Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Πληθωρισμός, επιτόκια, εφοδιαστικές αλυσίδες - Οι αγορές εισέρχονται στην εποχή του παγκόσμιου χάους

Rabobank: Πληθωρισμός, επιτόκια, εφοδιαστικές αλυσίδες - Οι αγορές εισέρχονται στην εποχή του παγκόσμιου χάους
Είναι πολύ δύσκολο να αποφανθεί κανείς πότε πρέπει να αγοράσει το τάδε ή το δείνα περιουσιακό στοιχείο, σε μια εποχή μακροπρόθεσμου πληθωρισμού και διάβρωσης της δυτικής ηγεμονίας, όπως αυτή που ανατέλλει
Σχετικά Άρθρα

Η Fed έχει αρχίσει να ανεβάζει τα επιτόκια της, με την ελπίδα ότι θα τιθασεύσει τον πληθωρισμό και αναμένεται να προχωρήσει με επιθετικές αυξήσεις της τάξης των 50 μονάδων βάσης σε κάθε της συνεδρίαση, τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Σεπτέμβριο και μετά βλέπουμε - αν και σύμφωνα με ορισμένες πηγές θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια της και μετά το φθινόπωρο, μέχρις ότου φτάσουν τουλάχιστον στο 3,5%.
Κατά συνέπεια, η αύξηση των επιτοκίων πρέπει να θεωρείται σίγουρη.
Το πρόβλημα όμως είναι είναι εξίσου αυξάνονται και οι τιμές της ενέργειας.

Το Σαββατοκύριακο 4/5 Ιουνίου οι Σαουδάραβες αύξησαν τις τιμές πώλησης του πετρελαίου τους τους για την Ασία και την Δυτική Ευρώπη, ενώ τις διατήρησαν αμετάβλητες για τις ΗΠΑ.
Αυτό σημαίνει πως ο Λευκός Οίκος κατήγαγε μια μικρή νίκη αλλά το brent διαπραγματεύονταν στις 6/6 στην Ασία στα 121,36 δολάρια.

Και τι σχεδιάζουν οι ΗΠΑ για τη συνέχεια: να χαλαρώσουν λίγο τις κυρώσεις της Βενεζουέλας και του Ιράν για να πάει λίγο από το πετρέλαιό τους στην Ευρώπη να υποκαταστήσει τις ρωσικές εισαγωγές και να εξαρτήσουν την Ευρώπη από τον «παρία» - κατά Biden - της διεθνούς κοινότητας, τη Σαουδική Αραβία, η οποία βεβαίως υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να κάνει και πολλά πράγματα,, ειδικά σε ότι αφορά την ικανότητα διύλισης, η οποία χρειάζεται 3-5 χρόνια για να πιάσει τα επίπεδα διύλισης του πετρελαίου της Ρωσίας που η Δύση θέλει να βγάλει «εκτός».

Και τι γίνεται με την Κίνα;
Παρόλο που οι ΗΠΑ επικεντρώνουν την πολιτική τους στον κίνδυνο που αποτελεί για την εθνική ασφάλεια της Ταϊβάν το Πεκίνο, ο Πρόεδρος Biden εξετάζει το ενδεχόμενο μείωσης ορισμένων των δασμών σις εισαγωγές αλουμινίου, οικιακών ειδών και ποδηλάτων από την Κίνα για να ρίξει τον πληθωρισμό στην αμερικανική οικονομία
.
Χωρίς να αντιλαμβάνεται ότι αν κάνει κάτι τέτοιο, θα αναγνωρίσει στην πράξη την γεωπολιτική αδυναμία των ΗΠΑ και το γεγονός ότι η Κίνα και η Ρωσία ελέγχουν τις αλυσίδες εφοδιασμού - χωρίς μάλιστα να πετύχει να ρίξει τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός παραμένει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αυτή την εβδομάδα τόσο για τον Λευκό Οίκο («Πώς θα μειώσουμε τον πληθωρισμό χωρίς να αντιστρέψουμε τις ενέργειές μας που τον βοήθησαν να τον ωθήσουμε ψηλότερα;») όσο και για τις αγορές («Πώς θα μειώσουμε τον πληθωρισμό χωρίς να αντιστρέψουμε τις ενέργειές μας που βοήθησαν να πάμε τις μετοχές υψηλότερα;»).
Να σημειωθεί από τώρα ότι ο ΔΤΚ των ΗΠΑ θα βγει την ερχόμενη Παρασκευή 10 Ιουνίου και αναμένεται να σημειώσει αύξηση κατά 0,7% σε μηνιαία βάση, άρα 8,4% σε ετήσια ακόμη κι αν ο δομικός πληθωρισμός καταγράψει, όπως αναμένεται, μείωση στο 5,9% σε ετήσια βάση από 6,2%.

Ο Putin προφανώς παραμένει απόλυτα πεπεισμένος ότι η Δύση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα δεινά στη δημιουργία των οποίων και η ίδια βοήθησε και ότι οι δυτικές ελίτ θα «σπάσουν» κάτω από την πίεση που τους ασκούνται από τις αγορές εμπορευμάτων.
Και δεν έχει άδικο.
Βλέπουμε ήδη να εμφανίζονται οι πρώτες εντάσεις μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας και μεταξύ Ουκρανίας και ουγγαρίας.
Κάποιοι μάλιστα φτάνουν έως και να αναρωτιούνται για πόσο καιρό οι ΗΠΑ θα παραμείνουν δεσμευμένες στο ουκρανικό όταν γίνει αντιληπτό πόσο μακριά μπορεί να πάει η κρίση.

Την περασμένη εβδομάδα συμπληρώθηκαν 100 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία.
Η Ρωσία πετυχαίνει τους γεωστρατηγικούς της στόχους αλλά και η Ουκρανία φαίνεται αποφασισμένη να παλέψει μέχρι τέλους.
Ακόμη και οι καλύτεροι δυτικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι ακόμη και μια παύση των εχθροπραξιών, θα κατέληγε σε ενίσχυση της Ρωσίας με νέες δυνάμεις και νέους εξοπλισμούς και πιθανότατα την εμπλοκή επρισσότερων χωρών.
Πράγματι, μετά από τις τελευταίες αποστολές πυραυλικών συστημάτων στο Κίεβο απο τη Δύση, στο πλαίσιο των προγραμμάτων στρατιωτικής βοήθειας που εφαρμόζει, ο Ρώσος αξιωματούχος Dmitri Medvedev προειδοποίησε ότι εάν χρησιμοποιηθεί δυτικό πυροβολικό εναντίον του ρωσικού εδάφους, τότε οι ένοπλες δυνάμεις του «δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να χτυπήσουν κέντρα λήψης αποφάσεων.
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τα κέντρα λήψης αποφάσεων σε αυτή την περίπτωση δεν βρίσκονται στην επικράτεια του Κιέβου».

Έχουμε λοιπόν αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed, έχουμε πληθωρισμό στις ΗΠΑ κι έχουμε και τους αμερικανικούς πυραύλους στην Ουκρανία. Πώς όμως συνδέονται όλα αυτά;

Για να κερδίσει η Δύση αυτόν τον γεωοικονομικό αγώνα, θα πρέπει να συμπεριλάβει στις μάχες της τις «αλυσίδες εφοδιασμού».
Στην πραγματικότητα, η Δύση δεν ελέγχει τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Και για να τις ελέγξει, πρέπει να τις φέρει πιο κοντά.

Δηλαδή και να αυξήσει τα επιτόκια, χωρίς να επιδιώξει αυτή τη φορά να τα χρησιμοποιήσει ως εργαλείο για την τόνωση της συνολικής ζήτησης, υπο συνθήκες κατά τις οποίες η συνολική προσφορά στραγγαλίζεται σκόπιμα, στο όνομα του πολέμου που διεξάγει σε βάρος γεωπολιτικούς αντιπάλους, όπως έκανε σε πιο φυσιολογικές εποχές.
Αλλά και να βρει τρόπο να θέσει υπό έλεγχο τις αγορές εμπορευμάτων.

Με δυο λόγια η Fed δεν μπορεί να προσποιείται ότι ελέγχει τις σκιώδεις τραπεζικές συναλλαγές και τις αγορές του Eurodollar που χρηματοδοτούν την κερδοσκοπία για τις τιμές των εμπορευμάτων όπως κάνει σήμερα.

Οι αγορές εξακολουθούν να μην το καταλαβαίνουν πραγματικά αυτό.
Κάποιοι λένε ότι η δημοσιονομική και νομισματική χαλάρωση των τελευταίων χρόνων αυξάνει τον πληθωρισμό επειδή υπάρχει προβλημα προσφοράς.
Άλλοι βλέπουν ότι υπάρχει μια γεωπολιτική σύγκρουση σε εξέλιξη - πολύ μακριά, που ελπίζουν να τελειώσει σύντομα.
Και οι δύο πλευρές ωστόσο αρνούνται να ενώσουν τις κουκκίδες και να δουν ότι η Δύση μπορεί σύντομα να χάσει τη παγκόσμια νομισματική κυριαρχία της.

Κι αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει μια παγκόσμια εναλλακτική λύση για το δολάριο που θα υποστηρίζεται από τις αγορές εμπορευμάτων.

Σημαίνει παγκόσμιο χάος.

Για παράδειγμα, έχουμε το πετρέλαιο στα 121 δολάρια και ακόμη δεν έχει αρχίσει η άνοδος της ζήτησης από της Κίνας. Πού θα πάει το πετρέλαιο σε λίγους μήνες;

Σήμερα οι περισσότεροι στις αγορές αναρωτιούνται πότε θα πρέπει να αγοράσουν ξανά το X ή το Y.
Αλλά είναι πολύ δύσκολο να αποφανθεί κανείς πότε πρέπει να αγοράσει το τάδε ή το δείνα περιουσιακό στοιχείο, σε μια εποχή μακροπρόθεσμου πληθωρισμού και διάβρωσης της δυτικής ηγεμονίας, όπως αυτό που ανατέλλει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης