Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πώς η «κατακλυσμιαία πολιτική βλακεία» οδήγησε στην έκρηξη του παγκόσμιου πληθωρισμού

Πώς η «κατακλυσμιαία πολιτική βλακεία» οδήγησε στην έκρηξη του παγκόσμιου πληθωρισμού
Πόσα πολιτικά λάθη και ποιων μας έφεραν στον τρέχοντα ανεξέλεγκτο πληθωρισμό
Σχετικά Άρθρα
Στο MishTalk, το blog του Mike Shedlock, επενδυτικού συμβούλου για την παγκόσμια οικονομία, του SitkaPacific Capital Management, βρήκαμε μια από τις πιο καλές - μέσα στη λακωνικότητά της - συνδυαστική εξήγηση για την τρέχουσα πληθωριστική έκρηξη που έχουμε διαβάσει.
Ο ίδιος εστιάζει κυρίως στις εξελίξεις της αμερικανικής οικονομίας, αλλά με κάποιες διαφοροποιήσεις ισχύει και για την Ευρώπη.
Την παραθέτουμε όπως τη βρήκαμε και με τον προκλητικό τίτλο της «Κατακλυσμιαία πολιτική βλακεία».
Γράφει λοιπόν ο Mike Shedlock:
«Ας δούμε ένα χρονοδιάγραμμα για να καταλάβουμε πώς ξεκίνησε και κλιμακώθηκε ο πληθωρισμός.
1. Το πλήγμα του Covid. Τα lockdown που ήταν αναμφισβήτητα δικαιολογημένα στην αρχή, κράτησαν πάρα πολύ καιρό, και επηρεασαν πάρα πολλές επιχειρήσεις. Πολιτικό σφάλμα νούμερο 1.
2. Η Fed (και στην Ευρώπη η ΕΚΤ) αντέδρασε με μια πολύ υπερβολική και παρατεταμένη νομισματική χαλάρωση, συνεχίζοντάς την ως Μάρτιο του 2022. Πολιτικό σφάλμα νούμερο 2.
3. Τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης από το Κογκρέσο και sτην Ευρώπη από τις κυβερνήσεις. Τουλάχιστον τα μέτρα του Biden στην Αμερική ήταν παράλογα. Στην Ευρώπη μπορεί να ήταν στην αρχή απαραίτητα αλλά μετά έγιναν υπερβολικά. Λάθη πολιτικής νούμερο 3.
4. Η μετατόπιση της ζήτησης από τις υπηρεσίες προς τα αγαθά ως αποτέλεσμα των τριών παραπάνω στοιχείων.
5. Η στροφή της ζήτησης στα αγαθά συνέβη όταν υπήρχαν λιγότεροι εργαζόμενοι λόγω των αλλεπάλληλων lock down.
6. Οι ΗΠΑ παρενέβησαν στην Ουκρανία το 2014 δημιουργώντας το έδαφος για πόλεμο. Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky συνέχισε να επιμένει ως το τέλος ότι θέλει να μπει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που και τα δύο ήταν κόκκινες σημαίες για τον Putin. Η επιμονή του Zelensky είναι ένα πολιτικό λάθος, η απόφαση του Putin να κάνει πόλεμο το δεύτερο, και η ανάμειξη των ΗΠΑ στα της Ουκρανίας το 2014 το τρίτο. Άρα έχουμε τα πολιτικά λάθη νούμερα 5, 6 και 7.
6. Ας μην αφήσουμε εκτός την Angela Merkel. Συμμαχώντας με τους Πράσινους, η Μέρκελ προώθησε το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων της Γερμανίας αυξάνοντας την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας της από τη Ρωσία. Αυτό είναι το πολιτικό λάθος νούμερο 8.
8. Και τι κατάφερε ο Biden και οι Πράσινοι των ΗΠΑ που έλεγαν στη Big Oil ότι πρέπει να σταματήσει τις εξορύξεις πετρελαίου; Μαντέψτε. Κατάφεραν τη μείωση των ενεργειακών επενδύσεων. Πολιτικό σφάλμα αριθμός 9.
9. Οι άδικες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ως απάντηση στον πόλεμο κατέστρεψαν τις εφοδιαστικές αλυσίδες στην ενέργεια. Πολιτικά λάθη νούμερα 10 και 11 από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.
10. Τέλος, ας λάβουμε  υπόψη μας την ανόητη ενεργειακή πολιτική του Biden και πώς οδήγησε στην αύξηση της τιμής του πετρελαίου.
Αντί να λάβει μέτρα για την αύξηση της προσφοράς πετρελαίου, ο Biden τα έβαλε με τις πετρελαϊκές εταιρείες, τις απείλησε με αυξήσεις φόρων, τις κατηγόρησε για τη μείωση της παραγωγής βενζίνης στη συνέχεια, με την δυνατότητα διύλισης ήδη περιορισμένη, ζήτησε να αυξηθεί η παραγωγή αιθανόλης από καλαμπόκι για να «πρασινίσουν» κι άλλο τα καύσιμα.
Η ζήτηση αιθανόλης θα αυξήσει την ανάγκη για λιπάσματα και θα οδηγήσει εκτός λειτουργίας περισσότερα μικρά διυλιστήρια που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις πράσινες απαιτήσεις του Biden, μειώνοντας περιατέρω την ικανότητα διύλισης, αυξάνοντς κι άλλο τις τιμές. Πολιτικό λάθος νούμερο 12.
Και μπορεί να έχουμε και συνέχεια, καταλήγει ο Mike Shedlock.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης