει τη χώρα της – έχουν παίξει μεγάλο ρόλο εδώ, συν το απλό γεγονός ότι η Ρωσία δεν μπορεί να εισάγει τόσα πολλά πια χάρη στις κυρώσεις, που σημαίνει ότι ξοδεύει λιγότερα από τα χρήματά της αγοράζοντας πράγματα από αλλού .
Είναι πραγματικά ένα επιτόκιο Ποτέμκιν, επειδή η αποστολή χρημάτων από τη Ρωσία στο εξωτερικό λόγω των κυρώσεων - τόσο σε Ρώσους ιδιώτες όσο και σε ρωσικές τράπεζες - είναι απίστευτα δύσκολη.
«Οι αρχές εφάρμοσαν αρκετά αυστηρούς ελέγχους κεφαλαίων μόλις επιβλήθηκαν οι κυρώσεις», δήλωσε ο Nick Stadtmiller, διευθυντής στρατηγικής για τις αναδυόμενες αγορές στη Medley Global Advisors στη Νέα Υόρκη.
«Το αποτέλεσμα είναι ότι εισρέουν χρήματα από τις εξαγωγές ενώ υπάρχουν σχετικά λίγες εκροές κεφαλαίων.
Το καθαρό αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ένα ισχυρότερο ρούβλι».

Το ρούβλι: πραγματικά «επιτόκιο Ποτέμκιν»;

Επειδή η Ρωσία είναι πλέον αποκομμένη από το διεθνές τραπεζικό σύστημα SWIFT και έχει αποκλειστεί από τις διεθνείς συναλλαγές σε δολάρια και ευρώ, έχει αφεθεί ουσιαστικά στις συναλλαγές με τον εαυτό της, είπε ο Hess.
Αυτό σημαίνει ότι ενώ η Ρωσία έχει δημιουργήσει έναν τεράστιο όγκο συναλλαγματικών αποθεμάτων που ενισχύουν το νόμισμά της στο εσωτερικό, δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα αποθέματα για να εξυπηρετήσει τις εισαγωγικές της ανάγκες, εξαιτίας των κυρώσεων.
Η συναλλαγματική ισοτιμία του ρουβλίου «είναι πραγματικά μια ισοτιμία Ποτέμκιν, επειδή η αποστολή χρημάτων από τη Ρωσία στο εξωτερικό λόγω των κυρώσεων - τόσο σε Ρώσους ιδιώτες όσο και σε ρωσικές τράπεζες - είναι απίστευτα δύσκολη, για να μην αναφέρουμε τους ελέγχους κεφαλαίων της ίδιας της Ρωσίας», είπε ο Hess..
Στην πολιτική και την οικονομία, ο Ποτέμκιν αναφέρεται σε ψεύτικα χωριά που υποτίθεται ότι χτίστηκαν για να προσφέρουν μια ψευδαίσθηση ευημερίας στη Ρωσίδα αυτοκράτειρα Αικατερίνη τη Μεγάλη.
«Λοιπόν, ναι, το ρούβλι στα χαρτιά είναι αρκετά ισχυρότερο, αλλά αυτό είναι το αποτέλεσμα της κατάρρευσης των εισαγωγών, και ποιο είναι το νόημα της δημιουργίας συναλλαγματικών αποθεμάτων, αν όχι να αγοραστούν αγαθά από το εξωτερικό που χρειάζεται μια οικονομία;
Και η Ρωσία δεν μπορεί να το κάνει αυτό».

Αντανακλά αυτό την πραγματική ρωσική οικονομία;

Σημαίνει η ισχύς του ρουβλίου ότι τα θεμελιώδη οικονομικά μεγέθη της Ρωσίας είναι υγιή και έχουν γλιτώσει από το πλήγμα των κυρώσεων;
Όχι, λένε οι αναλυτές.
«Η ισχύς του ρουβλίου συνδέεται με ένα πλεόνασμα στο συνολικό ισοζύγιο πληρωμών, το οποίο οφείλεται πολύ περισσότερο σε εξωγενείς παράγοντες που συνδέονται με κυρώσεις, τιμές εμπορευμάτων και μέτρα πολιτικής παρά από μακροπρόθεσμες υποκείμενες μακροοικονομικές τάσεις και θεμελιώδη μεγέθη», δήλωσε ο Themos Fiotakis, επικεφαλής έρευνας συναλλάγματος στην Barclays.
Το υπουργείο Οικονομίας της Ρωσίας δήλωσε στα μέσα Μαΐου ότι αναμένει ότι η ανεργία θα φτάσει σχεδόν το 7% φέτος και ότι η επιστροφή στα επίπεδα του 2021 είναι απίθανη το νωρίτερο μέχρι το 2025.
Από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, χιλιάδες διεθνείς εταιρείες έχουν αποχωρήσει από τη Ρωσία, αφήνοντας στο πέρασμά τους τεράστιους αριθμούς ανέργων Ρώσων.
Οι ξένες επενδύσεις έχουν δεχθεί τεράστιο πλήγμα και η φτώχεια σχεδόν διπλασιάστηκε μόνο τις πρώτες πέντε εβδομάδες του πολέμου, σύμφωνα με την ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία της Ρωσίας, Rosstat.
«Το ρωσικό ρούβλι δεν είναι πλέον δείκτης για την υγεία της οικονομίας», είπε ο Hess.
«Ενώ το ρούβλι έχει εκτιναχθεί χάρη στην παρέμβαση του Κρεμλίνου, ακόμη και η ίδια η ρωσική στατιστική υπηρεσία, διάσημη για την ωραιοποίηση των αριθμών, αναγνώρισε ότι ο αριθμός των Ρώσων που ζουν στη φτώχεια αυξήθηκε από 12 εκατ. σε 21 εκατ. το πρώτο τρίμηνο του 2022».
Όσο για το αν μπορεί να διατηρηθεί η ισχύς του ρουβλίου, ο Themos Fiotakis είπε: «Είναι πολύ αβέβαιο και εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί η γεωπολιτική και θα προσαρμοστεί η πολιτική».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης