Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BlackRock: Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων οι αγορές - Μακριά από μετοχές και ομόλογα, δεν υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες

BlackRock: Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων οι αγορές - Μακριά από μετοχές και ομόλογα, δεν υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες
Τα τρέχοντα υψηλά ποσοστά του ΔΤΚ αντικατοπτρίζουν μια ανισορροπία ζήτησης και προσφοράς σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία…
Σχετικά Άρθρα

Δεν βλέπει ευκαιρίες στις αγορές ο επενδυτικός κολοσσός της BlackRock, καθώς οι κεντρικές τράπεζες ψελλίζουν μισόλογα, αδυνατώντας είτε από αδυναμία είτε από επιλογή να εφαρμόσουν ένα αποτελεσματικό πλέγμα μέτρων
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, οι κινήσεις των κεντρικών τραπεζών την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες, εν πολλοίς, αναβάθμισαν την πολιτική νομισματικής σύσφιξης, αποκαλύπτουν το εξής:
ότι πολλοί αγνοούν τη επίδραση που έχει το γεγονός αυτό καθαυτό στην ανάπτυξη.
Ως αποτέλεσμα, λέει η BlackRock, η οικονομική δραστηριότητα τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες προηγμένες οικονομίες αναμένεται να επιβραδυνθεί.
Επομένως, δεν πρόκειται για ένα περιβάλλον το οποίο προσφέρεται για αγορές στα χαμηλά…
Σύμφωνα δε με τις προβολές της κεντρικής τράπεζας, οι Αμερικανοί policy makers σκοπεύουν να στείλουν το βασικό επιτόκιο αναφοράς στο 4% ως το 2023…
Όπερ σημαίνει… πως θα καταλήξει πέρα από το ουδέτερο επίπεδο του 2,5% - επίπεδο που ούτε θερμαίνει ούτε «κρυώνει» την οικονομική δραστηριότητα.
4_179.JPG
Η Fed συνεχίζει να προβλέπει ανάπτυξη παρόμοια με την τάση (κόκκινη γραμμή, δεξί γράφημα).
Ήδη οι οικονομικές συνθήκες αυστηροποιούνται.
Σε αυτό το πλαίσιο, ήτοι με την ανάπτυξη να επιβραδύνεται και τις τιμές στην Ενέργεια στον… Θεό, λέει η BlackRock, «αναμένουμε επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος για το υπόλοιπο του έτους και το 2023».
Σύμφωνα με τον αμερικανικό επενδυτικό οίκο, η Fed έχει αποφασίσει να αυξήσει τα επιτόκια φέτος σε επίπεδα που σαφώς θα επιβραδύνουν την οικονομία.
Φαίνεται λοιπόν να ανταποκρίνεται στις τρέχουσες συνθήκες, που ορίζονται από τον υψηλό πληθωρισμό.
Η αλήθεια είναι όμως πως δεν θέλει επιβράδυνση…
Ο πρόεδρος της Jay Powell δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν προσπαθεί να προκαλέσει ύφεση.

Αιτία πληθωρισμού

Τα τρέχοντα υψηλά ποσοστά του ΔΤΚ αντικατοπτρίζουν μια ανισορροπία ζήτησης και προσφοράς σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.
Με άλλα λόγια, οι πληθωριστικές πιέσεις δεν οφείλονται στη ζήτηση, αλλά στην ασυνήθιστα χαμηλή παραγωγική ικανότητα μετά την πανδημία.
Στην πραγματικότητα, η Fed βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα οξύ δίλημμα: είτε να μειώσει τη οικονομική δραστηριότητα είτε να ζήσει με επίμονο πληθωρισμό ενώ η παραγωγική ικανότητα ανακάμπτει – αλλά ακόμη δεν το αποδέχεται αυτό, αφού εκτιμά πως θα υπάρξει επιστροφή της προσφοράς, η οποία θα επιλύσει το πρόβλημα.
Γι’ αυτό κάθε ανοδική έκπληξη σε σχέση με τον πληθωρισμό θα οδηγεί σε πιο αυστηρή πολιτική.
Όμως, όταν το μακροοικονομικό περιβάλλον διαμορφώνεται από περιορισμούς παραγωγής, η Fed δεν μπορεί να αποφύγει την αστάθεια.
Μπορεί να «ανταλλάξει» τη μεταβλητότητα του πληθωρισμού μόνο με τη μεταβλητότητα της παραγωγής.

Πώς ρυθμίζεται η σχέση πληθωρισμού - ανάπτυξης;

Πιστεύουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα γρήγορα, επειδή η ζώνη του ευρώ θα αισθανθεί νωρίτερα οικονομικό πόνο.
Η προγραμματισμένη εξομάλυνση της πολιτικής της ΕΚΤ υποτιμά τον κίνδυνο της ενεργειακής κρίσης που μπορεί εύκολα να ωθήσει τη ζώνη του ευρώ σε ύφεση.
Τα προβλήματα της ΕΚΤ απεικονίζονται στο καθρέπτη της αστάθειας των περιφερειακών ομολόγων.
Τι σημαίνει όλα τα παραπάνω για τις επενδύσεις;
Ήδη η BlackRock έχει μειώσει τον κίνδυνο δύο φορές φέτος λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών σχετικά με την επίδραση της ενεργειακής κρίσης στην ανάπτυξη και της υπερβολικής σύσφιξης των κεντρικών τραπεζών.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν βλέπει λόγο για αγορές στα χαμηλά - «και αναμένουμε περισσότερη αστάθεια στο μέλλον» καταλήγει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης