Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Παρέμβαση Scope: Αντιμέτωπες με νέο κύμα κόκκινων δανείων οι τράπεζες - Απαιτούνται προγράμματα τιτλοποιήσεων

Παρέμβαση Scope: Αντιμέτωπες με νέο κύμα κόκκινων δανείων οι τράπεζες - Απαιτούνται προγράμματα τιτλοποιήσεων
Για νέο κύμα κόκκινων δανείων προειδοποιεί η Scope Ratings…

Δεν κρύβει την ανησυχία της για την κατάσταση που επικρατεί τον τελευταίο καιρό στον τραπεζικό τομέα η Scope Ratings, που προτάσσει την αναγκαιότητα για νέα προγράμματα τιτλοποιήσεων...
Όπως επισημαίνει, η αυστηροποίηση των χρηματοοικονομικών συνθηκών στην Ευρώπη θα αντιστρέψει την πτωτική τάση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs).
Ο λόγος για αυτό είναι πως η αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής συμβαίνει σε μια περίοδο κατά την οποία οι προοπτικές ανάπτυξης επιδεινώνονται, ενώ οι διαταραχές που σχετίζονται με τις εφοδιαστικές αλυσίδες και πληθωριστικές πιέσεις συμπιέζουν τα περιθώρια εταιρικών κερδών, καθώς επίσης και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Scope Ratings, υπάρχουν μεταβλητές και παράγοντες που μπορούν να μετριάσουν τις επιπτώσεις στην πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών.
Οι μαζικές εκκαθαρίσεις των ισολογισμών των τραπεζών τα τελευταία χρόνια δημιούργησε περιθώρια απορρόφησης αύξησης των NPLs.
Το απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων σε μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες έχει υποχωρήσει πάνω από 60% από το 2015 σε 373 δισ. ευρώ από περίπου 1 τρισεκατομμύριο ευρώ.
(σ.σ. σε ό,τι αφορά τις ελληνικές τράπεζες, οι τάσεις στην ποιότητα των οργανικών περιουσιακών στοιχείων ήταν ουδέτερες, με τον μέσο λόγο NPEs στο 9,6%.)
Η μείωση των εταιρικών NPLs ήταν τεράστια, ενώ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια λιανικής έχουν επίσης μειωθεί κατά 50% (Διάγραμμα 1).
1_375.JPG
Αυτό είναι ένα στοιχείο πιστωτικής ισχύος, λέει η Scope, που προσθέτει πως, πέρα από αυτή τη γενικά θετική τάση, παραμένουν θύλακες νέων και κληρονομημένων κινδύνων.

Σταδιακή αντιστροφή…

Σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, η αντιστροφή της καθοδικής τάσης δεν πρόκειται να είναι απότομη, αλλά σταδιακή, λόγω της υστέρησης μεταξύ της επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών και της αναγνώρισης των NPLs.
Άλλωστε, οι αλλαγές δεν είναι ακόμη ορατές, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία των τραπεζών.
Το κόστος κινδύνου για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες το πρώτο τρίμηνο κινήθηκε σε μέτρια επίπεδα και, γενικά, κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 2019-2021, με εξαίρεση τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ήταν εκτεθειμένα στην Ουκρανία και τη Ρωσία.
Επομένως, χρόνος για λήψη μέτρων υπάρχει…
Από την άλλη, η αύξηση των επιτοκίων θα στηρίξει τα έσοδα των τραπεζών και, τελικά, την ικανότητά τους να απορροφήσουν υψηλότερες πιστωτικές απώλειες.
Όμως, παρότι η ανατιμολόγηση του ισολογισμού θα πρέπει να είναι θετική, οι αυστηρότεροι πιστωτικοί όροι θα προκαλέσουν μείωση της ζήτησης για πιστώσεις, περιορίζοντας την ανοδική πορεία για τα κέρδη των τραπεζών.
Η δημιουργία ενός αποτελεσματικού μηχανισμού προκειμένου οι τράπεζες να απαλλάσσονται από NPL μέσω πωλήσεων χαρτοφυλακίων και τιτλοποιήσεων ήταν ζωτικής σημασίας.
Αυτό υπήρξε βασικός μοχλός για τη μαζική μείωση των κόκκινων δανείων και εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για τις αρχές της ΕΕ, αναφέρει η Scope Ratings.
Ως εκ τούτου, η αύξηση των NPLs δεν θα σημαίνει απαραίτητα υψηλότερους δείκτες NPLs…

Οι λόγοι της αύξησης των NPLs…

Η συσσώρευση θυλάκων κινδύνων προκαλεί ανησυχία. H Scope Ratings επισημαίνει τους ακόλουθους…
α) Νέες ομάδες ευάλωτων δανειοληπτών θα αναδυθούν καθώς αυξάνονται τα επιτόκια…

β) Η παρατεταμένη περίοδος άφθονης ρευστότητας και χαμηλών επιτοκίων αύξησε τον κίνδυνο ακραίας διολίσθησης στις χρηματοπιστωτικές αγορές, αλλά και γενικότερα - η ΕΚΤ έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για τους αυξανόμενους κινδύνους σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση με μόχλευση.

γ) Από τα τέλη Φεβρουαρίου, οι προσπάθειες για τον εντοπισμό τρωτών σημείων επικεντρώθηκαν στην άμεση πιστωτική έκθεση προς την Ουκρανία και τη Ρωσία.
Η άμεση έκθεση είναι διαχειρίσιμη, αλλά η κατανόηση των αντισυμβαλλομένων που εκτίθενται στις έμμεσες επιπτώσεις του πολέμου ή στο εξελισσόμενο καθεστώς κυρώσεων είναι ασαφές.

δ) Νέα τρωτά σημεία και ευαλωτότητες έχουν κάνει την εμφάνισή τους για κλάδους και δανειολήπτες που είναι πιο εκτεθειμένοι σε πληθωριστικές πιέσεις, για παράδειγμα σε σχέση με τις τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και άλλων πρώτων υλών.

Αντιστροφή τάσης

Μια πιθανή αντιστροφή της τάσης στον σχηματισμό NPLs θα χρειαστεί χρόνο για να υλοποιηθεί.
Σύμφωνα με τη Scope, ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν ήταν ορατό στο τέλος του πρώτου τριμήνου.
Το κόστος κινδύνου για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν μέτριο το πρώτο τρίμηνο και ήταν γενικά κάτω από τον μέσο όρο της περιόδου 2019-2021, εκτός από τις τράπεζες που ήταν περισσότερο εκτεθειμένες στην Ουκρανία και τη Ρωσία (Διάγραμμα 2).
δφ.JPG
Μερικές τράπεζες έχουν αναστρέψει τις προβλέψεις.
Το κόστος του κινδύνου έχει επηρεαστεί από τις προσπάθειες διατήρησης ή ενίσχυσης των επικαλύψεων λόγω της επιδείνωσης των οικονομικών προοπτικών και όχι λόγω σημαντικής αύξησης σε αθέτηση πληρωμών συγκεκριμένων αρχείων.
Θα ακολουθήσουν περισσότερα το δεύτερο τρίμηνο, ιδίως για τη Societe Generale…
2_321.JPG
αδδδδ_1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης