Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η μηδενική ανοχή της Κίνας στην covid-19 διαψεύδει τις προσδοκίες για παγκόσμια ανάκαμψη

Η μηδενική ανοχή της Κίνας στην covid-19 διαψεύδει τις προσδοκίες για παγκόσμια ανάκαμψη
Το Πεκίνο υπερασπίστηκε τις πολιτικές του και υποβάθμισε τις παγκόσμιες επιπτώσεις
Σχετικά Άρθρα
Η απότομη επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας που προκλήθηκε από την αυστηρή πολιτική μηδενικών κρουσμάτων COVID-19 και η απομάκρυνση του Πεκίνου από την παραδοσιακή εξάρτηση από την εξωτερική ζήτηση, έχουν δημιουργήσει αμφιβολίες για το πόσο θα συνεισφέρει η χώρα στο μελλοντικό παγκόσμιο εμπόριο και τις επενδύσεις.
Ενώ η Κίνα πραγματοποίησε μια αξιοσημείωτα ταχεία ανάκαμψη από την αρχική ύφεση της πανδημίας, χάρη στις εξαγωγές και την εργοστασιακή παραγωγή, οι αναλυτές αναμένουν ότι η τρέχουσα ύφεση θα είναι πιο δύσκολο να αποτραπεί από αυτή που παρατηρήθηκε στις αρχές του 2020, σημειώνει το Reuters.
Η ζοφερή προοπτική παρουσιάζει προκλήσεις όχι μόνο για τους ηγέτες στο Πεκίνο που ανησυχούν για την αύξηση της ανεργίας, αλλά και για τις ξένες επιχειρήσεις που βασίζονται στην Κίνα.
Οι εκτιμήσεις που βασίζονται στις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δείχνουν ότι η αναμενόμενη μέση ετήσια συνεισφορά της Κίνας στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη έως το 2027 είναι περίπου 29%.
Τα στοιχεία ειναι σημαντικά, ωστόσο έρχονται σε αντίθεση με τα χρόνια που ακολούθησαν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, όταν ο μέσος όρος ήταν πιο κοντά στο 40%.

Εσωστρέφεια από την Κίνα

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της  ANZ για την Ευρύτερη Κίνα, Raymond Yeung, δήλωσε ότι οι οικονομικές πολιτικές του Πεκίνου έχουν μετατοπιστεί σε εγχώριες λύσεις και μεταρρυθμίσεις, αντί στην επανέναρξη του προηγούμενου μοντέλου που επικεντρωνόταν στη μεγαλύτερη δέσμευση με την παγκόσμια οικονομία.
«Η επιτυχής εφαρμογή αυτών μπορεί να ανοίξει το δρόμο για βιώσιμη ανάπτυξη μακροπρόθεσμα», σημειώνει ο Yeung.
Ωστόσο, ο κίνδυνος αποτυχίας να επιτευχθεί παρόμοιος ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλότερος.
Εάν οι πολυεθνικές αρχίσουν να αποσύρουν την παρουσία τους, η διαδικασία οικονομικής σύγκλισης μπορεί να τερματιστεί νωρίτερα από το αναμενόμενο», σημειώνουν οι αναλυτές.

Καθησυχάζει το Πεκίνο

Το Πεκίνο υπερασπίστηκε τις πολιτικές του και υποβάθμισε τις παγκόσμιες επιπτώσεις. 
Άρθρο γνώμης στους κρατικούς Global Times την περασμένη εβδομάδα ανέφερε ότι η πολιτική μηδενικής ανοχής ήταν η καταλληλότερη στρατηγική για την καταπολέμηση του ιού και τη διατήρηση της σταθετότητας στην οικονομία και ότι αναμένεται ισχυρή συμβολή στην παγκόσμια ανάπτυξη.
Άλλοι αναλυτές συμφωνούν σε γενικές γραμμές -- ο επικεφαλής οικονομολόγος της Fitch Ratings, Μπράιαν Κούλτον, αναγνώρισε τις διαταραχές από το μηδενική ανοχή, αλλά δεν θεώρησε ότι είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα στην παγκόσμια ανάπτυξη.
«Αν μη τι άλλο, η εξάρτηση του υπόλοιπου κόσμου από την κινεζική παραγωγή έχει αυξηθεί τα τελευταία δύο χρόνια, επομένως δεν βλέπω να μειώνεται η επιρροή της Κίνας στον παγκόσμιο κύκλο βραχυπρόθεσμα ούτως ή άλλως», δήλωσε ο Coulton στο Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης