Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Τα 4 στοιχεία που θα πρέπει να προσέξουν οι αγορές στην ΕΚΤ

Citigroup: Τα 4 στοιχεία που θα πρέπει να προσέξουν οι αγορές στην ΕΚΤ

Η Citigroup αναμένει από την ΕΚΤ να αναθεωρήσει απότομα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, αλλά να αναθεωρήσει ακόμη περισσότερο τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό για τα επόμενα δύο χρόνια

 

Σχετικά Άρθρα

Στην προσεχή συνεδρίαση της 9ης Ιουνίου 2022, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αναμένεται ευρέως να ανακοινώσει το τέλος των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων του και να επιβεβαιώσει ότι η αύξηση των επιτοκίων πολιτικής θα ξεκινήσει τον Ιούλιο.
Ωστόσο, η βασική πληροφορία που αναζητούμε από αυτή τη συνάντηση δεν έχει τη μορφή σκληρών αποφάσεων αλλά επικοινωνιακά, αναφέρει η Citigroup.
Συγκεκριμένα, πόσο ευθυγραμμισμένη θα είναι η δήλωση νομισματικής πολιτικής με το άρθρο πολιτικής που δημοσιεύτηκε στις 23 Μαΐου από την Christine Lagarde.
Ένα υψηλό επίπεδο ευθυγράμμισης θα υποδείκνυε μια σταδιακή αύξηση των επιτοκίων και μια πιο προβλέψιμη πολιτική.
Ένα χαμηλότερο επίπεδο ευθυγράμμισης θα υποδείκνυε ταχύτερο ρυθμό αύξησης των επιτοκίων, αλλά και πιο ασταθή πολιτική, με συνέπεια μεγαλύτερο κίνδυνο κατακερματισμού.

Μια νέα λειτουργία αντίδρασης

Ο τερματισμός της μελλοντικής καθοδήγησης κινδυνεύει να δημιουργήσει κενό, σε ένα πλαίσιο όπου οι διαφωνίες σχετικά με την επιθυμητή κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής μεταξύ των μελών του συμβουλίου της ΕΚΤ φαίνονται έντονες, αναφέρει η Citigroup.
Σε αυτό το πλαίσιο, ερμηνεύει το πλαίσιο πολιτικής που έθεσε η Lagarde στο πρόσφατο ιστολόγιό της, ως μια πειστική προσπάθεια διαμόρφωσης μιας νέας πολιτικής λειτουργίας, η οποία αντιμετωπίζει τις ανησυχίες όλων των μερών.
Αναμένεται ότι αυτό το πλαίσιο θα εγκριθεί ευρέως.
Εάν δεν ήταν, τότε η προβλεψιμότητα της πολιτικής της ΕΚΤ δεν θα επιτυγχανόταν.

Δέσμευση για αύξηση των επιτοκίων, αλλά όχι πολύ γρήγορα

Ενώ ο οδικός χάρτης που πρότεινε η Lagarde συνεπάγεται διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, και έτσι θα επέτρεπε θεωρητικά αυξήσεις μεγαλύτερες από 25 μ.β., η Citigroup αναμένει ότι οι αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μ.β. θα εξακολουθούσαν να ερμηνεύονται ως απόκλιση από τον οδικό χάρτη και επομένως παραμένουν απίθανες, εκτός εάν (σε αντίθεση με τις προσδοκίες) προκύψουν πειστικά στοιχεία ότι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό διαψεύδονται.

Το εργαλείο κατά του κατακερματισμού που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα

Η Citigroup αναμένει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα παράσχει συγκεκριμένες λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύει να προστατεύσει τη ζώνη του ευρώ από τον «κατακερματισμό».
Αναμένει, επίσης, ότι η δέσμευσή της να το πράξει θα διατηρήσει τη μορφή μιας γενικής υπόσχεσης να ενεργήσει «αν χρειαστεί».
Αυτό είναι ένα ακόμη κίνητρο για να αποφευχθεί η άσκοπη δημιουργία δυνητικά αποσταθεροποιητικών τάσεων, όπως το εάν και πότε η ΕΚΤ μπορεί να αποφασίσει να διακόψει την πλήρη επανεπένδυση του χαρτοφυλακίου που αποκτήθηκε στο πλαίσιο του APP.

Προβλέψεις: πληθωρισμός ανοδικά, ανάπτυξη πτωτικά

Η Citigroup αναμένει από την ΕΚΤ να αναθεωρήσει απότομα τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη, αλλά να αναθεωρήσει ακόμη περισσότερο τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό για τα επόμενα δύο χρόνια.
Ο πληθωρισμός του 2024 πιθανότατα θα εξακολουθεί να είναι κοντά στον στόχο, επιβεβαιώνοντας ότι πληρούνται τα κριτήρια για τις αυξήσεις των επιτοκίων που διατυπώνονται στην καθοδήγηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης