Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Σε μακρά και βαθιά ύφεση η οικονομία των ΗΠΑ το δεύτερο εξάμηνο 2022, λόγω επιθετικής σύσφιξης από τη Fed

Nomura: Σε μακρά και βαθιά ύφεση η οικονομία των ΗΠΑ το δεύτερο εξάμηνο 2022, λόγω επιθετικής σύσφιξης από τη Fed
Μετά τη Deutsche Bank, η Nomura γίνεται η δεύτερη παγκόσμια τράπεζα που προβλέπει ότι η οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση
Σχετικά Άρθρα
Μακρά και βαθιά ύφεση προβλέπει για την οικονομία των ΗΠΑ ο ιαπωνικός επενδυτικός όμιλος Nomura.
Όπως επισημαίνει, βασική αιτία για αυτό είναι η αναβάθμιση της νομισματικής σύσφιξης εκ μέρους της Fed...
Ειδικότερα, στις αρχές Απριλίου, η Deutsche Bank συγκλόνισε τη Wall Street όταν έγινε η πρώτη τράπεζα που εγκατέλειψε την γενικά κυρίαρχη «επιφυλακτική αισιοδοξία» και προέβλεψε ότι η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση.
Βεβαίως από τότε τα πράγματα πηηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο για την οικονομία των ΗΠΑ, με τον δείκτη Citi US Eco-suprise index να βυθίζεται στα προ του κορωνοϊού επίπεδα και σe πολυετή χαμηλά.
Citi_US_eco_surprise_0.png

Άλλωστε ήδη τα στοιχεία για το ΑΕΠ από τη Fed της Atlanta για το δεύτερο τρίμηνο έδειχαν ανάπτυξη 0,0%, υποδεικνύοντας ότι η τεχνική ύφεση είναι προ των πυλών.
2022-06-15_09-13-45_3.jpg
Εν μέσω λοιπόν της επιδείνωσης των οικονομικών στοιχείων για την οικονομία των ΗΠΑ, η Nomura έγινε η δεύτερη τράπεζα που ακολουθώντας την Deutsche Bank προέβλεψε ύφεση. Αλλά σε αντίθεση με την DB που υποστήριξε πως η αμερικανική οικονομία θα εισέλθει σε ύφεση προς τα τέλη του 2023, η Nomura προέβλεψε πως η ύφεση θα αρχίσει νωρίτερα, στο δεύτερο εξάμηνο του 2022.
«Η αμερικανική οικονομία πιθανότατα θα πέσει σε ήπια ύφεση μέχρι το τέλος του 2022, καθώς η Federal Reserve αυξάνει τα επιτόκια για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό», προειδοποιεί συγκεκριμένα η Nomura. 
Τι μας λέει δηλαδή η Nomura;
Ότι ο Powell θα οδηγήσει τις ΗΠΑ σε ύφεση, προκειμένου να τιθασεύσει τον πληθωρισμό.
Μερικά σημεία από την έκθεση της Nomura

  • Η Nomura προειδοποιεί ότι οι χρηματοοικονομικές συνθήκες θα γίνουν πιο σφικτές καθώς το καταναλωτικό κλίμα επιδεινώνεται, τα προβλήματα στην προσφορά ενέργειας και τροφίμων χειροτερεύουν και οι προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης έχουν επιδεινωθεί επίσης.
  • «Με την ταχεία επιβράδυνση του momentum της ανάπτυξης και μια Fed αποφασισμένη να αποκαταστήσει τη σταθερότητα των τιμών, πιστεύουμε ότι μια ήπια ύφεση που θα ξεκινήσει το τέταρτο τρίμηνο του 2022 είναι πλέον το πιθανότερο σενάριο», έγραψαν οι οικονομολόγοι της Nomura, Aichi Amemiya και Robert Dent σε ανάλυσή τους, σύμφωνα με το Bloomberg.
  • Οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις των καταναλωτών θα περιορίσουν τον ρυθμό της συρρίκνωσης της οικονομίας, όπως έχει γίνει και προηγούμενες υφέσεις τονίζει η Nomura, αλλά τα χέρια των σχεδιαστών πολιτικής θα είναι δεμένα, λόγω του επίμονα υψηλού πληθωρισμού που δεν θα αδήσει περιθώρια για νομισματικά ή δημοσιομικά μέτρα στήριξης της οικονομίας.
  • Σε ότι αφορά την ανάπτυξη η Nomura μειώνει την ρόβλεψή της για την ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ το 2022 σε 1,8% σε ετήσια βάση, από 2,5% πρηγουμένως. Το 2023, αναμένει το πραγματικό ΑΕΠ να μειωθεί κατά - 1,0% σε ετήσια βάση, αντί +1,3% της προηγούμενης πρόβλεψης.
  • Η τράπεζα αναμένει επίσης ότι το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί στο 5,2% έως το τέλος του 2023 και στο 5,9% έως το τέλος του 2024, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 4,3%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης