Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κορυφαίοι CEOs προειδοποιούν: Μεγάλη ύφεση στην Ευρώπη, τα χειρότερα έρχονται

Κορυφαίοι CEOs προειδοποιούν: Μεγάλη ύφεση στην Ευρώπη, τα χειρότερα έρχονται
Ανησυχίες για «στασιμοπληθωρισμό» - Έρχεται βαθειά ύφεση για την ευρωπαϊκή οικονομία
Σχετικά Άρθρα
Τα χειρότερα έρχονται για την ευρωπαϊκή οικονομία, προειδοποιούν οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι πολλών κορυφαίων ευρωπαϊκών blue chips.
Όπως μεταδίδει το CNBC, η ευρωπαϊκή ήπειρος είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις επιπτώσεις από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, τις οικονομικές κυρώσεις και τις ανησυχίες για τον ενεργειακό εφοδιασμό, και οι οικονομολόγοι υποβαθμίζουν τις προβλέψεις ανάπτυξης για την ευρωζώνη τις τελευταίες εβδομάδες.
Η ευρωζώνη αντιμετωπίζει ταυτόχρονους οικονομικούς κραδασμούς από τον πόλεμο στην Ουκρανία και την άνοδο των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας που επιδεινώθηκε από τη σύγκρουση, μαζί με ένα σοκ προσφοράς που προέρχεται από την πολιτική της Κίνας κατά του μηδενικού Covid.
Τα παραπάνω έχουν προκαλέσει ανησυχίες για τον «στασιμοπληθωρισμό» - ένα περιβάλλον χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού - και ενδεχόμενη ύφεση.

Bosch: Μεγάλη ύφεση προ των πυλών

«Σίγουρα, βλέπουμε μια μεγάλη ύφεση στα σκαριά.
Εξακολουθεί να υπάρχει υπερβολική ζήτηση λόγω της κρίσης της Covid, την οποία ετοιμαζόμαστε να εγκαταλείψουμε», δήλωσε ο Stefan Hartung, Διευθύνων Σύμβουλος του γερμανικού κολοσσού μηχανικής και τεχνολογίας Bosch.
«Είναι ακόμα εκεί και το βλέπετε να μας χτυπάει πολύ στην Κίνα, ωστόσο σε πολλές περιοχές στον κόσμο, η ζήτηση των καταναλωτών έχει ήδη αυξηθεί».
Συγκεκριμένα, ο Hartung σημείωσε την παρατεταμένη ζήτηση των καταναλωτών για οικιακές συσκευές, ηλεκτρικά εργαλεία και οχήματα, αλλά εκτίμησε ότι η ζήτηση θα ατονήσει.
«Αυτό σημαίνει ότι για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, αυτή η ζήτηση θα εξακολουθεί να υπάρχει, παρόλο που βλέπουμε το ενδιαφέρον να αυξάνεται και βλέπουμε την αύξηση των τιμών,
Ωστόσο από ένα σημείο και μετά δεν θα είναι απλώς μια κρίση προσφοράς, αλλά και μία κρίση ζήτησης.
Τότε σίγουρα, θα βρισκόμαστε σε βαθιά ύφεση», πρόσθεσε.

Berenberg: Καθοδικοί κίνδυνοι για την Ευρωζώνη

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Holger Schmieding, δήλωσε ότι οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρώπη είναι καθοδικοί.
«Η επιδείνωση των κινεζικών lockdown και οι προσεκτικές καταναλωτικές δαπάνες ως αντίδραση στις υψηλές τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, θα μπορούσαν εύκολα να προκαλέσουν προσωρινή συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε ο Schmieding.
«Ένα άμεσο εμπάργκο στις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία (πολύ απίθανο) θα μπορούσε να το μετατρέψει σε πιο σοβαρή ύφεση.
Εάν η Fed το κάνει το λάθος και οδηγήσει βίαια τις ΗΠΑ κατευθείαν από την άνθηση σε κατάρρευση (απίθανο αλλά όχι εντελώς αδύνατον), μια τέτοια ύφεση θα μπορούσε να διαρκέσει για μεγάλο διάστημα εντός του 2023».
Ωστόσο, ο Schmieding εκτίμησε ότι η ευρωζώνη είναι πιθανό να εισέλθει σε ύφεση μόνο «αν επιβεβαιωθεί το χεριότερο σενάριο», το οποίο δεν είναι το πιθανότερο.

Προειδοποίηση από τη γερμανική BaFin

Ο Mark Branson, πρόεδρος της γερμανικής χρηματοπιστωτικής ρυθμιστικής αρχής BaFin, δήλωσε ότι οποιαδήποτε στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία ή περαιτέρω διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού θα μπορούσε να θέσει σοβαρούς κινδύνους για την ανάπτυξη στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, με τους βιομηχανικούς τομείς ιδιαίτερα ευάλωτους.
«Βλέπουμε ήδη ότι η ανάπτυξη μειώνεται γύρω στο μηδέν και είναι ευάλωτη και από τα διαρκή σοκ που σχετίζονται με την πανδημία.
«Έχουμε πληθωρισμό που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα, άρα αυτό είναι ένα κοκτέιλ δύσκολο για την οικονομία.

Γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Ο Ola Kallenius, Διευθύνων Σύμβουλος της Mercedes-Benz, δήλωσε στο CNBC την περασμένη εβδομάδα ότι η κατάσταση στην Κίνα και ο πόλεμο στην Ουκρανία, δημιουργούν ένα «επιχειρηματικό περιβάλλον γεμάτο προσκλήσεις» για τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία πολυτελείας με τρεις διαφορετικούς τρόπους.
«Από τη μια πλευρά, έχουμε τις συνεχείς ελλείψεις που σχετίζονται κυρίως με τους ημιαγωγούς.
Επιπλέον, υπάρχουν τώρα νέα lockdown στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά μας, που θα μας επηρεάσουν, αλλά μπορούν επίσης να επηρεάσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο, και επιπλέον, φυσικά, ο πόλεμος της Ουκρανίας, άρα το επιχειρηματικό περιβάλλον είναι γεμάτο προκλήσεις», εξήγησε.
Σε αντίστοιχες δηλώσεις προχώρησε ο διευθύνοντας σύμβουλος της Volkswagen, Herbert Diess, ο οποίος ανέφερε στο CNBC την Πέμπτη ότι η εταιρεία αντιμετώπισε επίσης ένα «προκλητικό περιβάλλον» λόγω της Covid, της έλλειψη chip και του πολέμου στην Ουκρανία το πρώτο τρίμηνο.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Maersk, Soren Skou, δήλωσε την Πέμπτη ότι η μεγαλύτερη ναυτιλιακή εταιρεία στον κόσμο παρακολουθεί επίσης τους κινδύνους για ύφεση, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν αναμένει ότι αυτοί θα υλοποιηθούν μέχρι τα τέλη του 2022 ή τις αρχές του 2023.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης