Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Capital Economics: Υπάρχει μια διαφωνία στην ΕΚΤ που οι αγορές υποτιμούν - Τι μπορεί να φοβάται η Ελλάδα

Capital Economics: Υπάρχει μια διαφωνία στην ΕΚΤ που οι αγορές υποτιμούν - Τι μπορεί να φοβάται η Ελλάδα
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα ωθήσει τελικά την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι αναμένουν φέτος οι αγορές
Σχετικά Άρθρα
Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πιστεύουν ομόφωνα ότι τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν, αλλά διχάζονται για το πόσο γρήγορα.
Αυτό διαπιστώνει η Capital Economics στην τελευταία ανάλυσή της, εκτιμώντας ότι στην προσεχή συνεδρίαση της 9ης Ιουνίου 2022, η ΕΚΤ θα τερματίσει τις καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων στις αρχές Ιουλίου και θα αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων σε θετικά εδάφη έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Η δήλωση πολιτικής είναι επίσης πιθανό να αφήσει ανοιχτή την πόρτα για αύξηση 50 μ.β. τον Ιούλιο, ενώ εκτιμά ότι ο αυξανόμενος πληθωρισμός θα ωθήσει τελικά την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια περισσότερο από ό,τι αναμένουν φέτος οι αγορές.
Επίσης, όπως αναφέρει η Capital Economics, όσο πιο γρήγορα η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για τις περιφερειακές αγορές ομολόγων, όπως η ελληνική.

Αναθεώρηση προς τα κάτω της πρόβλεψης ανάπτυξης (ξανά)

Από τη δημοσίευση των μακροοικονομικών της προβλέψεων τον Μάρτιο, έχουν υπάρξει στοιχεία ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα είναι ασθενέστερη από ό,τι είχε προβλέψει η ΕΚΤ.
Ομολογουμένως, οι επιχειρηματικές έρευνες υποδηλώνουν ότι –σε αντίθεση με τις προβλέψεις της Capital Economics – υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η οικονομία της ευρωζώνης να επεκταθεί ελαφρά το δεύτερο τρίμηνο, αντί να συρρικνωθεί.
Ωστόσο, η τρέχουσα ανθεκτικότητα της οικονομίας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε προσωρινούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της συσσώρευσης παραγγελιών παραγωγής και των αυξημένων δαπανών για αναψυχή και ταξίδια καθώς αίρονται οι περιορισμοί Covid.
Σε κάθε περίπτωση, η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ θα είναι πολύ πιο αδύναμη από την πρόβλεψη του 3,7% που προέβλεψε η ΕΚΤ τον Μάρτιο.
Πιστεύουμε ότι οι νέες προβλέψεις της Τράπεζας θα είναι αύξηση του ΑΕΠ κάτω του 3% για το σύνολο του τρέχοντος έτους.
Στιγμιότυπο_2022-06-02_1.11.17_μμ.png

Αναθεώρηση της πρόβλεψης για τον πληθωρισμό (ξανά)

Εν τω μεταξύ, η ΕΚΤ θα πρέπει να αναθεωρήσει δραστικά τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό του Μαρτίου.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε στο 8,1% τον Μάιο και ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρουμένων της ενέργειας, των τροφίμων, του αλκοόλ και του καπνού) αυξήθηκε στο 3,8%.
Και τα δύο μεγέθη αποτελούν νέα υψηλά ρεκόρ, ενώ οι επιχειρηματικές έρευνες, συμπεριλαμβανομένων των PMI, του ESI και των εθνικών ερευνών δείχνουν ότι οι πιέσεις στις τιμές παρέμειναν έντονες τον Μάιο.
Επιπλέον, η αγορά εργασίας είναι σφιχτή, με το ποσοστό ανεργίας σε ιστορικό χαμηλό και τον αριθμό των κενών θέσεων εργασίας σε υψηλό, επομένως ενισχύεται η εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός των μισθών θα επιταχυνθεί σύντομα, συμβάλλοντας στη διατήρηση του βασικού πληθωρισμού πολύ πάνω από τον στόχο για λίγο ακόμη.
Οι αλλαγές στην παγκόσμια οικονομία θα αναγκάσουν επίσης την ΕΚΤ να αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό.
Οι προβλέψεις της ΕΚΤ τον Μάρτιο υπέθεταν ότι το αργό πετρέλαιο Brent θα είναι κατά μέσο όρο στα 93 δολάρια φέτος και το ευρώ κατά μέσο όρο στα 1,12 δολάρια.
Οι νέες προβλέψεις θα υποθέσουν τιμή πετρελαίου άνω των 110 δολαρίων και ασθενέστερη συναλλαγματική ισοτιμία.
Στιγμιότυπο_2022-06-02_1.11.24_μμ.png

Έρχονται αυξήσεις επιτοκίων, αλλά ο ρυθμός είναι προς συζήτηση

Η συζήτηση για την πολιτική έχει επίσης προχωρήσει από την τελευταία συνεδρίαση για τη νομισματική πολιτική, τον Απρίλιο.
Πολλά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου C. Lagarde, έχουν υποστηρίξει την αύξηση των επιτοκίων έως τον Ιούλιο και την έξοδο από το αρνητικό έδαφος πριν από τα τέλη Σεπτεμβρίου.
Επομένως, η συζήτηση δεν αφορά πλέον αν η ΕΚΤ πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια, αλλά πόσο γρήγορα.
Μερικά μέλη του Συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένων των αρχηγών των κεντρικών τραπεζών της Ολλανδίας και της Αυστρίας, πρότειναν η ΕΚΤ να ακολουθήσει τη Fed, την Τράπεζα του Καναδά και την RBNZ, οι οποίες έχουν πρόσφατα κάνει τουλάχιστον μία «μεγάλη» αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μ.β..
Άλλοι είναι πιο προσεκτικοί. Οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών της Ιταλίας και της Ισπανίας και η πρόεδρος Lagarde έχουν υποστηρίξει μια «σταδιακή» προσέγγιση.

Οι αγορές υποτιμούν τις αυξήσεις επιτοκίων

Έχοντας όλα αυτά υπόψη, η Capital Economics αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τα επιτόκια πολιτικής της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα και ενσωμάτωσε μια αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων κατά 50 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, ακολουθούμενη από τρεις επιπλέον αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο.
Οι αγορές κινήθηκαν επίσης με βάση τις εκτιμήσεις για ταχύτερη σύσφιξη της πολιτικής από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 14 Απριλίου, αλλά όχι τόσο ταχύτερα από ό,τι αναμένουν.

Οι υποσχέσεις της ΕΚΤ δεν θα περιέχουν spreads

Ενώ η εστίαση ήταν στο χρονοδιάγραμμα και την έκταση των αυξήσεων των επιτοκίων, τα σχέδια της ΕΚΤ να αποτρέψει ένα μεγάλο sell off στις αγορές κρατικών ομολόγων είναι αναμφισβήτητα ακόμη πιο σημαντικά.
Πράγματι, όσο πιο γρήγορα η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος για τις περιφερειακές αγορές ομολόγων.
Αυτό τονίστηκε από την αύξηση των περιφερικών περιθωρίων τους τελευταίους μήνες καθώς το PEPP έχει μειωθεί.
Μέχρι στιγμής, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν υποσχεθεί ότι η Τράπεζα θα είναι ευέλικτη και θα επανεκκινήσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων εάν χρειαστεί.
Επιπλέον, έχουν επισημάνει ότι μπορούν να κινηθούν γρήγορα εάν παραστεί ανάγκη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης