Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο θα διατηρήσει αυξημένες τις τιμές

Fitch: Το embargo στο ρωσικό πετρέλαιο θα διατηρήσει αυξημένες τις τιμές
Ενδεχόμενο embargo στο ρωσικό πετρέλαιο αντιστοιχεί περίπου στο 1/3 των εξαγωγών πετρελαίου της χώρας σε κανονικές συνθήκες
Σχετικά Άρθρα
Την εκτίμηση πως ενδεχόμενο embargo στο ρωσικό πετρέλαιο από την ΕΕ θα διατηρήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, βραχυπρόθεσμα, καθώς θα απαιτούσε αναπροσανατολισμό των εμπορικών ροών από άλλες περιοχές και χρήση της πλεονάζουσας δυναμικότητας, εκφράζουν αναλυτές της Fitch.
Εάν αυτό το embargo υποστηριχθεί από όλα τα μέλη της ΕΕ, αναμένεται ότι η μετάβαση θα είναι σταδιακή, με τις χώρες που πλήττονται περισσότερο, όπως η Τσεχία, η Ουγγαρία και η Σλοβακία, να λαμβάνουν προσωρινές εξαιρέσεις.
Η απαγόρευση της ΕΕ θα μπορούσε να επηρεάσει περίπου 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα (MMbpd) αργού πετρελαίου και περίπου 2Mbpd προϊόντων πετρελαίου που εισάγονται στο μπλοκ από τη Ρωσία, με βάση τα στοιχεία του 2019 που αντικατοπτρίζουν τις τυπικές εμπορικές ροές πριν από την πανδημία. Η Ρωσία θα πρέπει να είναι σε θέση να ανακατευθύνει ένα μέρος των εξαγωγών στην Ασία, αν και αυτό θα μπορούσε να παρεμποδιστεί από την απαγόρευση που προτείνει η ΕΕ για την προσφορά θαλάσσιων μεταφορών και ασφάλισης για τη ρωσική πετρελαϊκή ναυτιλία.
Η απαγόρευση θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση της συνολικής παραγωγής της Ρωσίας κατά 2 ΜΜbpd-3MMbpd έως το τέλος του 2022, με την υπόθεση πιθανών εξαιρέσεων και περιορισμένου αναπροσανατολισμού των εξαγωγών, ή έως και στο ένα τρίτο των κανονικοποιημένων εξαγωγών της Ρωσίας.
Οιλ.JPG
Εάν η ΕΕ συμφωνήσει με το embargo, η ισορροπία της αγοράς θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις πολιτικές του ΟΠΕΚ+, ιδιαίτερα από τη Σαουδική Αραβία, τον μεγαλύτερο παραγωγό του. Ο ΟΠΕΚ+ δεν άλλαξε την πολιτική του μετά την πανδημία, αλλά η συμφωνία μεταξύ των μελών του ΟΠΕΚ+ για αυτήν την πολιτική λήγει τον Σεπτέμβριο του 2022. Οι χώρες του ΟΠΕΚ+ (εκτός της Ρωσίας) θα μπορούσαν να εξισορροπήσουν εκ νέου την αγορά εάν επιβληθεί το embargo της ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο και οι τιμές του πετρελαίου απειληθούν να αυξηθούν σε επίπεδα που θεωρούνται εξαιρετικά μη βιώσιμα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.
Οιλ1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης