Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Σημαντικά για την Ελλάδα τα ευρωπαϊκά κονδύλια της περιόδου 2021 - 2027 - Θα λάβει κεφάλαια στο 25% - 40% του ΑΕΠ 2021

Scope: Σημαντικά για την Ελλάδα τα ευρωπαϊκά κονδύλια της περιόδου 2021 - 2027 - Θα λάβει κεφάλαια στο 25% - 40% του ΑΕΠ 2021
Οι χώρες της Νότιας και της Ανατολικής Ευρώπης θα λάβουν το μεγαλύτερο μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων  απά τα Ταμεία Ανάκαμψης, Συνοχής και το Γεωργικό Ταμείο το διάστημα 2021-2027
Σχετικά Άρθρα
Σημαντικά ευρωπαϊκά κονδύλια αναμένεται να λάβει η Ελλάδα στο διάστημα 2021-2027, από τα τρία ευρωπαϊκά ταμεία, Ανάκαμψης, Συνοχής και Γεωργικό, με ποσά που εκτιμάται ότι θα φτάσουν το 25-40% του ελληνικού ΑΕΠ έτους 2021, αναφέρει ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings σε έκθεσή του.
«Τα κεφάλαια αυτά, όπως και τα κεφάλαια που θα λάβουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναμένεται να τις βοηθήσουν να ανακάμψουν από την πανδημία - ειδικά τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης από τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας», σημειώνει ο γερμανικός οίκος, ενώ προσθέτει πως, «αν και  μεγάλες ωφελημένες θα είναι οι Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία και Γαλλία, θα πάρουν περίπου το ήμισυ του 1,2 τρισεκατομμυρίου ευρώ του συνόλου των ευυωπαϊκών κονδυλίων της επταετίας 2021-2027».

Πώς θα λειτουργήσουν τα τρία ευρωπαϊκά Ταμεία

Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης (NGEU) έχουν σαν στόχο να βοηθήσουν χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που υπέστησαν μεγάλα οικονομικά σοκ λόγω της πανδημίας το 2020, ενώ οι πόροι του Ταμείου Συνοχής, το οποίο υποστηρίζει μακροπρόθεσμους αναπτυξιακούς στόχους, καθώς και του Γεωργικού Ταμείου θα στηρίξουν την οικονομική ανάπτυξη σε εκείνες τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας, σημειώνει η Scope.
Αυτές είναι οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) καθώς και οι χώρες της Βαλτικής, των οποίων οι προοπτικές ανάπτυξης έχουν μειωθεί αισθητά λόγω του υψηλού πληθωρισμού που αναμένεται να περιορίσει την εγχώρια κατανάλωση.
Συνολικά, η ΕΕ θα εκταμιεύσει περίπου 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ (περίπου 8,5% του ΑΕΠ της ΕΕ-27) κατά την περίοδο 2021-27 μέσω των Ταμείων Συνοχής (387 δισ. ευρώ) και των Ταμείων Γεωργικής Πολιτικής (261 δισ. ευρώ).
Σε αυτά τα ποσά επίσης προστίθενται πόροι 255 εκατ ευρώ, που εκκρεμούν από το προηγούμενο κοινοτικό Προϋπολογισμό 2014-2020, και οι οποίοι είναι δυνατό να εκταμιευθούν μέχρι το 2023.
Τέλος υπάρχουν επίσης και τα 332 δισεκατομμύρια ευρώ επιχορηγήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Αυτά τα κεφάλαια αντιπροσωπεύουν επομένως τους σημαντικότερους μηχανισμούς αναδιανομής για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και της βιώσιμης ανάπτυξης των χωρών της ΕΕ, τονίζει η Scope.
pni1.JPG

Η Ιταλία είναι μακράν ο μεγαλύτερος δικαιούχος ευρωπαϊκών πόρων σε απόλυτες τιμές καθώς πρόκειται να λάβει περίπου 185 δισ. ευρώ, και άλλα 123 δισ. ευρώ σε δάνεια NGEU, ακολουθούμενη από την Ισπανία που θα λάβει 177 δισ. ευρώ, την Πολωνία που θα λάβει 165 δισ. ευρώ, τη Γαλλία που θα λάβει 123 δισ. ευρώ, τη Ρουμανία που θα λάβει 81 δισ. ευρώ και τη Γερμανία που θα λάβει 77 δισ. ευρώ.
Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αναμένεται να ωφελήσει περισσότερο την Ιταλία και την Ισπανία, τα Ταμεία Συνοχής την Πολωνία με 79 δισ. ευρώ, ακολουθούμενη από την Ιταλία (43 δισ. ευρώ), την Ισπανία (36 δισ. ευρώ) και τη Ρουμανία ( 32 δισ. ευρώ).
Αντίθετα, η κοινή γεωργική πολιτική εξακολουθεί να ωφελεί περισσότερο τη Γαλλία με 46 δισ. ευρώ, ακολουθούμενη από την Ισπανία και τη Γερμανία (31 δισ. αμφότερες), την Ιταλία (27 δισ.) και την Πολωνία (22 δισ.).
Συνολικά, επτά κράτη μέλη θα λάβουν το 70% αυτών των κονδυλίων της ΕΕ με επικεφαλής την Ιταλία, την Ισπανία και την Πολωνία που όλες τους θα αντλήσουν ποσοστά μεταξύ 13-15%, ακολουθούμενες από τη Γαλλία (10%), τη Ρουμανία (6,5%), τη Γερμανία (6,3%) και την Ελλάδα (5).
Τα άλλα 20 κράτη μέλη λαμβάνουν περίπου το 30% αυτών των κεφαλαίων μαζί.

Δάνεια SURE

Αυτά τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν τα δάνεια SURE, το προσωρινό μέσο για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων που σχετίζονται με την απασχόληση κατά τη διάρκεια της κρίσης του Covid-19 καθώς και το κομμάτι των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που αφορούν δάνεια τα οποία θα αποπληρωθούν από τα κράτη μέλη με την πάροδο του χρόνου.
Ωστόσο, οι κύριοι χρήστες και των κονδυλίων SURE είναι τα ίδια κράτη μέλη.
Η Ιταλία έλαβε 27 δισ. ευρώ για SURE, η Ισπανία έλαβε 21 δισ. ευρώ στο SURE, ακολουθούμενη από την Πολωνία με 11 δισ. ευρώ.
Ορισμένες χώρες πάλι έχουν υποβάλει ελάχιστα αιτήματα για δάνεια NGEU μέχρι στιγμής: συγκεκριμένα η Ιταλία, η Ρουμανία (14,9 δισ. ευρώ), η Ελλάδα (12,7 δισ.) και η Πολωνία (11,5 δισ.).
Τα δάνεια αυτά θα αποπληρωθούν αλλά οι χώρες εξακολουθούν να επωφελούνται από τα χαμηλότερα επιτόκια, τα οποία του συγκεκριμένου τύπου δανείων, που έχουν ως αποτέλεσμα εξοικονόμηση κεφαλαίων περίπου 3,8 δισ. ευρώ για την Ιταλία, 1,6 δισ. ευρώ για την Ισπανία, 0,9 δισ. ευρώ για τη Ρουμανία και 0,5 ευρώ δις για την Ελλάδα.
Τέλος, η Κροατία, η Βουλγαρία, η Λετονία, η Σλοβακία, η Ελλάδα, η Ρουμανία και η Ουγγαρία θα λάβουν ευρωπαϊκούς πόρους μεταξύ 30-45% του ΑΕΠ τους έτους 2021 για την περίοδο 2021-27, ενώ η Πολωνία, η Λιθουανία, η Εσθονία και η Πορτογαλία μεταξύ 25-30%.
Για την Ιταλία και την Ισπανία, τους κύριους δικαιούχους σε απόλυτες τιμές, τα ποσοστά αυτά εξακολουθούν να είναι υψηλά, περίπου 15% για την Ισπανία και 10% για την Ιταλία, έναντι 5% για τη Γαλλία και 2% για τη Γερμανία.

pni2.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης