Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το μοντέλο της Βαλτικής ή το σκανδιναβικό θα ακολουθήσουν Σουηδία - Φινλανδία, με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ;

Το μοντέλο της Βαλτικής ή το σκανδιναβικό θα ακολουθήσουν Σουηδία - Φινλανδία, με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ;
Η Βαλτική Θάλασσα μετατρέπεται τώρα σε μια «λίμνη του ΝΑΤΟ»
Σχετικά Άρθρα

Η είσοδος της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι ακόμα το τέλος της ιστορίας και δεν αποτελεί πλήρη καταστροφή για τη Μόσχα.
Θα ήταν λάθος να αγνοήσουμε τις αρνητικές συνέπειες για την ασφάλεια της Ρωσίας που προκάλεσε η απόφαση της Σουηδίας και της Φινλανδίας.
Αυτές οι συνέπειες προφανώς θα αποδειχθούν κάτι παραπάνω από σημαντικές.
Η Βαλτική Θάλασσα μετατρέπεται τώρα σε μια «λίμνη του ΝΑΤΟ», η οποία θα απαιτήσει αντίποινα για τη δημιουργία της ρωσικής ναυτικής παρουσίας σε αυτήν την περιοχή, των δυνάμεων αεράμυνας, των χερσαίων πυραυλικών συστημάτων κ.λπ.
Το μήκος της χερσαίας γραμμής επαφής μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ διπλασιάζεται.
Αυτό θα απαιτήσει σημαντικές προσπάθειες εκ μέρους της Μόσχας για την ανάπτυξη πρόσθετων δυνάμεων και αμυντικού εξοπλισμού κατά μήκος των συνόρων με τη Φινλανδία, καθώς και για τον εκσυγχρονισμό της στρατιωτικής υποδομής στην Καρελία και την περιοχή του Μούρμανσκ.
Η στρατηγική κατάσταση στην περιοχή της Αρκτικής αλλάζει επίσης όχι προς όφελος της Ρωσίας, όπου στο εξής η ρωσική πλευρά θα πρέπει να σταθεί μόνη της απέναντι στη συνεκτική «συλλογική Δύση».

Το ουδέτερο καθεστώς της Ουκρανίας

Η αλλαγή στο καθεστώς της Φινλανδίας και της Σουηδίας αυξάνει τον αριθμό των χωρών που είναι ταυτόχρονα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.
Αυτό σχεδόν εξαφανίζει την όποια προοπτική της Ευρώπης να αποκτήσει «στρατηγική αυτονομία» από τις ΗΠΑ σε ένα πολύ απροσδιόριστο μέλλον…
Επιπλέον, η ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη ρωσική αφήγηση για την ανάγκη διατήρησης του ουδέτερου καθεστώτος της Ουκρανίας με κάθε κόστος.
Εάν επιτρέπεται στο Ελσίνκι και στη Στοκχόλμη να αποποιηθούν αυτό το καθεστώς χωρίς να ζητήσουν έγκριση από το Κρεμλίνο, τότε γιατί απαγορεύεται στο Κίεβο;
Ωστόσο, η είσοδος της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ δεν είναι ακόμα το τέλος της ιστορίας και δεν αποτελεί πλήρη καταστροφή για τη Μόσχα.
Υπήρξαν χειρότερες εποχές, όταν η Ρωσία έχει κάνει αιματηρούς πολέμους τόσο με τους ισχυρογνώμονες Σουηδούς (τουλάχιστον 16 φορές από τον 12ο έως τον 19ο αιώνα) όσο και με τους Φινλανδούς (τρεις φορές κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα).
Σήμερα, ούτε στο Ελσίνκι ούτε στη Στοκχόλμη, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θέλουν να μετρήσουν τις δυνάμεις τους με τους Ρώσους.
Και οι συγκεκριμένες προοπτικές για τις σχέσεις της Μόσχας με τις δύο χώρες θα καθοριστούν σε μεγάλο βαθμό από τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις ένταξης των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Μοντέλο της Βαλτικής vs σκανδιναβικό μοντέλο

Σήμερα, στη Βόρεια Ευρώπη έχουν αναπτυχθεί τουλάχιστον δύο πολύ διαφορετικά μοντέλα συμμετοχής των χωρών της περιοχής στο ΝΑΤΟ.
Υπάρχει ένα υπό όρους «Μοντέλο της Βαλτικής» που αντιπροσωπεύεται από την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία και την Πολωνία.
Και υπάρχει ένα «Σκανδιναβικό μοντέλο» που έχουν επιλέξει η Νορβηγία, η Ισλανδία και, σε μικρότερο βαθμό, η Δανία.
Το «Μοντέλο της Βαλτικής» περιλαμβάνει την τοποθέτηση της χώρας ως ένα ισχυρό στρατιωτικό-πολιτικό φυλάκιο του δυτικού πολιτισμού απέναντι στην «ανατολική βαρβαρότητα» που εκπροσωπείται από τη Ρωσία.
Οι ηγέτες των χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας είναι πάντα από τους πιο αποφασιστικούς και ασυμβίβαστους επικριτές της Μόσχας και είναι έτοιμοι να προχωρήσουν όσο το δυνατόν πιο μακριά στο μονοπάτι της ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.
Το «σκανδιναβικό μοντέλο», αντίθετα, περιλαμβάνει προσπάθειες συνδυασμού της ένταξης στο ΝΑΤΟ με μια πολιτική ενεργού διμερούς συνεργασίας με τη Μόσχα, μια πιο συγκρατημένη στάση απέναντι στην υπερβολική δραστηριότητα του μπλοκ στο έδαφός του και μια επίμονη αναζήτηση συμβιβαστικών συμφωνιών ακόμη και στα πιο δύσκολα ζητήματα.

Η επιλογή

Δεν είναι τυχαίο ότι για πολλές δεκαετίες οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Νορβηγία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ξεπερνούσαν από πολλές απόψεις τις σχέσεις της Ρωσίας με την εντελώς ουδέτερη γείτονά της Σουηδία.
Μέχρι στιγμής, και τα δύο μοντέλα συμμετοχής στο ΝΑΤΟ για το Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη είναι ανοιχτά.
Και αυτή η επιλογή των δυο χωρών εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από πολλές αποφάσεις που λαμβάνονται στη Μόσχα.
Για παράδειγμα, η παράταση του πολέμου στην Ουκρανία θα ωθήσει τις δυο χώρες να επιλέξουν το «μοντέλο της Βαλτικής».
Αντίθετα, η ταχεία επίτευξη ειρηνευτικών συμφωνιών, αντίθετα, θα τους παρακινήσει να κινηθούν προς την κατεύθυνση του «Σκανδιναβικού μοντέλου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης