Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Ανθεκτικές οι ελληνικές τράπεζες στις μακροοικονομικές προκλήσεις - Αμελητέα η έκθεση σε Ρωσία - Ουκρανία

Fitch: Ανθεκτικές οι ελληνικές τράπεζες στις μακροοικονομικές προκλήσεις - Αμελητέα η έκθεση σε Ρωσία - Ουκρανία
Θα αντέξουν στους μακροοικονομικούς κινδύνους οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τη Fitch Ratings
Σχετικά Άρθρα

Οι τέσσερις συστημικά σημαντικές τράπεζες της Ελλάδας μπορούν να αντιμετωπίσουν τους αυξημένους μακροοικονομικούς κινδύνους τους οποίους επιφυλάσσουν οι πληθωριστικές πιέσεις και ο πόλεμος στην Ουκρανία, αναφέρει η Fitch Ratings.
Όπως επισημαίνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η Eurobank (B+/Stable), η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (NBG; B+/Stable), η Alpha Bank (B/Positive) και η Τράπεζα Πειραιώς (B-/Positive) έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο μειώνοντας τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα και εξυγιαίνοντας τους ισολογισμούς τους.
Αυτό το γεγονός έχει συμβάλει στη βελτίωση της διαρθρωτικής τους ικανότητας να παράγουν κέρδη και, κατά συνέπεια, στηρίζει την κεφαλαιοποίησή τους.
Υπενθυμίζεται πως ο οίκος Fitch αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες τον Φεβρουάριο του 2022, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζει την πρόοδό τους, με τα Outlooks να σηματοδοτούν το εύρος αξιολόγησης συνολικά και τη θετική πιστωτική επέκταση για δύο από αυτές.
Στο τέλος του 2021, οι τράπεζες είχαν μειώσει το συνδυασμένο απόθεμα των κόκκινων δανείων τους κατά 54 δισεκατομμύρια ευρώ, ή περίπου 80%, από τα τέλη του 2019, παρά την πανδημική κρίση.
Αυτό επετεύχθη κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων και πωλήσεών τους, μέσω και του κρατικού προγράμματος εγγυοδοσίας «Ηρακλής». 
Σύμφωνα με τη Fitch, ο δείκτης ΝPEs των ελληνικών τραπεζών ήταν 11,5% στο τέλος του 2021 (τέλος 2019: 38,5%) και αναμένεται ότι θα αγγίξει μονοψήφια νούμερα μέχρι το τέλος του 2022, όταν ολοκληρωθούν οι συναλλαγές (πωλήσεις τιτλοποιήσεων) που έχουν προγραμματιστεί για φέτος (περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ).
Επισημαίνεται πως οι κρατικές επιδοτήσεις σε ό,τι αφορά τις πληρωμές, το λεγόμενο πρόγραμμα «Γέφυρα», αποτελούν έναν ήπιο κίνδυνο για την ποιότητα του ενεργητικού των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.
Οι επιδοτήσεις αφορούσαν δάνεια 8 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 (6% των ακαθάριστων δανείων), ενώ μόνο στο 5% περίπου των δανείων έχει γίνει παύση πληρωμών.

greek_banks.jpg

Κέρδη…

Τόσο η Eurobank όσο και η Eθνική Τράπεζα, το 2021, σημείωσαν μικρά κέρδη, ενώ η Τράπεζα Πειραιώς και η Alpha Bank εξακολουθούν να είναι ζημιογόνες λόγω των μεγάλων τιτλοποιήσεων.
Ωστόσο, λέει η Fitch, «αναμένουμε ότι τα έσοδα θα αυξηθούν φέτος, με τη στήριξη των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ, που θα διοχετευθούν στην ελληνική οικονομία, παρέχοντας ευκαιρίες επιχειρηματικής ανάπτυξης.
Επίσης, οι ελληνικές τράπεζες φιλοδοξούν να αρχίσουν να διανέμουν μέρισμα στους μετόχους το 2023, κάτι που όμως είναι υπό την αίρεση της ΕΚΤ.
Φυσικά, κερδοφορία τους θα ωφεληθεί μόλις αυξηθούν τα επιτόκια πολιτικής. 

Έκθεση σε Ουκρανία - Ρωσία

Οι ελληνικές τράπεζες παρουσιάζουν αμελητέα άμεση έκθεση σε Ρώσους ή Ουκρανούς αντισυμβαλλομένους - αν και ορισμένες έχουν σημαντικές δραστηριότητες σε χώρες των οποίων οι οικονομίες θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τον πόλεμο, όπως η Κύπρος και χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Η Ελλάδα έχει περιορισμένες άμεσες εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία ενώ οι Ρώσοι επισκέπτες δεν είναι σημαντικοί για τον τουριστικό της τομέα.
Από την άλλη, όμως, ο πόλεμος έχει αυξήσει τις τιμές στα βασικά εμπορεύματα, επιδεινώνοντας τις πληθωριστικές πιέσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να περιορίσουν τη ζήτηση για πιστώσεις και να αυξήσουν τον κίνδυνο στα δανειακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Ο οίκος Fitch αναθεώρησε επί τα χείρω πρόσφατα την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2022 στο 3,5%, από 4,1%, και μετέβαλε ανοδικά την πρόβλεψή του για τον πληθωρισμό στο 4,0% από 1,3%.
Ως εκ τούτου, αναμένεται οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας να αναβάλουν την έκδοση ομολόγων, λόγω της αυξημένης αστάθειας στην αγορά και των ευρύτερων πιστωτικών περιθωρίων.
Άλλωστε, έως το τέλος του 2025 υπάρχει περιθώριο για να ανταποκριθούν στις ελάχιστες ρυθμιστικές απαιτήσεις της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τα ίδια κεφάλαια.
Εκτιμάται δε ότι θα πρέπει να συγκεντρώσουν περί τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ, δεδομένων των μεταβατικών συνολικών κεφαλαίων τους στο τέλος του 2021.
Ο οίκος Fitch αναμένει ότι η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής θα είναι σταδιακή και δεν θα προκαλέσει ξαφνική αύξηση στο κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών.
Η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει να παρέχει υποστήριξη στην Ελλάδα.
Τα προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας των τραπεζών έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης των καταθέσεων και της καλύτερης πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές.
Ωστόσο, η μεγάλη έκθεση των τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στα κεφαλαιακά αποθέματά τους, σε περίπτωση σημαντικής αύξησης των επιτοκίων ή διεύρυνσης των πιστωτικών περιθωρίων, αλλά αυτό θα μετριαστεί με στρατηγικές αντιστάθμισης κινδύνου. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης