Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Υπάρχουν ευκαιρίες ακόμη στις μετοχές; - Το stock picking με βάση τα θεμελιώδη προτείνουν HSBC, Kleinwort Hambros, Amundi

Υπάρχουν ευκαιρίες ακόμη στις μετοχές; - Το stock picking με βάση τα θεμελιώδη προτείνουν HSBC, Kleinwort Hambros, Amundi
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που πιστεύουν ότι υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες για τους επενδυτές να δημιουργήσουν αποδόσεις
Μπορεί οι αγορές παγκοσμίως να έχουν υποστεί ένα ισχυρό σell off το τελευταίο διάστημα, αλλά ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι είναι απίθανο να έχει ανοίξει ο δρόμος για μια μεγάλη bear market.
Οι επενδυτές εγκαταλείπουν τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου εξαιτίας της συνύπαρξης πολλών παραγόντων, όπως ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι κλυδωνισμοί της προσφοράς από την Κίνα και το πιο σημαντικό, η προοπτική αυξήσεων των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες που θέλουν να ελέγξουν τις αυξήσεις τιμών καταναλωτή.
Και μέσα σε αυτό το περιβάλλον, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που πιστεύουν ότι υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες για τους επενδυτές να δημιουργήσουν αποδόσεις, αν και μπορεί να χρειαστεί να είναι πιο επιλεκτικοί.

Επιλεκτικές κινήσεις

«Προφανώς, υπάρχει πολύς φόβος στις αγορές, υπάρχει τεράστια αστάθεια.
Δεν νομίζω ότι είμαστε ακόμη σε επίπεδα ενός απόλυτα αρνητικού περιβάλλοντος, τουλάχιστον με τα μέτρα που ακολουθούμε.
Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε σε περιοχή υπερπώλησης αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Fahad Kamal, επικεφαλής επενδύσεων στην Kleinwort Hambros.
Ο Kamal πρότεινε ότι τα μικτά σήματα ενός «λογικά ισχυρού» οικονομικού περιβάλλοντος και κυρίως ισχυρών κερδών - αντισταθμισμένα από τις αυξήσεις των επιτοκίων και τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό - σήμαιναν ότι ήταν δύσκολο για τους traders να εκτιμήσουν την πιθανότητα εμφάνισης μιας πλήρους bear market.
Ωστόσο, δεδομένου του διαρκούς και σημαντικού ράλι για τις παγκόσμιες μετοχές από τα χαμηλά τους στην εποχή της πανδημίας στους προηγούμενους 18 μήνες, υποστήριξε ότι οι αγορές είχαν «καθυστερήσει μια διόρθωση».
«Υπάρχουν πολλοί λόγοι να πιστεύουμε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά όσο έδειξαν οι τελευταίες μέρες και φέτος γενικά», είπε ο Kamal.
«Ένα από αυτά προφανώς είναι ότι εξακολουθούμε να έχουμε ένα ισχυρό οικονομικό περιβάλλον.
Αν θέλει κάποιος δουλειά, μπορεί να την βρει.
Εάν θέλει κάποιος να συγκεντρώσει χρήματα, μπορεί.
Αν θέλει να δανειστείτε χρήματα, αν και με ελαφρώς υψηλότερα επιτόκια… μπορεί, και αυτά τα επιτόκια εξακολουθούν να είναι ιστορικά χαμηλά».
Ο Kamal υποστήριξε, με βάση το επενδυτικό μοντέλο της Kleinwort, ότι το οικονομικό καθεστώς εξακολουθεί να είναι αρκετά ελκυστικό για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, με τους περισσότερους οικονομολόγους να μην προβλέπουν ακόμη ύφεση, αλλά αναγνώρισε ότι οι αποτιμήσεις των μετοχών δεν είναι ακόμη φθηνές και η δυναμική είναι «αρνητική».
«Το συναίσθημα δεν είναι ακόμη άκρως αρνητικό.
Δεν είμαστε ακόμα εκεί όπου οι άνθρωποι θέλουν να βρουν την έξοδο ό,τι κι αν γίνει.
Υπάρχουν ακόμα πολλά μικρότερα συναισθήματα «αγοράζοντας στη βουτιά» εκεί έξω, τουλάχιστον σε ορισμένα μέρη της αγοράς», είπε.
«Πιστεύουμε ότι υπάρχει ακόμη αρκετή οικονομική υποστήριξη και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο δεν έχουμε περιορίσει τον κίνδυνο και δεν παραμένουμε εντελώς στο περιθώριο, επειδή υπάρχουν αρκετά για να στηριχτούμε, ιδιαίτερα όσον αφορά τα εταιρικά κέρδη».
Οι κεντρικές τράπεζες είχαν σημαντική επιρροή στην κατεύθυνση της αγοράς, με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Τράπεζα της Αγγλίας να αυξάνουν τα επιτόκια και να αρχίζουν να σφίγγουν τους ισολογισμούς τους καθώς ο πληθωρισμός βρίσκεται σε υψηλά πολλών δεκαετιών.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει ακόμη ξεκινήσει τον κύκλο σύσφιξης της, αλλά επιβεβαίωσε το τέλος του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων της το τρίτο τρίμηνο, ανοίγοντας το δρόμο για την αύξηση του κόστους δανεισμού.

Χώρος για επιλογή τίτλων

Η Monica Defend, επικεφαλής του Ινστιτούτου Amundi, δήλωσε στο CNBC ότι όσο τα πραγματικά επιτόκια –το επιτόκιο της αγοράς προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό– συνεχίζουν να αυξάνονται, τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου θα συνεχίσουν να υποφέρουν όπως μέχρι στιγμής το 2022.
«Δεν έχει να κάνει μόνο με τον αριθμό και το μέγεθος των αυξήσεων, αλλά περισσότερο με την ποσοτική σύσφιξη και συνεπώς τη σύσφιξη των οικονομικών συνθηκών και την εξάντληση της ρευστότητας», πρόσθεσε.
Όπως ο Kamal, δεν περιμένει μαζική έξοδο των επενδυτών από τα χρηματιστήρια που θα ήταν τυπική μιας παρατεταμένης bear market, υποδηλώνοντας αντ 'αυτού ότι πολλοί επενδυτές θα ήθελαν να εισέλθουν ξανά στην αγορά μόλις μετριαστεί η αστάθεια.
«Για να δει το κλίμα αστάθειας, η αγορά πρέπει να τιμολογήσει πλήρως τις μελλοντικές κατευθύνσεις που δείχνουν οι κεντρικές τράπεζες, κάτι που δεν ισχύει ακόμη», εξήγησε.
Η Defend πρόσθεσε ότι τα κέρδη μπορεί να παρέχουν μια «άγκυρα» για τους επενδυτές, αλλά προειδοποίησε ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος συμπίεσης του περιθωρίου σε μελλοντικές αναφορές κερδών καθώς διευρύνεται το χάσμα μεταξύ των τιμών παραγωγού και των τιμών καταναλωτή.
Πρότεινε ότι ενώ η καθιέρωση μιας ευρείας προσέγγισης «από πάνω προς τα κάτω» για την επένδυση σε μετοχικές αγορές αυτή τη στιγμή μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη, υπάρχει μια ευκαιρία για τους επιλογείς μετοχών σε μετοχές ποιότητας και αξίας, συμπεριλαμβανομένων των χρηματοοικονομικών, που μπορεί να ωφεληθούν από το περιβάλλον των αυξανόμενων επιτοκίων.

Τι θα μπορούσε να πάει σωστά;

Πίσω από την αναταραχή στις χρηματιστηριακές αγορές, οι πιστώσεις και τα επιτόκια ξεπουλήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ το δολάριο, ως ασφαλές καταφύγιο, κινήθηκε απότομα υψηλότερα, δείχνοντας την επικράτηση του ολοένα και πιο πτωτικού κλίματος τις τελευταίες εβδομάδες.
Λόγω αυτού του χαμηλού σημείου εκκίνησης των προσδοκιών, οι αναλυτές στρατηγικής της HSBC πρότειναν ότι υπάρχει περιθώριο για ένα απότομο ράλι στα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου και τα ομόλογα ανεπτυγμένων αγορών εάν αυτό αλλάξει.
Ωστόσο, η HSBC παραμένει «σταθερά σε κίνδυνο», καθώς οι δείκτες της υποδηλώνουν «υψηλές πιθανότητες για ένα αναπτυξιακό σοκ τους επόμενους έξι μήνες».
«Το συνολικό μας συναίσθημα και ο δείκτης θέσης είναι λίγο πάνω από το 10ο εκατοστημόριο.
Ιστορικά, επίπεδα όπως αυτό ήταν ενδεικτικά πολύ θετικών αποδόσεων για μετοχές έναντι κρατικών κεφαλαίων αναπτυγμένων αγορών ή παρόμοιους τομείς κυκλικών έναντι αμυντικών μετοχών», δήλωσε στο σημείωμα ο επικεφαλής της HSBC, Max Kettner.
«Το ζήτημα ωστόσο είναι ότι η πραγματική θέση εξακολουθεί να φαίνεται ότι είναι αρκετά αυξημένη.
Για παράδειγμα, ο συνολικός μας δείκτης θέσης δείχνει ότι εξακολουθούν να είναι καθαρές μετοχές μακράς διάρκειας και υψηλής απόδοσης και καθαρά μικρής διάρκειας».
Αυτό θα έδειχνε ότι πέρα ​​από ένα βραχυπρόθεσμο ράλι ανακούφισης, όπως φάνηκε τον Μάρτιο, η πτωτική τροχιά θα ήταν δύσκολο να αντιστραφεί χωρίς κάποια νέα θεμελιώδη στήριξη από την οικονομία, είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης