Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ο Putin θα αντιδράσει με 3 τρόπους

Εάν η Φινλανδία και η Σουηδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, ο Putin θα αντιδράσει με 3 τρόπους
Η Ρωσία προσπαθεί να σταματήσει την επέκταση του ΝΑΤΟ
Σχετικά Άρθρα
Με τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ανακοινώνουν τις προσπάθειές τους να ενταχθούν στη δυτική στρατιωτική συμμαχία ΝΑΤΟ, τερματίζοντας μια ιστορία δεκαετιών στρατιωτικής ουδετερότητας, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη Ρωσία και στο πώς θα μπορούσε να αντιδράσει.
Η Μόσχα έχει ήδη εκφράσει την οργή της για την ιδέα της πιθανής επέκτασης του ΝΑΤΟ, αμέσως μετά την ανακοίνωση της Φινλανδίας για την πρόθεσή της να υποβάλει αίτηση στον οργανισμό την περασμένη εβδομάδα.
Τώρα που η Φινλανδία επιβεβαίωσε επίσημα ότι θα υποβάλει αίτηση — με το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Σουηδίας να υποστηρίζει ομοίως την προσπάθεια να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ — η Μόσχα δεν έχασε χρόνο για να κάνει γνωστές τις προθέσεις της, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Vladimir Putin να δηλώνει ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ «είναι ένα πρόβλημα."
Η δήλωση του Putin έρχεται την ώρα που άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου αποδοκίμασαν τη μελλοντική επέκταση του ΝΑΤΟ.
Πως θα μπορούσε όμως να αντιδράσει η Ρωσία σε αυτό το σενάριο, σύμφωνα με τους αναλυτές;

1) Περισσότερες προκλήσεις προς το ΝΑΤΟ

Με τα χρόνια, η Ρωσία έχει πραγματοποιήσει επανειλημμένες προκλητικές εισβολές κοντά ή μέσα στον εναέριο χώρο των συμμάχων του ΝΑΤΟ και αυτές φαίνεται να έχουν αυξηθεί σε συχνότητα τα τελευταία χρόνια.
Με την τελευταία κίνηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, οι ειδικοί πιστεύουν ότι η συμμαχία θα πρέπει να προετοιμαστεί για περισσότερες προκλήσεις από τη Ρωσία.
«Αυτό αλλάζει το περιβάλλον ασφαλείας για ολόκληρη τη Βαλτική Θάλασσα και για την Αρκτική», δήλωσε στο CNBC ο υποστράτηγος Ben Hodges, πρώην διοικητής του Στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη.
«Φυσικά θα συνεχίσουν να υπάρχουν παραβιάσεις του εναέριου χώρου, όπως και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, αλλά είμαστε μια αμυντική συμμαχία και θα αντιδράσουμε ψύχραιμα και επαγγελματικά.
Το τελευταίο πράγμα που θέλουν οι Ρώσοι είναι να τσακωθούν και με τα 30 κράτη του ΝΑΤΟ, σύντομα στα 32», είπε ο Hodges.
«Ο Putin θα διαμαρτυρηθεί για αυτό, θα απειλήσει, αλλά στην πραγματικότητα δεν μπορεί να κάνει τίποτα, καθώς το μεγαλύτερο μέρος του στρατού του είναι δεσμευμένο στην Ουκρανία, επομένως δεν βλέπω καμία πραγματική απειλή κατά της Σουηδίας ή της Φινλανδίας», πρόσθεσε ο ίδιος.
Οι ρωσικές προκλήσεις του ΝΑΤΟ δεν είναι κάτι καινούργιο.
Το 2020, οι αεροπορικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ σε όλη την Ευρώπη προσπάθησαν περισσότερες από 400 φορές για να αναχαιτίσουν άγνωστα αεροσκάφη που πλησίαζαν τον εναέριο χώρο της συμμαχίας με σχεδόν το 90% αυτών των αποστολών ως απάντηση σε πτήσεις ρωσικών στρατιωτικών αεροσκαφών, ανέφερε το ΝΑΤΟ σε δήλωση.
Τον περασμένο Μάρτιο, αεροπλάνα του ΝΑΤΟ επιχείρησαν 10 φορές σε διάστημα έξι ωρών ως απάντηση σε μια «ασυνήθιστη δραστηριότητα» ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών κοντά στον εναέριο χώρο της συμμαχίας πάνω από τον Βόρειο Ατλαντικό, τη Βόρεια Θάλασσα, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική Θάλασσα.

2) Κυβερνοεπιθέσεις 

Η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν επιμείνει και οι δύο ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί κίνηση κατά της Ρωσίας, αλλά και οι δύο παραδέχονται ότι οι αποφάσεις έχουν ληφθεί υπό το φως της απρόκλητης εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία.
Η πρωθυπουργός της Σουηδίας Magdalena Andersson είπε στο CNBC την Κυριακή ότι η χώρα της ένιωθε ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ ήταν το καλύτερο πράγμα για την ασφάλειά της, λέγοντας ότι «τι είδους αντίποινα μπορεί να υπάρξουν εξαρτάται από τον Putin, βλέπουμε ότι μπορεί να υπάρξουν κυβερνοεπιθέσεις και υβριδικές επιθέσεις και άλλα μέτρα», είπε η Σουηδή πρωθυπουργός.

3) Ενεργειακοί πόλεμοι

Ένας άλλος πιθανός χώρος για αντίποινα και πιθανή ρωσική αντίδραση για την επέκταση του ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να έρθει στην ενεργειακή σφαίρα.
Η Ρωσία εξακολουθεί να κατέχει μια ισχυρή θέση σε αυτόν τον τομέα, επειδή παραδοσιακά αντιπροσωπεύει περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ.
Και ενώ η Ευρώπη αγωνίζεται για εναλλακτικές πηγές ενέργειας προκειμένου να μειώσει την εξάρτησή της από τη Ρωσία ως προμηθευτή πετρελαίου και φυσικού αερίου, εξακολουθεί να εξαρτάται από αυτήν.
Ο Gilles Moëc, επικεφαλής οικονομολόγος του ομίλου στην AXA Investment Managers, εκτίμησε ότι υπάρχει μια «πάντα μεγάλη πιθανότητα η Ρωσία να «κλείσει τη στρόφιγγα» του εφοδιασμού της στην ΕΕ», αν και σημείωσε ότι, μέχρι στιγμής η Μόσχα έχει περιοριστεί σε «ημίμετρα» που δεν έχουν επηρεάσει την προσφορά — αντανακλώντας την εξάρτηση της χώρας από αυτούς τους οικονομικούς πόρους.
Μια μέρα αφότου οι ηγέτες της Φινλανδίας ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ, η ρωσική κρατική εταιρεία κοινής ωφελείας Inter RAO ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία από το Σάββατο (η Φινλανδία λαμβάνει περίπου το 10% της ηλεκτρικής της ενέργειας από τη Ρωσία) επικαλούμενη την έλλειψη πληρωμής ως λόγο, αν και η κίνηση θεωρήθηκε ευρέως ως αντίποινα.

Η θέση της Ρωσίας

Η Ρωσία ήταν από καιρό πολύ επιφυλακτική για την ύπαρξη του ΝΑΤΟ, πόσο μάλλον για την επέκτασή του, στην οποία αντιτίθεται εδώ και καιρό.
Η αντιπάθεια της Μόσχας δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι η συμμαχία ιδρύθηκε το 1949 από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και πολλά κράτη της Δυτικής Ευρώπης για την παροχή συλλογικής ασφάλειας ενάντια στην τότε Σοβιετική Ένωση.
Κατά το μεγαλύτερο μέρος του 20ου αιώνα, η εχθρότητα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας επικεντρώθηκε στον μακροχρόνιο Ψυχρό Πόλεμο, αλλά ακόμη και μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991, οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ συνεχίστηκαν, παρά τις σύντομες περιόδους πιο εγκάρδιων σχέσεων.
Τα τελευταία χρόνια, καθώς οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Δύσης έχουν επιδεινωθεί, ο Putin έχει επανειλημμένα εκφράσει την κριτική του στο ΝΑΤΟ και έχει διαμορφώσει την εθνική ταυτότητα και τη γεωπολιτική θέση της Ρωσίας σε αντίθεση με τη συμμαχία.
Η Ρωσία έχει δικαιολογήσει την εισβολή της στην Ουκρανία σε μεγάλο βαθμό με την ψευδή υπόθεση ότι το ΝΑΤΟ διεξάγει έναν πόλεμο με αντιπροσώπους εναντίον της, στην Ουκρανία.
Πριν από την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, η Μόσχα είχε εκδώσει μια λίστα με αιτήματα προς τη Δύση, συμπεριλαμβανομένου ότι η Ουκρανία δεν θα επιτρεπόταν ποτέ να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Η Δύση τότε αρνήθηκε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης